Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Re: Re.: ING żąda bez wyraźnego powodu oświadczeń o źródłach pochodzenia majątku i środków pienię...

[ Edytowane ]
Agaton
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
3
16-12-2022
Wiadomość 81 z 134 (19 624 wyświetleń)

Re: Re.: ING żąda bez wyraźnego powodu oświadczeń o źródłach pochodzenia majątku i środków pienię...

może i ING niebawem wprowadzi tak jak konkurencja obligatoryjne podawanie źródeł pochodzenia środków i nie będzie narzekania na przepisy prawa które muszą stosować banki Emotikon: Mrugający

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wplatomat-Santander-Bank-pyta-o-pochodzenie-pieniedzy-8460357.html
Odpowiedz
0 Lajków
m365
Zaprawiony analityk III
Zaprawiony analityk III icon
185
84
18-04-2020
Wiadomość 82 z 134 (19 394 wyświetleń)

[ Edytowane ]

szykowałem już tutaj analizę poszczególnych przepisów aż nagle doznałem olśnienia... mianowicie banki obracają o wspominaną ustawą na wszystkie strony, ostrzegają, straszą, wymuszają ale jakoś nikt nie wspomina o treści art.33 ust.4 ustawy PPPFT, który stanowi:

Instytucje obowiązane stosują środki bezpieczeństwa finansowego w zakresie i z intensywnością uwzględniającymi rozpoznane ryzyko prania pieniędzy oraz finansowania terroryzmu związane ze stosunkami gospodarczymi lub z transakcją okazjonalną oraz jego ocenę.

czyli ni mniej ni więcej ustawodawca wyraźnie określił, że przepisów ustawy PPPFT nie stosuje się hurtem i w stosunku do wszystkich a jedynie w przypadkach, gdy wcześniejsza ocena oraz rozpoznanie ryzyka dają ku temu podstawę a przypomnę dla porządku, że wspomniana już ustawa wyraźnie stanowi, iż instytucje obowiązane rozpoznają ryzyko prania pieniędzy oraz finansowania terroryzmu związane ze stosunkami gospodarczymi lub z transakcją okazjonalną oraz oceniają poziom rozpoznanego ryzyka oraz  obowiązkowo dokumentują rozpoznane ryzyko prania pieniędzy oraz finansowania terroryzmu związane ze stosunkami gospodarczymi lub z transakcją okazjonalną oraz jego ocenę [...]

tak więc jest jasne i oczywiste /pytanie tylko, czy dla banku także/, że ten najpierw jest obowiązany rozpoznać ryzyko i ocenić jego poziom, następnie obowiązkowo udokumentować swoje ustalenia a dopiero potem może zastosować środki bezpieczeństwa finansowego określone w ustawie ale tylko w zakresie i z intensywnością uwzględniającymi rozpoznane ryzyko a do tego momentu ustawa PPPFT ma zastosowanie jedynie do celów analizowania i oceny ryzyka, nie zaś w zakresie stosowania środków bezpieczeństwa finansowego...

już nawet nie wspominam, że każde ustalenie możliwości wystąpienia takiego ryzyka odpowiednio udokumentowane podlega raportowaniu tak więc zreasumujmy:

- nie ma rozpoznanego, ocenionego oraz udokumentowanego ryzyka, nie ma możliwości zastosowania środków bezpieczeństwa finansowego przewidzianych ustawą i jest to najwyraźniej warunek sine qua non a więc stosowanie owych środków w stosunku do każdego klienta bez wcześniejszej oceny i jej udokumentowania jest bezprawne

zapewne coś na temat kar za takie postępowanie mówi prawo bankowe /szukać mi się nie chce/ a z całą pewnością kodeks cywilny ale moja rada jest taka - jeśli zastosowano wobec ciebie w twoim banku jakiekolwiek środki bezpieczeństwa finansowego bez spełnienia powyższych wymogów, środki te są bezprawne i na miejscu będzie zawiadomienie o tym ministerstwa finansów, generalnego inspektora informacji finansowej oraz prokuratura...

ale prawdziwe schody dla banku zaczną się z chwilą, kiedy tak prokurator jak i inspektor generalny zadadzą pytanie, dlaczego nie poinformowano ich o ujawnionym, potencjalnym ryzyku zaistnienia przestępstw prania brudnych pieniędzy czy finansowania terroryzmu... może zapytają, może nie ale o bezpodstawne zastosowanie środków bezpieczeństwa finansowego z ustawy PPPFT zapytają z całą pewnością...

Szczęśliwego, Nowego 2023 Roku!

mmer
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
29
40
26-11-2020
Wiadomość 83 z 134 (19 219 wyświetleń)

Re.: ING żąda bez wyraźnego powodu oświadczeń o źródłach pochodzenia majątku i środków pieniężnych

Marcinie, to nie jest nic nowego. Od kilku lat obowiązuje ustawa o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy i tak dalej. Banki nie wymyślają tych regulacji, nie robią tego też z ciekawości, po prostu wypełniają swoje obowiązki.
Odpowiedz
0 Lajków
Zośka
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
6
1
26-12-2022
Wiadomość 84 z 134 (19 163 wyświetleń)

Re.: ING żąda bez wyraźnego powodu oświadczeń o źródłach pochodzenia majątku i środków pieniężnych

w tym rzecz, że nie wypełniają albo wypełniają błędnie, co opisałem powyżej... szczególnie zaś gorliwie czyni to ING BŚ od czasu holendersko-rosyjskiej afery i za nic ma przepisy wspomnianej ustawy i prawa konsumentów, bezprawnie i bezpodstawnie rozszerzając przepisy ustawy na wszystkich klientów tak w zakresie podstaw stosowania środków bezpieczeństwa finansowego w sensie oceny i dokumentowania ryzyka jak również w zakresie limitów transakcyjnych, wykluczających stosowanie ustawy...

mmer
Doradca z ambicjami II
29
40
26-11-2020
Wiadomość 85 z 134 (19 106 wyświetleń)

[ Edytowane ]

Witam, proszę każdą chętną osobę która uważa że ING naruszył ustawę i czuje się nękany bezpodstawnymi i nie udokumentowanymi zarzutami o kontakt.

Będę składać na przez biuro poselskie skargę na działania ING, sam dostałem przez 11 miesięcy 3 krotnie takie wezwanie. Ustawa mówi jasno kiedy i w jakim przypadku bank może poprosić o pewne dokumenty jednak ING idzie dalej usiłując zastraszyć bez podstaw prawnych. Tak więc będzie złożona skarga jak wspomniałem w biurze poselskim z prośbą o interwencję i interwencję Komisji Nadzoru  Finansowego celem sprawdzenia czy działania ING

nie naruszając zapisu ustawy oraz  dóbr i godności osobistych klientów ING.

Utworzyłem skrzynkę do tego celu. Jeśli ktoś z państwa ma chęć opisać swój problem proszę o przesłanie swojej wersji wydarzeń dołączę do mojej skargi.

Skargę będę składać w przyszłym tygodniu pomiędzy 1 a 3 marca w biurze poselskim w Szczecinie, osoby ze Szczecina, możemy złożyć dokumenty razem jeśli ktoś ma ochotę.

pozdrawiam

Paweł

PawOle
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
5
28-11-2022
Wiadomość 86 z 134 (17 744 wyświetleń)

podaj mi proszę adres Twojej skrzynki w wiadomości prywatnej, ponieważ podejrzewam iż bezpodstawnie link do niej został usunięty przez nadgorliwego moderatora z posta, który zamieściłeś powyżej... ja walczyłem o przywrócenie linku podobnie bezpodstawnie usuniętego "jedynie" 22 dni a o usunięcie mnie z listy spamerów /też bezpodstawnie tam wpisanego/ 5 czy 6 tygodni tak że nie bądź zdziwiony, jeśli Twoje posty nagle przestaną się ukazywać!

Emotikon: sfrustrowany

Odpowiedz
0 Lajków
mmer
Doradca z ambicjami II
29
40
26-11-2020
Wiadomość 87 z 134 (17 624 wyświetleń)

[ Edytowane ]

już ustaliłem bezpodstawnie usunięty adres skrzynki założonej przez PawOle, sprawdzając swoje RSS z tego forum

trudno-małpa-poczta.fm oczywiście bez myślników...

mmer
Doradca z ambicjami II
29
40
26-11-2020
Wiadomość 88 z 134 (17 579 wyświetleń)

Re: ING żąda bez jakiegokolwiek powodu oświadczeń o źródłach pochodzenia majątku i środków pienię...

Dołączam do wątku. Najpierw oszukano w tym banku mnie o 1700 zł, i kazali nie czytać smsów od banku, teraz zablokowali konto na który spływa 500+. A dzieci są z pewnością terrorystami, bo są z Ukrainy? Skandal, co się dzieje w policyjnym państwie z propagandą, myśleliśmy, że już koniec z raszystami, a tu jeszcze gorzej trafiliśmy. Proszę o pomoc grupowiczów, jeśli ktoś potrafi ot tej paranoi się odwołać!!!
Odpowiedz
0 Lajków
mmalkowskaja
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
15-03-2023
Wiadomość 89 z 134 (16 826 wyświetleń)

Re: ING żąda bez jakiegokolwiek powodu oświadczeń o źródłach pochodzenia majątku i środków pienię...

mmalkowskaja zależy nam aby wyjaśnić Twoją sprawę, jednak przez Forum nie mamy wglądu do Twoich danych w systemie. Proszę, skontaktuj się z nami przez Czat w Moim ING lub infolinię +48 32 357 00 69. Sprawdzimy Twoje konto w systemie.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
KarolinaM
Moderator
Moderator icon
597
127
19-03-2018
Wiadomość 90 z 134 (16 710 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Rozliczenie dywidendy z etf

Witam.. W 2024r otrzymałem dywidendę z etfsp500 w walucie euro. Czy od tej dywidendy był pobrany podatek u źródła, jeśli tak to w jakiej wysokości?

21-04-2025
Re.: Terminy podpisania umowy

Błagam ta odpowiedź pokazuje jeszcze większy brak szacunku albo całkowitą niewiedzę na temat tego jak wyglądają wasze procesy od strony klienta lub pośrednika. Jedyne co było możliwe do ogarnięcia to ...

21-04-2025
Re.: Terminy podpisania umowy

Cześć,
przykro mi, że nie znalazł się dla Ciebie termin 😢 Skontaktuj się ze specjalistą, u którego składałeś wniosek - być może będzie mógł coś zrobić w tej sprawie.

21-04-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy