02-08-2022 09:19
Szanowni Państwo,
złożyłem wniosek o wakacje kredytowe na razie na dwa miesiące(ponieważ chciałem sprawdzić jak to wpłynie na harmonogram i ratę).
co zauważyłem:
Dlaczego ma ratę we wrześniu skoro wnioskowałem o 2 miesiące wakacji kredytowych? harmonogram spłat został wyd
dlaczego rata wynosi 100% odsetek? To chyba niezgodne z ustawą...
02-08-2022 09:24
02-08-2022 10:37
Przepraszamy za tę sytuację. Na ten moment można złożyć wniosek w następujący sposób:
- wielokrotny (na więcej niż jedną ratę)
- pojedynczy, składany po płatności kolejnych rat.
Wniosek wielokrotny blokuje możliwość złożenia kolejnych wniosków – wielokrotnych lub pojedynczych. Wniosek pojedynczy nie blokuje wniosku wielokrotnego, ale można go złożyć tylko raz. Złożenie wniosku wielokrotnego blokuje możliwość złożenia kolejnego wniosku. Czyli, na przykład, jest możliwa konfiguracja: pierwszy wniosek pojedynczy na ratę sierpniowa, drugi wniosek pojedynczy na ratę wrześniową, trzeci wniosek wielokrotny na 6 kolejnych wybranych przez klienta rat.
Opisujemy tutaj rozwiązanie dostępne aktualnie. Oczywiście w przyszłości będzie możliwość złożenia kolejnych wniosków.
Harmonogram, po złożeniu wniosku, pokazuje się błędnie. Prezentuje się w nim również tylko pierwszy zawieszony miesiąc. W razie wątpliwości, prosimy o kontakt z czatem w Moim ING (dostępny po zalogowaniu, na dole strony). Specjaliści sprawdzą szczegóły kredytu.
02-08-2022 11:23 | Edytowano: 02-08-2022 11:25
"Oczywiście w przyszłości będzie możliwość złożenia kolejnych wniosków."
"Harmonogram, po złożeniu wniosku, pokazuje się błędnie."
Brawo za oczywista oczywistosc. Minus za uporczywe wmawianie, ze sie nie da, jak i za fraze "to nie jest blad".
02-08-2022 11:31 | Edytowano: 02-08-2022 11:35
Na ten moment można zawnioskować w podane sposoby. Przepraszamy za sytuację dotyczącą harmonogramu.
02-08-2022 13:07
to jednak będzie możliwość składania kolejnych wniosków?
właśnie za radą konsultanta na infolinii złożyłem oświadczenie o odstąpieniu od zwieszenia spłaty kredytu i będę składał co miesiąc...
Trochę to niepoważne, że nie mogę uzyskać informacji jakiej wysokości będzie kolejna rata, kiedy ją zapłacę oraz jaki będzie udział kapitału i odsetek...
wychodzi na to, że każdą kolejna ratę trzeba dokładnie zweryfikować, czy przypadkiem nie płacimy jakiś ukrytych kosztów za "wakacje kredytowe"
03-08-2022 09:22
@Adam1990 Przedstawiliśmy opcje, które są dostępne obecnie. Pracujemy nad udostępnieniem kolejnych rozwiązań.
W przypadku zawieszenia spłaty kredytu nie płaci się odsetek za okres zawieszenia. Równocześnie okres kredytowania zostaje wydłużony o miesiąc zawieszenia. Zawieszenie spłaty kredytu jest bezpłatne.
03-08-2022 09:31
Czyli potwierdza Pani iż w przypadku zawieszenia kredytu powiedźmy 8 rat ze stałym oprocentowaniem, to ilość miesięcy ze stałym oprocentowaniem będzie 52.
04-08-2022 09:41
Jeśli zawiesisz spłatę kredytu, to okres kredytowania wydłużymy o okres zawieszenia. W czasie zawieszenia spłaty nie będziemy pobierać rat, ani nie naliczymy żadnych odsetek. Będziemy pobierać jedynie składki ubezpieczeniowe.
Zgodnie z postanowieniami umowy kredytowej okres obowiązywania stałej stopy wynosi 60 miesięcy i nie ulega przedłużeniu. Na mocy art. 73 ust. 10 ustawy terminy przewidziane w umowie ulegają przedłużeniu o okres zawieszenia spłaty kredytu. Przepis ten nie może być jednak interpretowany w oderwaniu od pełnego brzmienia art. 73 ustawy z którego wynika, że przedmiotem zawieszenia jest spłata kredytu. W konsekwencji należy przyjąć, że w związku ze skorzystaniem z zawieszenia spłaty kredytu, przedłużeniu ulegną: okres kredytowania i terminy wskazane w umowie dotyczące spłaty kredytu. Natomiast inne terminy umowne i monitoring warunków umownych pozostają bez zmian.
Prosimy, w tej sprawie skontaktuj się z nami na czacie w Moim ING w dni robocze od 8-16 i specjaliści od restrukturyzacji sprawdzą Twoją sytuację i dane w systemie bankowym.
02-11-2024