Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

kredyt stała stopa, wakacje kredytowe

Szanowni Państwo,

złożyłem wniosek o wakacje kredytowe na razie na dwa miesiące(ponieważ chciałem sprawdzić jak to wpłynie na harmonogram i ratę).

co zauważyłem:

• nie mogę wprowadzić ponownie wniosku na kolejne miesiące!
  • w harmonogramie pojawiła się rata we wrześniu na 100% odsetek, 0% kapitału oraz rata w październiku na ponad 90% odsetek i 0% kapitału!

Dlaczego ma ratę we wrześniu skoro wnioskowałem o 2 miesiące wakacji kredytowych? harmonogram spłat został wyd

dlaczego rata wynosi 100% odsetek? To chyba niezgodne z ustawą...

Odpowiedz
0 Lajków
Adam1990
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
11
3
02-08-2022
Wiadomość 1 z 9 (7 217 wyświetleń)

Re.: kredyt stała stopa, wakacje kredytowe

Mam podobnie, też stała stopa, z tym że wakacje złożyłem na 8 miesięcy.

Proszę pisać skargę: uokik@uokik.gov.pl

Niech ten bank się w końcu ogarnie.
Odpowiedz
0 Lajków
putiiii
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
15
6
28-08-2018
Wiadomość 2 z 9 (7 208 wyświetleń)

Re: kredyt stała stopa, wakacje kredytowe

Przepraszamy za tę sytuację. Na ten moment można złożyć wniosek w następujący sposób:
- wielokrotny (na więcej niż jedną ratę)

- pojedynczy, składany po płatności kolejnych rat.

Wniosek wielokrotny blokuje możliwość złożenia kolejnych wniosków – wielokrotnych lub pojedynczych. Wniosek pojedynczy nie blokuje wniosku wielokrotnego, ale można go złożyć tylko raz. Złożenie wniosku wielokrotnego blokuje możliwość złożenia kolejnego wniosku. Czyli, na przykład, jest możliwa konfiguracja: pierwszy wniosek pojedynczy na ratę sierpniowa, drugi wniosek pojedynczy na ratę wrześniową, trzeci wniosek wielokrotny na 6 kolejnych wybranych przez klienta rat. 
Opisujemy tutaj rozwiązanie dostępne aktualnie. Oczywiście w przyszłości będzie możliwość złożenia kolejnych wniosków.

Harmonogram, po złożeniu wniosku, pokazuje się błędnie. Prezentuje się w nim również tylko pierwszy zawieszony miesiąc. W razie wątpliwości, prosimy o kontakt z czatem w Moim ING (dostępny po zalogowaniu, na dole strony). Specjaliści sprawdzą szczegóły kredytu.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
KarolB
Moderator
Moderator icon
156
23
02-09-2021
Wiadomość 3 z 9 (7 152 wyświetleń)

[ Edytowane ]

"Oczywiście w przyszłości będzie możliwość złożenia kolejnych wniosków."

"Harmonogram, po złożeniu wniosku, pokazuje się błędnie."

Brawo za oczywista oczywistosc. Minus za uporczywe wmawianie, ze sie nie da, jak i za fraze "to nie jest blad".

Odpowiedz
0 Lajków
onlyoneme
Zaprawiony analityk I
Zaprawiony analityk I icon
99
56
14-07-2022
Wiadomość 4 z 9 (7 110 wyświetleń)

[ Edytowane ]

Na ten moment można zawnioskować w podane sposoby. Przepraszamy za sytuację dotyczącą harmonogramu.

-----------------
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
KarolB
Moderator
Moderator icon
156
23
02-09-2021
Wiadomość 5 z 9 (7 099 wyświetleń)

to jednak będzie możliwość składania kolejnych wniosków?

właśnie za radą konsultanta na infolinii złożyłem oświadczenie o odstąpieniu od zwieszenia spłaty kredytu i będę składał co miesiąc...

Trochę to niepoważne, że nie mogę uzyskać informacji jakiej wysokości będzie kolejna rata, kiedy ją zapłacę oraz jaki będzie udział kapitału i odsetek...

wychodzi na to, że każdą kolejna ratę trzeba dokładnie zweryfikować, czy przypadkiem nie płacimy jakiś ukrytych kosztów za "wakacje kredytowe"

Odpowiedz
0 Lajków
Adam1990
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
11
3
02-08-2022
Wiadomość 6 z 9 (7 054 wyświetleń)

@Adam1990 Przedstawiliśmy opcje, które są dostępne obecnie. Pracujemy nad udostępnieniem kolejnych rozwiązań.
W przypadku zawieszenia spłaty kredytu nie płaci się odsetek za okres zawieszenia. Równocześnie okres kredytowania zostaje wydłużony o miesiąc zawieszenia. Zawieszenie spłaty kredytu jest bezpłatne.

-----------------
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaBin
Moderator
Moderator icon
798
173
04-09-2015
Wiadomość 7 z 9 (6 850 wyświetleń)

@AgnieszkaBin

Czyli potwierdza Pani iż w przypadku zawieszenia kredytu powiedźmy 8 rat ze stałym oprocentowaniem, to ilość miesięcy ze stałym oprocentowaniem będzie 52. 

Odpowiedz
0 Lajków
3rav
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
50
20
05-11-2018
Wiadomość 8 z 9 (6 842 wyświetleń)

Jeśli zawiesisz spłatę kredytu, to okres kredytowania wydłużymy o okres zawieszenia. W czasie zawieszenia spłaty nie będziemy pobierać rat, ani nie naliczymy żadnych odsetek. Będziemy pobierać jedynie składki ubezpieczeniowe.

Zgodnie z postanowieniami umowy kredytowej okres obowiązywania stałej stopy wynosi 60 miesięcy i nie ulega przedłużeniu. Na mocy art. 73 ust. 10 ustawy terminy przewidziane w umowie ulegają przedłużeniu o okres zawieszenia spłaty kredytu. Przepis ten nie może być jednak interpretowany w oderwaniu od pełnego brzmienia art. 73 ustawy z którego wynika, że przedmiotem zawieszenia jest spłata kredytu. W konsekwencji należy przyjąć, że w związku ze skorzystaniem z zawieszenia spłaty kredytu, przedłużeniu ulegną: okres kredytowania i terminy wskazane w umowie dotyczące spłaty kredytu. Natomiast inne terminy umowne i monitoring warunków umownych pozostają bez zmian.

-----------------
Odpowiedz
0 Lajków
KarolinaM
Moderator
Moderator icon
594
127
19-03-2018
Wiadomość 9 z 9 (6 695 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Limit wejść Priority Pass (jak rozliczany okres roczny)

Dzień dobry,
wejście do saloniku dla użytkownika Platynowej karty kredytowej Mastercard (4 bezpłatne, każde kolejne wejście 32 USD) oraz osób towarzyszących (2 bezpłatne, każde kolejne wejście 32 USD z

...

23-03-2025
Re.: Usluga platnosci za parkowanie w Gdyni nie działa

Dzień dobry,
w tej chwili nie wyszukasz i nie opłacisz parkingów w Gdyni. Jeśli chcesz parkować w tym mieście, skorzystaj z tradycyjnego parkomatu. W pozostałych miastach nasza usługa działa prawidłowo

...

23-03-2025
Re.: Xiaomi pay kiedy w końcu?

Mnie też odrzuca transakcje w Google Pay. Ten bank to porażka ostatnio. Ciągle jakieś kłopoty

23-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy