10-12-2020 12:10
Witam,
Jestem po podpisaniu aktu notarialnego.
Chcę teraz złożyć wniosek o wpis hipoteki.
Z Sądu (Wydział Ksiąg Wieczystych) uzyskałem informację, że do Wniosku o wpis do księgi wieczystej muszę dołaczyć:
- oświadczenie kredytobiorcy o wpis hipoteki (na wzorze Banku)
- zaświadczenie o udzieleniu kredytu z Banku
Proszę o informację w jaki sposób mogę uzyskać te dokumenty?
Czy jest jakiś wzór tego oświadczenia?
11-12-2020 17:38
Powinieneś dostarczyć nam akt notarialny w Moim ING (Kredyty/Kredyt hipoteczny/Wnioski/Potwierdzenie warunków umowy) lub osobiście w oddziale banku. Do 14 dni roboczych otrzymasz informację zwrotną dotyczącą przesłanych dokumentów, w Moim ING w zakładce Wiadomości.
Po zatwierdzeniu aktu notarialnego, przygotujemy komplet dokumentów do 14 dni. Kiedy będą gotowe, skontaktuje się z Tobą specjalista, z którym podpisywałeś umowę. Wtedy umówicie się na odbiór dokumentów w oddziale Później, otrzymane dokumenty składasz w sądzie.
11-12-2020 19:34
a jak nie sami w sadzie, a notariusz nam wpisze hipoteke do kw, to ing kiedy i jakie doki da nam ktore beda potrzebne?
12-12-2020 19:36
W przypadku rynku pierwotnego rzeczywiście o wpis może wystąpić notariusz, u którego załatwiasz swoją sprawę. Będzie wtedy potrzebne zaświadczenie o udzieleniu kredytu. Możemy je wydać na Twój wniosek. W tej sprawie proszę o kontakt ze specjalistą, u którego podpisywałaś umowę. Na spotkanie możemy Cię umówić na naszej infolinii - 32 357 00 57.
W przypadku rynku wtórnego zaświadczenie wydajemy razem z umową.
27-08-2021 15:48
Czy w przypadku, gdy notariusz składa w moim imieniu (w czasie podpisywania aktu notarialnego) wniosek do sądu o wpis do hipoteki również muszę dostarczyć do banku jakieś dokumenty (potwierdzenie złożenia wniosku/wniesienie opłaty)?
Od notariusza otrzymałam tylko kopię powiadomienia o złożeniu wniosku elektronicznego.
Dziękuję,
29-08-2021 13:18
@j0celyne nie potrzebujemy od Ciebie dodatkowych dokumentów. Sąd po wpisie do hipoteki wysyła o tym zawiadomienie.
**
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie!
01-09-2021 12:15
02-09-2021 12:19
@Konto usunięte jeśli notariusz nie zrobił takiego wpisu za Ciebie, w pierwszej kolejności prześlij nam akt notarialny w bankowości do weryfikacji. Następnie niezbędne dokumenty przygotujemy automatyczne do 3 dni roboczych od akceptacji aktu.
Otrzymasz od nas informacje, że dokumenty są gotowe. Wtedy umówimy Cię na wizytę w oddziale, aby te dokumenty odebrać.
Wydamy Ci:
- oświadczenie o ustanowieniu hipoteki
- zaświadczenie o udzieleniu kredytu.
Takie oświadczenie muszą podpisać wszyscy właściciele nieruchomości. I wtedy możesz zgłosić wpis do Księgi Wieczystej. Bank otrzyma taką informację z sądu.
13-09-2021 01:01
13-09-2021 22:36
Nic się u nas nie zmieniło Będą potrzebne dokumenty, o których pisaliśmy wyżej. Czas oczekiwania także jest taki sam.
Czy nie łatwiej po prostu udostępnić tę funkcjonalność zamiast tak bez sensu kombinować? Przypominam, że bank ING pracuje nad tym zagadnieniem już ponad 6 lat. Wygląda to trochę tak, jakby w dziale IT
... 28-12-2024Mając ciemny motyw w telefonie Xiaomi, to wyskakuje ciemny motyw i w appce. A ja np. chciałabym mieć jasny w ING i nie mogę tej opcji znaleźć, także o.
27-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |