10-12-2020 12:10
Witam,
Jestem po podpisaniu aktu notarialnego.
Chcę teraz złożyć wniosek o wpis hipoteki.
Z Sądu (Wydział Ksiąg Wieczystych) uzyskałem informację, że do Wniosku o wpis do księgi wieczystej muszę dołaczyć:
- oświadczenie kredytobiorcy o wpis hipoteki (na wzorze Banku)
- zaświadczenie o udzieleniu kredytu z Banku
Proszę o informację w jaki sposób mogę uzyskać te dokumenty?
Czy jest jakiś wzór tego oświadczenia?
11-12-2020 17:38
Powinieneś dostarczyć nam akt notarialny w Moim ING (Kredyty/Kredyt hipoteczny/Wnioski/Potwierdzenie warunków umowy) lub osobiście w oddziale banku. Do 14 dni roboczych otrzymasz informację zwrotną dotyczącą przesłanych dokumentów, w Moim ING w zakładce Wiadomości.
Po zatwierdzeniu aktu notarialnego, przygotujemy komplet dokumentów do 14 dni. Kiedy będą gotowe, skontaktuje się z Tobą specjalista, z którym podpisywałeś umowę. Wtedy umówicie się na odbiór dokumentów w oddziale Później, otrzymane dokumenty składasz w sądzie.
11-12-2020 19:34
a jak nie sami w sadzie, a notariusz nam wpisze hipoteke do kw, to ing kiedy i jakie doki da nam ktore beda potrzebne?
12-12-2020 19:36
W przypadku rynku pierwotnego rzeczywiście o wpis może wystąpić notariusz, u którego załatwiasz swoją sprawę. Będzie wtedy potrzebne zaświadczenie o udzieleniu kredytu. Możemy je wydać na Twój wniosek. W tej sprawie proszę o kontakt ze specjalistą, u którego podpisywałaś umowę. Na spotkanie możemy Cię umówić na naszej infolinii - 32 357 00 57.
W przypadku rynku wtórnego zaświadczenie wydajemy razem z umową.
27-08-2021 15:48
Czy w przypadku, gdy notariusz składa w moim imieniu (w czasie podpisywania aktu notarialnego) wniosek do sądu o wpis do hipoteki również muszę dostarczyć do banku jakieś dokumenty (potwierdzenie złożenia wniosku/wniesienie opłaty)?
Od notariusza otrzymałam tylko kopię powiadomienia o złożeniu wniosku elektronicznego.
Dziękuję,
29-08-2021 13:18
@j0celyne nie potrzebujemy od Ciebie dodatkowych dokumentów. Sąd po wpisie do hipoteki wysyła o tym zawiadomienie.
**
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie!
01-09-2021 12:15
02-09-2021 12:19
@Konto usunięte jeśli notariusz nie zrobił takiego wpisu za Ciebie, w pierwszej kolejności prześlij nam akt notarialny w bankowości do weryfikacji. Następnie niezbędne dokumenty przygotujemy automatyczne do 3 dni roboczych od akceptacji aktu.
Otrzymasz od nas informacje, że dokumenty są gotowe. Wtedy umówimy Cię na wizytę w oddziale, aby te dokumenty odebrać.
Wydamy Ci:
- oświadczenie o ustanowieniu hipoteki
- zaświadczenie o udzieleniu kredytu.
Takie oświadczenie muszą podpisać wszyscy właściciele nieruchomości. I wtedy możesz zgłosić wpis do Księgi Wieczystej. Bank otrzyma taką informację z sądu.
13-09-2021 01:01
13-09-2021 22:36
Nic się u nas nie zmieniło Będą potrzebne dokumenty, o których pisaliśmy wyżej. Czas oczekiwania także jest taki sam.
nie mozna sie zalogowac - komunikat "nie udalo sie pobrac danych" - co tu sie dzieje?
07-11-2024