Odpowiedz

Zakup biletu w aplikacji mobilnej

Chciałbym poruszyć kwestię zakupu biletu w aplikacji mobilnej. Uważam, że jest to niemożliwe.
Czas na zakup biletu wynosi 17s (taki jest wymuszony przez dostawcę usługi). Zakładam, że liczy się on od momentu wybrania konkretnego biletu.
W tym czasie trzeba wpisać numer boczny pojazdu, potem podać PIN do aplikacji, a potem przychodzi jeszcze sms autoryzacyjny, z którego trzeba przepisać 6-cyfrowy kod.
Inna kwestia, że podawanie PIN-u w tłumie ludzi jest mało bezpieczną opcją. Szukałem, czy da się to zmienić na odcisk palca, ale nie znalazłem.

Napiszę jak to wygląda w aplikacji mobilnej konkurencji. Mam zapisane, jako ulubione, kilka rodzajów biletów.
Jeszcze przed zalogowaniem się do aplikacji wybieram jeden z nich. W tym momencie następuje prośba o zalogowanie, potwierdzam odciskiem palca. Wpisuję numer boczny pojazdu, potwierdzam i następnie zatwierdzam transakcję odciskiem palca. Koniec. W trakcie zakupu widać pasek, który pokazuje ile jeszcze brakuje do końca czasu przeznaczonego na zakup biletu (owych 17s).

Odpowiedz
0 Lajków
Tom___
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
05-07-2023
Wiadomość 1 z 5 (7 420 wyświetleń)

Re.: Zakup biletu w aplikacji mobilnej

Sprawdziłem dziś ponownie opcję zakupu biletu. Nie da się. W momencie kiedy trzeba przepisać kod z sms-a najprawdopodobniej mija czas zakupu biletu i klikanie Potwierdź już nic nie robi. Ta funkcja wymaga zmiany sposobu potwierdzania zakupu. Inaczej będzie bezużyteczna.
Odpowiedz
0 Lajków
Tom___
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
05-07-2023
Wiadomość 2 z 5 (7 362 wyświetleń)

Re: Re.: Zakup biletu w aplikacji mobilnej

17 sekund na zakup biletu, potwierdzenie PINem oraz przepisanie kodu z SMSa to mało – zgadzamy się. Mechanizm potwierdzenia SMS-em jest czasowy i nie zawsze wymagany. Natomiast trwają prace nad wycofaniem elementu SMS jako dodatkowa metoda weryfikacji przy zakupie biletu. 

Jeśli chodzi o potwierdzenie biometrią – niestety w najbliższym czasie nie będzie to możliwe Emotikon: Smutny 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
DominikaW
Moderator
Moderator icon
264
48
11-02-2020
Wiadomość 3 z 5 (6 854 wyświetleń)

Wydaje mi się, że wystarczy zmienić kolejność czynności.

Teraz po dotknięciu Mój transport następuje logowanie do aplikacji. A mogłoby być tak. Po dotknięciu Mój transport nastąpiłby wybór rodzaju biletu (mogłyby być tu zapisane ulubione bilety), następnie byłoby logowanie do aplikacji, wpisanie numeru bocznego pojazdu i dotknięcie OK, które kończyłoby zakup i powodowałoby wylogowanie z aplikacji. Niepotrzebne byłoby wpisywanie wówczas PIN-u i kodu z sms-a. To są transakcje o małej wartości, nie potrzeba aż takich zabezpieczeń.

Odpowiedz
0 Lajków
Tom___
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
05-07-2023
Wiadomość 4 z 5 (6 838 wyświetleń)

Dziękujemy za Twoją opinię. Przyjrzymy się aktualnym rozwiązaniom. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaBin
Moderator
Moderator icon
808
176
04-09-2015
Wiadomość 5 z 5 (6 240 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Dzień dobry, jak dziś wygląda podejście banku do sprawy?

Jest coraz większa nisza na telefony "degoogled" oraz telefony oparte na Linuksie, polski Mudita, fińska Jolla, holenderski Fairphone, niemiecki

...

11-03-2026
Re: Refinansowanie kredytu hipotecznego - nieprawidłowy numer rachunku do spłaty

Prosimy, w tym temacie napisz do naszych specjalistów z działu hipotek. Są oni dostępni na czacie w Moim ING w dni robocze w godzinach 8:00 - 18:00. Specjaliści z działu hipotek są również dostępni po

...

11-03-2026
Refinansowanie kredytu hipotecznego - nieprawidłowy numer rachunku do spłaty

Dzień dobry,

Wczoraj po wizycie w oddziale ING i uruchomieniu refinansownia dowiedzieliśmy z żoną się po fakcie, że numer rachunku przyjęty przez pracownika ING, który tworzył umowę jest nieprawidłowy

...

11-03-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy