- Subskrybuj źródło RSS
- Oznacz temat jako nowy
- Oznacz temat jako przeczytany
- Przyklej wątek Wątek u bieżącego użytkownika
- Zakładka
- Subskrybuj
- Strona dopasowana do drukarki
10-04-2020 10:13 | Edytowano: 10-04-2020 10:15
Re.: Wakacje kredytowe - #Covid19
[ Edytowane ]- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Przewijał się chyba w tym temacie wątek odnotowywania w BIK skorzystania z wakacji kredytowych.
"Wśród instytucji, które potwierdziły przekazywanie do BIK informacji o odroczeniu w spłacie rat w związku z epidemią znajdują się także ING Bank Śląski, Citi Handlowy oraz Bank Millennium."
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zawieszenie-splaty-kredytu-a-BIK-i-zdolnosc-kredytowa-7860404.html
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
12-04-2020 14:51
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Hmm .. trochę to nie dziwi, bo z drugiej strony brak takiej informacji w BIK spowodowałby, że odraczasz należność w jednej instytucji, a w drugiej bierzesz pożyczkę. To chyba nielogiczne?
Tak być powinno o ile ten wpis nie będzie miał wpływu na naszą zdolność finansową po zakończeniu wakacji kredytowych. Ale jak to będzie na prawdę, dowiemy się dopiero w przyszłości. Biorąc kredyt wydaje nam się, że znamy wszystkie zmienne po drodze, ale wiele może się wydarzyć - z taką sytuacją mierzymy się obecnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
14-04-2020 09:18
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Czy ing zamierza coś z tym zrobić?
Zastanawiałam się czy nie przenieść konta firmowego do Ing, pomyślałam, że to taki super bank, miałam na prawdę świetne pierwsze wrażenie.... Teraz czuje się fatalnie po tej wiadomości. Co możemy zrobić?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
14-04-2020 11:58
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie zakładałbym, że to zła wola jednego czy tylko kilku Banków. Moje doświadczenie z innymi instytucjami jest takie, że nie każdy Bank chwali się tym co robi. Więc ING może mówić o tym otwarcie, a reszta Ci o tym nie mówi do czasu aż nie dostaniesz zwrotki z BIK .
Mógłbym Ci opowiedzieć kiedyś moją historię z mBankiem czy doświadczenia z Deutsche Bank lub DNB Nord .. na prawdę ING nie jest takie straszne, jakim teraz malują. A założę się, że na takim forum każdego banku jest teraz negatywna perspektywa na instytucję, bo każdy chciałby od Banku uzyskać większe oprocentowanie lokaty na oszczędności, które teraz kumuluje ograniczając wydatki i jednocześnie niższe oprocentowanie na kredytach, bo przecież RPP obniżyła stopy ..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
14-04-2020 19:49
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Czy ktos wie kiedy bank laskawie uruchomi mozliwosc skladania wniosku, o wakacje kredytowe dla osob nie posiadajacyh bankowosci internetowej?
Osoby z moim ing, maja taka mozliwosc juz tydzien, natomiast inne osoby musza czekac. Co wiecej nie ma na ten temat zadnej informacji na stronie banku, pomimo ze prosba o uaktualnienie informacji zostala zgloszona tydzien temu? Czy ktos ma podobna sytuacje? Kpina totalna.Uprzedzajac dobre rady, dodam, ze mieszkam za granica i nie moge sie udac do siedziby banku, zeby zalozyc bankowosc internetowa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
15-04-2020 19:58
Re: Re.: Wakacje kredytowe - #Covid19
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@poised Zgodnie z umową o kredyt hipoteczny, oprocentowanie zmieniamy co 6 miesięcy, od jej podpisania. Każda zmiana jest widoczna w historii spłaty kredytu, w Moim ING.
@Galanel88 marża jaką bierzemy pod uwagę w prezentowanych przykładach, to 1,8%.
@KASIAMADPARTY pracujemy jeszcze nad udostępnieniem wniosku dla osób, które nie posiadają bankowości Moje ING. Wiemy, że na niego czekacie, Postaramy się go uruchomić najszybciej jak to będzie możliwe
-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
15-04-2020 20:11
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@KASIAMADPARTYpracujemy jeszcze nad udostępnieniem wniosku dla osób, które nie posiadają bankowości Moje ING. Wiemy, że na niego czekacie, Postaramy się go uruchomić najszybciej jak to będzie możliwe
Niestety to zadna odpowiedz. Dlaczego nie ma stosownej informacji na stronie internetowej? Czuje sie jak osoba drugiej kategorii, nawet nie mam prawa do informacji. Musze sie wbijac na czata lub dzwonic na infolinie, zeby dowiedziec sie, ze trzeba czekac, ile? oczywiscie tego nikt nie wie... wczoraj czekalam 2 godziny na polaczenie ze 'specjalista' - bezskutecznie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
16-04-2020 22:25
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
17-04-2020 13:19
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
wystąpiłem do ING o zawieszenie rat kapitałowo-odsetkowych na 6 miesięcy. I propozycja banku zmieniająca warunki umowy jest dla mnie szokująca... Może mi pomożecie zrozumieć tą lichwę...
Kredyt hipoteczny na 25 lat
Kwota 400 tys zł
pozostało do spłaty 370 tys
rata miesięczna 2 tys zł
zawieszenie rat kapitałowo-odsetkowych na 6 miesięcy
Informacja od banku jest taka, że w rezultacie takiej operacji moje odsetki do kredytu wzrosną o 14 tys zł.
To ja tu czegoś nie rozumiem...
Mają mi odroczyć spłatę 6 x 2 tys zł czyli 12 tys zł, które później ja i tak zapłacę. Natomiast dodatkowo będę musiał zapłacić bankowi w formie odsetek za to odroczenie 14 tys zł!!!
To jest normalnie złodziejstwo jakieś! Jak sądzicie?
Pozdrawiam
robert
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
17-04-2020 14:11 | Edytowano: 17-04-2020 14:16
[ Edytowane ]- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bank ING bardzo czytelnie i jasno wszystko opisał i dał przykład.
https://www.ing.pl/kontakt/zawieszenie-splaty-rat#zawieszenie=2
Nawet pogrubionym tekstem jest napisane: "wraz z wydłużeniem okresu kredytowania zwiększa się kwota należnych odsetek, co wpływa na koszt całego kredytu.".
Polecam również kliknąć poniżej w link z dokładnymi obliczeniami (Symulacja spłaty rat ).
Z technicznego punktu widzenia, wydłużasz okres kredytowania z 25 lat na 25,5 roku. Przy zadłużeniu na 400 tys zł robiłeś na pewno symulację kosztów i wyszło Ci, że tańszy jest kredyt na 25 lat niż na 30 lat. I z tych samych obliczeń wynika, że tańszy jest kredyt na 25 lat, niż na 25,5 roku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj