11-04-2021 10:36
Czesc wszystkim,
Podpisałem umowę deweloperską na zakup mieszkania wraz z udziałem w garażu podziemnym (miejsce parkingowe + komórka lokatorska).
Czy ING skredytuje taki udział?
12-04-2021 14:49
Tak, kredytujemy takie inwestycje. Wymagany będzie jednak wkład własny w wysokości co najmniej 20%.
12-04-2021 15:15 | Edytowano: 12-04-2021 15:17
Dziekuje! Jeszcze jedno pytanie, mój rzeczoznawca nie zawarł wyceny takiego udziału w operacie szacunkowym (powiedział że zgodnie z wytycznymi Waszego banku zawarł wycenę wyłącznie mieszkania), finansowanie takiego udziału nadal będzie możliwe? Czy mogę zostać ewentualnie poproszony o dosłanie uzupełnienia takiego operatu?
13-04-2021 15:19
Rzeczywiście jest tak, jak powiedział rzeczoznawca. On wycenia lokal, a jako wartość miejsca postojowego przyjmiemy cenę, która podana jest w umowie deweloperskiej. Nie będziemy prosili o uzupełnienie operatu
23-12-2023 17:21 | Edytowano: 23-12-2023 17:24
Dzień dobry, niestety okazuje sie ze deweloper z powodu rzekomych problemów z urzędem miasta zmieni typ własności garażu z oddzielnej nieruchomości na cześć wspólną.
W związku z faktem że kredyt został mi udzielony na mieszkanie i miejsce postojowe, gdzie mialy być odpowiednio dwie oddzielne księgi wieczyste, a ostatecznie będzie jedna - podejrzewam że bedzie konieczny aneks do umowy kredytu hipotecznego?
Czy ING finansuje takie miejsca postojowe? czy tez finansowanie takiego miejsca postojowego może byc cofnięte i będę musial spłacić od razu całą kwotę za miejsce w garażu?
Dodam jeszcze że zmieni się też stawka VAT za takie miejsce (spadnie z 23% do 8%). Jak może to wpłynąć na umowę kredytową?
28-12-2023 15:47
Tutaj trudno nam jest się jednoznacznie odnieść do Twojej sprawy.
Standardowo w opisanej sytuacji należ przedstawić w oddziale ING dokumenty od dewelopera wyjaśniające opisane zmiany (np. pismo od dewelopera, aneks do umowy z deweloperem itp.).
Dokumenty skierujemy do analityka, który po zapoznaniu się z dokumentacją i wyjaśnieniami może podjąć decyzję o konieczności zawarcia aneksu do umowy kredytowej.
Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024