30-12-2022 06:26
@YoBu Udzielona przez nas wcześniej odpowiedź dotycząca definicji WIBORU była prawidłowa.
30-12-2022 22:44
Rozumiem. A czy w takim razie definicja "6M WIBOR oznacza stawkę referencyjną dla 6 miesięcznych depozytów/lokat oferowanych przez banki" też jest prawidłowa?
02-01-2023 15:52
Tak, stawka WIBOR 6M oznacza oprocentowanie dla kredytów wzajemnie udzielanych sobie przez poszczególne banki na okres półroczny, tj. 6 miesięcy. Natomiast zasady ustalania tego wskaźnika są zgodne z definicją samego WIBORU.
02-01-2023 16:15
Moderatorze, w podanej preze mnie definicji nie ma przecież ani słowa o kredytach wzajemnie udzielanych sobie przez poszczególne banki na okres półroczny. W podanej przee mnie definicji jest jedynie mowa o 6 miesięcznych lokatach/depozytach oferowanych przez banki. Nie ma żadnego ograniczenia, np. do rynku międzybankowego czy polskiego. Ale rozumiem, że dla moderatora obie definicje oznaczają to samo
04-01-2023 08:45
Pełna i obowiązująca definicja znajduje się w dokumentach administratora WIBOR. Znajdziesz je na stronie: https://gpwbenchmark.pl/dokumentacja-stawek-referencyjnych .
04-01-2023 09:04
Problem w tym, że przytoczona przeze mnie definicja znajduje się w mojej umowie kredytu hipotecznego w PLN z Ing Bankiem Śląskim, a definicja ta niestety nie odpowiada temu czym jest WIBOR. Tak więc Moderatorze, masz oczywiście rację co do przytoczonej przez Ciebie definicji, i co do możliwości jej znalezienia w regulaminach administratrów GPW Benchmark (a wcześniej także regulaminach opublikowanych prez ACI Polska). Jednak ING opisał w umowie WIBOR inaczej niż zapisy w regulaminach administratorow, w sposób wprowadzający w błąd co do tego czym jest ta stawka referencyjna.
05-01-2023 12:18
Nie mamy tutaj wglądu do Twojej umowy kredytowej. Proszę skontaktuj się z naszymi doradcami hipotecznymi na czacie, w placówce lub telefonicznie, sprawdzimy dokładnie zapisy w Twojej umowie i będziemy mogli się jednoznacznie odnieść do Twoich wątpliwości.
29-01-2023 17:45
10-02-2023 10:07
12-02-2023 19:39
Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024