30-12-2022 06:26
@YoBu Udzielona przez nas wcześniej odpowiedź dotycząca definicji WIBORU była prawidłowa.
30-12-2022 22:44
Rozumiem. A czy w takim razie definicja "6M WIBOR oznacza stawkę referencyjną dla 6 miesięcznych depozytów/lokat oferowanych przez banki" też jest prawidłowa?
02-01-2023 15:52
Tak, stawka WIBOR 6M oznacza oprocentowanie dla kredytów wzajemnie udzielanych sobie przez poszczególne banki na okres półroczny, tj. 6 miesięcy. Natomiast zasady ustalania tego wskaźnika są zgodne z definicją samego WIBORU.
02-01-2023 16:15
Moderatorze, w podanej preze mnie definicji nie ma przecież ani słowa o kredytach wzajemnie udzielanych sobie przez poszczególne banki na okres półroczny. W podanej przee mnie definicji jest jedynie mowa o 6 miesięcznych lokatach/depozytach oferowanych przez banki. Nie ma żadnego ograniczenia, np. do rynku międzybankowego czy polskiego. Ale rozumiem, że dla moderatora obie definicje oznaczają to samo
04-01-2023 08:45
Pełna i obowiązująca definicja znajduje się w dokumentach administratora WIBOR. Znajdziesz je na stronie: https://gpwbenchmark.pl/dokumentacja-stawek-referencyjnych .
04-01-2023 09:04
Problem w tym, że przytoczona przeze mnie definicja znajduje się w mojej umowie kredytu hipotecznego w PLN z Ing Bankiem Śląskim, a definicja ta niestety nie odpowiada temu czym jest WIBOR. Tak więc Moderatorze, masz oczywiście rację co do przytoczonej przez Ciebie definicji, i co do możliwości jej znalezienia w regulaminach administratrów GPW Benchmark (a wcześniej także regulaminach opublikowanych prez ACI Polska). Jednak ING opisał w umowie WIBOR inaczej niż zapisy w regulaminach administratorow, w sposób wprowadzający w błąd co do tego czym jest ta stawka referencyjna.
05-01-2023 12:18
Nie mamy tutaj wglądu do Twojej umowy kredytowej. Proszę skontaktuj się z naszymi doradcami hipotecznymi na czacie, w placówce lub telefonicznie, sprawdzimy dokładnie zapisy w Twojej umowie i będziemy mogli się jednoznacznie odnieść do Twoich wątpliwości.
29-01-2023 17:45
10-02-2023 10:07
12-02-2023 19:39
To przyglądajcie się i szybko wprowadzajcie Dzisiaj IKE, ETFy oraz zagraniczne rynki to podstawa. Jeśli się nie mylę, to dzisiaj każda wasza licząca się konkurencja ma wyżej wymienione usługi w swoic
... 27-11-2024Nie chce zakładać nowego wątku.
Naprawcie te bilety. Restart telefonu nie poprawia sytuacji. Zamknięcie całkowicie apki ING również.
Bilet zaraz po zakupie można podejrzeć. Natomiast później (np na żąda
... 27-11-2024To, że ktoś nie umie drukować to od razu argument, że logo ING nie w kolorze? Przecież tylko głównie o logo chodzi.
Jakoś w mBanku mamy w kolorze do dzisiaj
27-11-2024