29-04-2022 09:48
Do tej pory przekonany byłem o tym iż Bank ING dba o swoich klientów, jest transparentny , społecznie odpowiedzialny , polecałem go innym, nigdy nie było problemu z kontaktem, załatwieniem każdej sprawy.
Jak Bank zamierza się odnieść do sytuacji przyjmowania do wyliczania oprocentowania stawki Wibor 6M , który jest tylko prognozą a nie ma realnego odzwierciedlenia w transakcjach na rynku międzybankowych.
Interesuje mnie stanowisko Banku , bo niestety ale w tej chwili jest to sztucznie zawyżony wskaźnik nie mający nic wspólnego z transakcjami na rynku międzybankowym.
Żaden Bank biorąc pod uwagę opłacalność swojego biznesu nie jest w stanie zapłacić takiej stawki, gdyż rynek międzybankowy jest martwy , a wskaźniki WIBOR są sztucznym tworem ustalanym przez Banki , w tym ING jako jednego z największych Banków w Polsce .
Jako aktywny uczestnik rynku finansowego od 20 lat , nie wyobrażam sobie aby żaden organ kontrolny nie zainterweniował w tej kwestii, Bank nie może stać się beneficjentem nieudolnej polityki monetarnej NBP i pogłębiającej ją sytuację wynikającą z wybuchu wojny, a wszystkie koszty mają zostać przerzucone na klienta.
W takich sytuacjach nasuwa się jedna kwestia art 69 Prawo Bankowe , na pewno zostanie użyty przeciwko Bankowi,który nadużywa zapisów w umowach kredytowych, które stają się abuzywne.
Wiec kwestia odpowiedzialności i wizerunku to jedno, a niejasne zasady ustalania wskaźnika Wibor to drugie.
Czekam na stanowisko Banku w tej sprawie...bo wzrost rat kredytów nawet o 100%, jest jasnym nieporozumieniem i wymaga , nie tylko politycznych zabiegów Banku, które i tak poniosą klienci-kredytobiorcy , a nie Bank.
Jesg
29-04-2022 15:48
17-05-2022 06:41
WIBOR to referencyjna wysokość oprocentowania pożyczek na polskim rynku międzybankowym. Wyznaczana jest jako średnia arytmetyczna wielkości oprocentowania podawanych przez największe banki działające w Polsce, które są uczestnikami panelu WIBOR, po odrzuceniu wielkości skrajnych.
Banki podają stawki oprocentowania (w ujęciu rocznym), po jakich są gotowe złożyć u siebie depozyt, o godz. 11:00 każdego dnia roboczego.
Administratorem wskaźnika WIBOR jest GPW Benchmark. A ten z kolei posiada przewidzianą prawem licencję na publikację wskaźnika zgodnego z BMR.
Nasz bank jest uczestnikiem GPW Benchmark i ma do tego przysługujące prawo. A tym samym WIBOR jest legalnym sposobem wyliczenia procentowania.
26-05-2022 15:57
eeeee - ściema
27-05-2022 11:29
To rodzi się zasadnicze pytanie: czy bank ING może sobie przyjąć niższe oprocentowanie, niższy WIBOR (taka a nie inna stawka WIBOR to prawo czy obowiązek banku ING)?
30-05-2022 14:21
Oprocentowanie kredytu hipotecznego składa się ze stawki WIBOR6 i marży Banku. Marża to jest zysk Banku i jest stała przez cały okres kredytowania. Jej wysokość akceptujesz przy podpisaniu umowy i Bank dotrzymuje umowy – nie zmienia jej przez cały czas trwania kredytu.
WIBOR6 jest taki sam we wszystkich bankach i zmienia się co 6 miesięcy w zależności od tego co dzieje się na rynku.
Bank nie podejmuje decyzji o wysokości stawki WIBOR.
30-05-2022 14:41
Ściema, bo bank zarabia na Wiborze i to bardzo.
22-07-2022 14:21
Czy bank w jakiś racjonalny sposób uzasadnił dlaczego opiera kredyty hipoteczne w dalszym ciągu na WIBOR6M a nie tak np mam w umowie na innym bardziej preferencyjnym wskaźniku?
20-12-2022 01:26 | Edytowano: 20-12-2022 01:33
No chyba jednak definicja WIBOR podana przez moderatora nie jest OK. Bo na przykład 6M WIBOR oznacza stawkę referencyjną dla 6 miesięcznych depozytów/lokat oferowanych przez banki.
26-12-2022 17:33
Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024