Odpowiedz

Kredyt hipoteczny_czas analizy

Witam, 

proszę o informację, jak mają się prezentowane na stronie czasy procesowe do czasów rzeczywistych. 

29 marca złożyliśmy wniosek o kredyt hipoteczny (po wcześniejszym sprawdzeniu zdolności, podobno mogliśmy wnioskować dużo więcej). 

4 kwietnia status wniosku zmienił się na krok 2/6 - analiza. Pomijam już fakt, że co chwila musieliśmy dosyłać jakiś dokument, bo wiadomo, że każdy ma jakąś ważność i się przeterminowały.

22 maja - tak, po tych niby "N+21", które ostatecznie zamieniły się w jakieś 50... status zmienił się 6/6- decyzja. Operat wykonaliśmy na własną rękę, bo czekać na bank bez sensu skoro ma gdzieś swoich klientów, a znacznie by nam to opóźniło sprawę. Znowu coś przeterminowane... okej, od ręki, w ciągu godziny księgowe/ kadrowe stanęły na wysokości zadania, przesłaliśmy skany, osobiście do doradcy dostarczyłam oryginały. Tylko po co ? 

Odpowiedzi z infolinii, czatów są te same- skontaktuj się z doradcą, który NIC NIE WIE, bo bank analizuje. 

Czy ktoś ma podobną sytuację? Na starcie super info, mamy sporo więcej niż te wymagane 20% wkładu, możemy śmiało składać, sytuacja finansowa super, tylko co z tego? 

PS. z doradcą się już kontaktowałam, bo większość odpowiedzi z banku to tylko taki komunikat. 

Odpowiedz
0 Lajków
Ewa4
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
7
5
28-05-2024
Wiadomość 1 z 27 (8 922 wyświetleń)

Re.: Kredyt hipoteczny_czas analizy

U nas dokładnie to samo. Zero informacji, doradcy nie są w stanie niczego się dowiedzieć z centrali, bo ta jej nie udziela.

Zachęcić ofertą, a potem zostawić na pastwę losu.

Z tego co widzę, to zaraz nam się zaświadczenia i dokumenty przeterminują i będzie trzeba składać jeszcze raz, a wtedy wnioski ponoć wracają na początek kolejki i tak w nieskończoność.

Wspaniała organizacja, pogratulować.
tomekk87
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
6
5
28-05-2024
Wiadomość 2 z 27 (8 901 wyświetleń)

Ja już nie wiem co odpowiadać naszym sprzedającym, kupujących moje mieszkanie tak samo o czym mam informować, skoro nikt nic nie wie. 

Bardzo żałuję, że posłuchaliśmy doradcy i złożyliśmy wniosek w tym banku. Jak widać nie warto się sugerować podobno najlepszą ofertą, bo inne banki są minimalnie droższe, ale każdy jest w stanie wyrobić się z umowami itd. 

Ewa4
Doradca z ambicjami I
7
5
28-05-2024
Wiadomość 3 z 27 (8 890 wyświetleń)

Drogie ING,

Na waszej stronie z czasami procesowymi pojawiła się ciekawa informacja, ze można skontaktować się z Expertem w Zespole Wsparcia.

W jaki sposób można otrzymać kontakt do takiego Experta? Niby napisane, że zapewnia wsparcie podczas całego procesu kredytowego, a ponoć w rzeczywistości nikt nie udziela żadnej absolutnie informacji.

To gdzie leży prawda?

Odpowiedz
0 Lajków
tomekk87
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
6
5
28-05-2024
Wiadomość 4 z 27 (8 708 wyświetleń)

Jestem w identycznej sytuacji. Wniosek złożony 29 marca, decyzja miała być w środę, a zamiast tego wymaganie aktualnych dokumentów i czepianie się. Oczywiście termin płatności deweloperowi minął i nie wiem nawet na jaki okres przedłużać ten termin Emotikon: Smutny
Odpowiedz
0 Lajków
Czekająca
Doradca z ambicjami I
1
0
01-06-2024
Wiadomość 5 z 27 (8 436 wyświetleń)

My czekamy od 15 marca. Jedyne dokumenty jakie trzeba było donosić wynikały z przeterminowania poprzednich (2 razy zaświadczenia się przeterminowywały). W momencie kiedy już miała być decyzja ostateczna nagle analityk postanowił zadać pytanie o jeden z wpływów, przez co pomimo natychmiastowej odpowiedzi (dodam, że musiała być w formie papierowej!) wpadłyśmy znowu w kolejkę. I tak dzisiaj mija 51 dni roboczych oczekiwania, a według czasu jeszcze co najmniej kilka przed nami. Warunki wszystkie były spełnione od początku, na podpisanie umowy kredytowej było 3 miesiące, a i tak się nie wyrobili. Bardzo się zawiodłam. Jestem klientką banku od 15 lat, byłam bardzo zadowolona i naprawdę liczyłam na kredyt właśnie w nim i nie tylko ze względu na stosunkowo niską ratę.
Odpuszczamy i wybieramy inny bank. Szkoda nerwów.
Odpowiedz
0 Lajków
magdalena0707
Doradca z ambicjami I
1
0
01-06-2024
Wiadomość 6 z 27 (8 422 wyświetleń)

Niestety byliśmy w tej samej sytuacji - wniosek złożyliśmy 19 marca. Z uwagi na przedłużający się proces i brak konkretów ze strony banku, w ubiegłym tygodniu złożyliśmy wniosek do innego banku i dzisiaj podpisaliśmy już akt notarialny. Wszystko poszło bardzo sprawnie.
Odpowiedz
0 Lajków
vampayah
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
4
06-05-2024
Wiadomość 7 z 27 (8 200 wyświetleń)

Coś ruszyło?? Ja czekam od 20.05 na decyzję ostateczną. Wniosek złożyłem 02.04.

Odpowiedz
0 Lajków
KamilOli92
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
5
2
05-06-2024
Wiadomość 8 z 27 (7 996 wyświetleń)

Tak, w piątek 31.05 dostałam odpowiedź od doradcy, że mam przyznany kredyt, ale co z tego.. 

w międzyczasie nasz kupujący (sprzedaję mieszkanie, żeby zakupić dom) zdążył się rozmyślić- nic dziwnego jeśli czeka kilka miesięcy i słyszy ode mnie to, co ja słyszałam od doradcy. 

Także teraz bank czeka na nas... a ważność decyzji mam do końca sierpnia. 

Odpowiedz
0 Lajków
Ewa4
Doradca z ambicjami I
7
5
28-05-2024
Wiadomość 9 z 27 (7 987 wyświetleń)

A którego dnia został pobrany wniosek do decyzji ostatecznej? mój niby wczoraj. a decyzji brak?

Odpowiedz
0 Lajków
KamilOli92
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
5
2
05-06-2024
Wiadomość 10 z 27 (7 951 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy