Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Data przejścia na zmienny wibor a wakacje kredytowe

Witam,
Czy w przypadku skorzystania z wakacji kredytowych w przypadku kredytu na stałym oprocentowaniu to data przejścia na zmienny wibor przesunie się o czas wakacji kredytowych, tzn 5 lat od daty podpisania kredytu + max 8 miesięcy wakacji kredytowych?
Odpowiedz
0 Lajków
bk91
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
5
0
13-07-2022
Wiadomość 1 z 37 (10 957 wyświetleń)

Re: Data przejścia na zmienny wibor a wakacje kredytowe

Jeśli zawiesisz spłatę kredytu, okres kredytowania wydłużymy o okres zawieszenia – czyli każdorazowo o 1 miesiąc (a więc maksymalnie o 8 miesięcy). Nie ma znaczenia czy posiadasz obecnie oprocentowanie zmienne czy stałe. Twoje raty się "przesuną".

**
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie!
Odpowiedz
0 Lajków
KamilW
Moderator
Moderator icon
82
11
19-05-2022
Wiadomość 2 z 37 (10 823 wyświetleń)

pytanie administratorze nie jest to pytanie, czy kredy się przesunie o ten okres wakacji bo to każdy wie że tak, a o to czy okres obowiązywania stałej stopy się suma sumarum wydłuży o ten okres, np. ktoś ma stałą stopę do marca 2024 i jak skorzystac x miesięcy z wakacji kredytowych to stała stopa okres naliczania oprocentowania też się przesunie o ten okres 

Odpowiedz
0 Lajków
as91
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
88
6
05-04-2019
Wiadomość 3 z 37 (10 776 wyświetleń)

W ustawie jest taki zapis:

11. Okresu zawieszenia spłaty kredytu nie wlicza się do okresu kredytowania. Okres
kredytowania oraz terminy przewidziane w umowie ulegają przedłużeniu o okres
zawieszenia spłaty kredytu.

Jednym z terminów w umowie jest data przejęcia na zmienne stopy.

Odpowiedz
0 Lajków
bk91
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
5
0
13-07-2022
Wiadomość 4 z 37 (10 638 wyświetleń)

Tak - okres na stała stopę oprocentowania zostanie wydłużony o ilość miesięcy z zawieszoną ratą.

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
ŁukaszW
Były moderator
Były moderator icon
699
229
12-10-2015
Wiadomość 5 z 37 (10 536 wyświetleń)

[ Edytowane ]

Jak @bk91 także mam kredyt ze stałym oprocentowaniem, proszę o wyjaśnienie jak działają "wakacje kredytowe". Powiedźmy że mam w sierpniu ratę wg. harmonogramu 1000zł kapitału i 250zł odsetek i właśnie uruchomiłem wakacje kredytowe (na tą ratę). Jak ta rata będzie na końcu rozliczona, 1 do 1 czy kwota odsetek będzie na nowo obliczona wg. nowego-aktualnego oprocentowania (czy dokładnie te zawieszone 250zł, czyli "wytnij" i "wklej" na końcu)?

Czy może polega to na zwykłym przepisaniu na kolejny miesiąc raty, np. rata sierpniowa staje się ratą wrześniową i tak dalej (brak zmiany kosztów tylko przesuwanie się o kolejny/kolejne miesiące)?

Odpowiedz
0 Lajków
3rav
Doradca z ambicjami III
50
20
05-11-2018
Wiadomość 6 z 37 (10 523 wyświetleń)

Panie Łukaszu,
Jestem po rozmowie z konsultantką Państwa banku i informacja jaką dostałem nie potwierdza Pana wypowiedzi. 
Tj, konsultantka poinformowała mnie, że okres 5 lat (przy stałej stopie) nie zostaje wydłużony o maksymalnie 8 miesięcy. Okres 5 letni pozostaje bez zmian i kończy się zgodnie z obecną umową niezaleznie od wakacji kredytowych.
Prosze o weryfikacje,
Dziękuję, 

Odpowiedz
0 Lajków
Pawel85
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
15-07-2022
Wiadomość 7 z 37 (10 471 wyświetleń)

@Pawel85 sprawdziliśmy jeszcze raz te informacje i potwierdzamy, że okres stałego oprocentowania nie zostanie przedłużony. Nie zmieniają się żadne warunki umowy oraz żadne daty. 
Przepraszamy za wcześniejszą wiadomość. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
NataliaKr
Moderator
Moderator icon
448
84
18-01-2021
Wiadomość 8 z 37 (10 374 wyświetleń)

" Okres kredytowania oraz terminy przewidziane w umowie ulegają przedłużeniu o okres zawieszenia spłaty kredytu."

Odpowiedz
0 Lajków
onlyoneme
Zaprawiony analityk I
Zaprawiony analityk I icon
99
56
14-07-2022
Wiadomość 9 z 37 (10 373 wyświetleń)

JEŻELI tak to jest to niezgodne z ustawą, więc mogą być procest jeżeli takie będą interpretacje ing 

Odpowiedz
0 Lajków
as91
Doradca z ambicjami III
88
6
05-04-2019
Wiadomość 10 z 37 (10 358 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Kategorie wydatków dla kont firmowych

Witam,

dla kont osobistych istnieje możliwość kategoryzowania wydatków (edukacja, zdrowie, samochód, itp), natomiast nie ma czegoś takiego dla kont firmowych. Jedyne co jest to "wpływ", "wydatek" i "n

...

18-02-2025
Re.: Nadplacdnie kredytu a zmniejszenie lat do spłaty

Żeby kredyt skrócił się o jedną ratę, to musisz tę ratę nadpłacić, czyli nadpłata musi wynosić tyle, ile wynosi część kapitałowa Twojej raty, albo nawet trochę więcej.

17-02-2025
Nadplacdnie kredytu a zmniejszenie lat do spłaty

Witam. W lutym zapłaciłem pierwszą ratę. Chciał bym nadpłacać kredyt co miesiąc po 1000 zł i zmniejszać lata do spłaty . Ratę mam 1360 zł. Na próbę nadpłat nadpłaciłem 100 zł. W aplikacji wybrałem opc...

17-02-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy