13-07-2022 22:35
14-07-2022 22:44
Jeśli zawiesisz spłatę kredytu, okres kredytowania wydłużymy o okres zawieszenia – czyli każdorazowo o 1 miesiąc (a więc maksymalnie o 8 miesięcy). Nie ma znaczenia czy posiadasz obecnie oprocentowanie zmienne czy stałe. Twoje raty się "przesuną".
14-07-2022 23:37
pytanie administratorze nie jest to pytanie, czy kredy się przesunie o ten okres wakacji bo to każdy wie że tak, a o to czy okres obowiązywania stałej stopy się suma sumarum wydłuży o ten okres, np. ktoś ma stałą stopę do marca 2024 i jak skorzystac x miesięcy z wakacji kredytowych to stała stopa okres naliczania oprocentowania też się przesunie o ten okres
15-07-2022 08:26
W ustawie jest taki zapis:
11. Okresu zawieszenia spłaty kredytu nie wlicza się do okresu kredytowania. Okres
kredytowania oraz terminy przewidziane w umowie ulegają przedłużeniu o okres
zawieszenia spłaty kredytu.
Jednym z terminów w umowie jest data przejęcia na zmienne stopy.
15-07-2022 11:36
Tak - okres na stała stopę oprocentowania zostanie wydłużony o ilość miesięcy z zawieszoną ratą.
15-07-2022 12:02 | Edytowano: 15-07-2022 12:11
Jak @bk91 także mam kredyt ze stałym oprocentowaniem, proszę o wyjaśnienie jak działają "wakacje kredytowe". Powiedźmy że mam w sierpniu ratę wg. harmonogramu 1000zł kapitału i 250zł odsetek i właśnie uruchomiłem wakacje kredytowe (na tą ratę). Jak ta rata będzie na końcu rozliczona, 1 do 1 czy kwota odsetek będzie na nowo obliczona wg. nowego-aktualnego oprocentowania (czy dokładnie te zawieszone 250zł, czyli "wytnij" i "wklej" na końcu)?
Czy może polega to na zwykłym przepisaniu na kolejny miesiąc raty, np. rata sierpniowa staje się ratą wrześniową i tak dalej (brak zmiany kosztów tylko przesuwanie się o kolejny/kolejne miesiące)?
15-07-2022 13:24
Panie Łukaszu,
Jestem po rozmowie z konsultantką Państwa banku i informacja jaką dostałem nie potwierdza Pana wypowiedzi.
Tj, konsultantka poinformowała mnie, że okres 5 lat (przy stałej stopie) nie zostaje wydłużony o maksymalnie 8 miesięcy. Okres 5 letni pozostaje bez zmian i kończy się zgodnie z obecną umową niezaleznie od wakacji kredytowych.
Prosze o weryfikacje,
Dziękuję,
15-07-2022 15:00
@Pawel85 sprawdziliśmy jeszcze raz te informacje i potwierdzamy, że okres stałego oprocentowania nie zostanie przedłużony. Nie zmieniają się żadne warunki umowy oraz żadne daty.
Przepraszamy za wcześniejszą wiadomość.
15-07-2022 15:02
" Okres kredytowania oraz terminy przewidziane w umowie ulegają przedłużeniu o okres zawieszenia spłaty kredytu."
15-07-2022 15:19
JEŻELI tak to jest to niezgodne z ustawą, więc mogą być procest jeżeli takie będą interpretacje ing
Witam,
dla kont osobistych istnieje możliwość kategoryzowania wydatków (edukacja, zdrowie, samochód, itp), natomiast nie ma czegoś takiego dla kont firmowych. Jedyne co jest to "wpływ", "wydatek" i "n
... 18-02-2025Żeby kredyt skrócił się o jedną ratę, to musisz tę ratę nadpłacić, czyli nadpłata musi wynosić tyle, ile wynosi część kapitałowa Twojej raty, albo nawet trochę więcej.
17-02-2025Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
14 | |
10 | |
6 | |
5 | |
5 |