Odpowiedz

Aplikacja mobilna - tylko stan konta?

Witam,

platformy mobilne zdają się być mimo wszystko coraz bardziej dziurawe stąd pytanie - czy ING planuje wdrożyć "tryb ograniczony" do aplikacji mobilnej? Generalnie używam jej praktycznie wyłącznie do odbierania powiadomień o zmianach na koncie (bo ING UPARCIE odmawia wprowadzenia powiadomień na e-mail) i ewentualnie sprawdzenia stanu konta/blik. Byłoby fajnie, gdyby wykonywanie przelewów było możliwe wyłącznie po aktywowaniu opcji w serwisie internetowym (ewentualnie byłoby fajnie dodać możliwość wykonywania przelewów wzorcowych, ale ING bardzo sprytnie usunęło przelewy wzorcowe wiec ta opcja odpada :/ ). Zdecydowanie podniosłoby to komfort psychiczny posiadania aplikacji na telefonie. (oczywiście bank mógłby wprowadzic powiadomienia na e-mail, no ale :-P )

Odpowiedz
0 Lajków
wojciech
Główny rachmistrz I
Główny rachmistrz I icon
246
89
02-03-2016
Wiadomość 1 z 13 (31 833 wyświetleń)

Re: Aplikacja mobilna - tylko stan konta?

Aplikacja mobilna jest tak samo bezpieczna jak korzystanie z bankowości internetowej przez przeglądarkę internetową. Aplikacja wymaga przede wszystkim parowania z konkretnym urządzeniem mobilnym, nadanie kodu PIN lub logowanie przez dane biometryczne. Proces parowania odbywa się podczas aktywacji aplikacji.

Możesz ustawić limity dla transakcji internetowych – będą one obowiązywać dla Mojego ING niezależnie czy w ramach aplikacji czy w ramach przeglądarki. Zmiana limitów zawsze wymaga potwierdzenia kodem SMS.

Ze względu na wysoki poziom bezpieczeństwa nie planujemy wprowadzić wersji „read only”. Więcej o bezpieczeństwie w korzystaniu z bankowości internetowej przeczytasz na naszej stronie tutaj.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszF
Moderator
Moderator icon
591
127
12-04-2017
Wiadomość 2 z 13 (31 806 wyświetleń)

Na urządzeniu mobilnym może być od groma aplikacji - Google pokazało, że w ich "super bezpiecznym" sklepie jest masa aplikacji, które moga służyć do phishingu.

Wszystkie banki chwalą się "wysokim bezpieczeństwem" a później w internecie czytamy o casusie konkurencyjnego banku, z kont użytkowników którego wyparowały pieniądze dzięki "super bezpiecznej aplikacji".

Czy ING przeprowadziło jakiś audyt bezpieczeństwa czy tylko bryluje w farmazonach nt. bezpieczeństwa?

wojciech
Główny rachmistrz I
Główny rachmistrz I icon
246
89
02-03-2016
Wiadomość 3 z 13 (31 801 wyświetleń)

Bank nie wprowadzi czegoś takiego, bo nie ma w tym interesu.

Jak nie będzie można robić przelewów to mniej wydasz.

A jak apka jest dziurawa to przecież Ciebie okradną, a nie bank.

Odpowiedz
0 Lajków
anatol
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
12
4
26-10-2018
Wiadomość 4 z 13 (31 789 wyświetleń)

Bardzo ważne, żeby każda osoba przy korzystaniu z internetu przestrzegała zasad bezpieczeństwa. Zachęcam Was do zapoznania się z informacjami na naszej stronie https://www.ing.pl/bezpieczenstwo-app

Przestrzegając tych zasad zmniejszacie ryzyko narażenia się na niebezpieczeństwo. Ponadto zapewniamy tak samo wysoki poziom bezpieczeństwa dla całego Mojego ING - zarówno w wersji na przeglądarce jak i dla aplikacji mobilnej.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MonikaC
Moderator
Moderator icon
649
122
04-09-2015
Wiadomość 5 z 13 (31 744 wyświetleń)

Jeżukolczasty - czy ING mogłoby przestać uprawiać 'spychologię'? Brak możliwości wykonania operacji (no, nieistniejące przelewy wzorcowe byłyby w sam raz) w aplikacji mobilnej redukuje znacząco wektor ataku i byłoby miło, gdyby użytkownicy mieli możliwość dodatkowo poprawić bezpieczeństwo swoich finansów. Na razie dzięki poczynaniom ING jakoś nie mam ochoty trzymać u was większych sum pieniędzy bo:

* wymuszacie używanie aplikacji mobilnej (brak powiadomień na e-mail)

* nie ma możliwości ograniczenia możliwości aplikacji mobilnej...

wojciech
Główny rachmistrz I
Główny rachmistrz I icon
246
89
02-03-2016
Wiadomość 6 z 13 (31 738 wyświetleń)

Zapisaliśmy Twoją sugestię, dziękujemy Emotikon: Szczęśliwy 

Z naszej strony przekazaliśmy Ci informacje na temat bezpieczeństwa w bankowości oraz podstawowych zasad korzystania z aplikacji Moje ING - wyczerpuje to odpowiedź na Twoje wątpliwości. Mamy nadzieję, że jednak przekonasz się do częstszego korzystania z Mojego ING. 

**
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie!
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaR
Były moderator
Były moderator icon
168
22
02-11-2016
Wiadomość 7 z 13 (31 676 wyświetleń)

Szkoda, że nieprawdziwą.

Twierdzicie, że bankowość przez telefon i komputer jest tak samo bezpieczna.

Odpowiedz
0 Lajków
anatol
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
12
4
26-10-2018
Wiadomość 8 z 13 (31 650 wyświetleń)

Szkoda to gdy krowa na*** do mleka Emotikon: Szczęśliwy

Mentalność naszego społeczeństwa to ciągła bojaźń, walka i szukanie odpowiedzialności i w innych, bądź jej cedowanie.

Dostaliscie od banku narzędzie, t.j. I dostajecie możliwość wyboru zamykania auta czy swojwgo domu lub mieszkania.

Sa chwile gdy nie puszczacie żon w ciemne alejki oraz nie dajecie dziecku bawić się nożem.

Jezeli czujesz obawy albo ktoś najechał ci głowę i ja wyprał masz lęk pierwotny, boisz się latać. Skorzystaj z rozwiązań dodatkowych. Kup ubezpieczenie all risk, albo po prostu odłóż narzędzia, przedmioty, które budzą w tobie lęk.

Nie wszystko stworzono dla wszystkich.

Odpowiedz
0 Lajków
Użytkownik nie istnieje
Wiadomość 9 z 13 (31 526 wyświetleń)

Mentalność naszego społeczeństwa to ciągła bojaźń, walka i szukanie odpowiedzialności i w innych, bądź jej cedowanie.

Poza tym to wszystko OK z główką?

Dostaliscie od banku narzędzie, t.j. I dostajecie możliwość wyboru zamykania auta czy swojwgo domu lub mieszkania.

Sa chwile gdy nie puszczacie żon w ciemne alejki oraz nie dajecie dziecku bawić się nożem.

Zła analogia - dostaliśmy wybór: chcesz mieć dom ale z wątpliwej jakości drzwiami w slumsach (aplikacja mobilna na androidzie, gdzie system uprawnień to żenujaca porażka) czy mieszkać pod mostem (brak aplikacji na telefonie)

Jezeli czujesz obawy albo ktoś najechał ci głowę i ja wyprał masz lęk pierwotny, boisz się latać. Skorzystaj z rozwiązań dodatkowych. Kup ubezpieczenie all risk, albo po prostu odłóż narzędzia, przedmioty, które budzą w tobie lęk.

Nie wszystko stworzono dla wszystkich.

Jak już pytałem - z główka wszystko OK? Bo zostało zadane rzeczowe pytanie a Ty fanatycznie po wszystkich jeździsz i walisz głową bezcelowo w mur nawet nie zbliżając się do tematu...

Odpowiedz
0 Lajków
wojciech
Główny rachmistrz I
Główny rachmistrz I icon
246
89
02-03-2016
Wiadomość 10 z 13 (31 502 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Najem długoterminowy samochodu

Najlepiej to zobacz sobie gdzie ma place masterlease, wybierz się tam stacjonarnie, zobacz jakie mają samochody na wynajem. Na stronie możesz sobie mniej więcej przeliczyć, ile Cię to będzie kosztował...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam.  Jestem na etapie kupna działki.  Dojazd do działki jest droga prywatna . Po rozmowie z właścicielem będzie służebność dojazdu do działki.  Podczas załatwiania kredytu hipoteczne powiedziałem ż...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam. Złożyłem wniosek na kredyt hipoteczny na działkę. W rozmowie z właścicielem dzałki dojazd do działki jest droga prywatną. Przy składaniu wniosku powiedziałem że dojazd do dzidłki będzie służebn...

18-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy