27-01-2019 16:45
Witam
Posiadam konto w ING banku a do niego kartę VISA Debit.
Konto poza PLN, jest też na EUR oraz na USD.
Moje pytanie - wybieram się do Tajlandii. W jaki sposób najlepiej płacić / wybierać pieniądze z bankomatu?
Czy korzystać z PLN czy EUR czy USD?
28-01-2019 15:34 | Edytowano: 28-01-2019 15:44
Jeżeli korzystasz z funkcji wielowalutowej - nie ponosisz prowizji, gdy płacisz bezgotówkowo w krajach, gdzie lokalną walutą jest EUR, GBP lub USD.
Jeżeli będziesz płacił/wypłacał gotówkę kartą w Tajlandii - transakcje przeliczamy po kursie organizacji płatniczej.
Prowizja za przewalutowanie płatności bezgotówkowych i wypłat z bankomatu wynosi 3%.
Na stronie Visy możesz sprawdzić kurs na dany dzień - mają wygodny kalkulator walutowy.
Możesz wykupić pakiet wypłat - kosztuje on 15 zł na 30 dni.
Dzięki niemu będziesz mógł wypłacać gotówkę poza granicami kraju bez prowizji 3%.
Pakiet wykupisz w Moim ING. Wystarczy, że klikniesz na swoją kartę. W jej szczegółach wybierz opcję: Pakiet wypłat.
Informacje na ten temat znajdziesz również tutaj.
Pamiętaj, aby przed wyjazdem sprawdzić limity na karcie - ma ona osobne dla płatności w kraju i poza granicami.
Limity możesz sprawdzić i zmienić:
Zgłoś nam również tej wyjazd - zaznaczymy taką informację przy Twojej karcie
Wyjazd możesz zgłosić:
Udanego wyjazdu!
28-01-2019 22:50
Ok, za odpowiedź ale jeszcze chciałem dopytać:
W Tajlandii walutą są Baty.
Czy jeśli będę wybierał z bankomatu lokalną walutę, to czy rozliczenie ma iść z PLN czy z EUR czy z USD? Chodzi mi o to żeby uniknąć podwójnego przewalutowania
29-01-2019 22:54
@nylecm zawsze gdy waluta płatności jest inna niż waluta konta (kont podłączonych) do karty, płatność jest realizowana z konta w PLN. W tym wypadku przeliczenie jest po kursie Visa oraz opłata 3 % kwoty płatności.
03-05-2019 17:58
Witam
Wybieram się niedługo do Albanii i z tego co zrozumiałem z informacji tutaj przytoczonych nie ma sensu podłączać do konta Direct kont walutowych (EUR) ponieważ transakcje w walucie albańskiej - Lek (ALL) realizowane będą z PLN po aktualnym kursie Visa. Czyli bez przewalutowania PLN->EUR->ALL?
Jedynie wypłaty ALL z bankomatów chronione będą przed prowizją pakietem wypłat z bankomatów, jeśli taki wykupię. Dobrze to zrozumiałem?
04-05-2019 15:28
Zgadza się. Jeśli masz kartę Visa Zbliżeniową, walutą rozliczeniową karty są złotówki. Płatność w innej walucie przeliczy visa po swoim kursie. My tej płatności nie przeliczamy z EUR na PLN.
Możesz skorzystać z pakietu wypłat gotówki za granicą. Pakiet jest opłacalny jeśli przewidujesz w ciągu 30 dni wypłacić minimum równowartość 500 zł. Kosztuje 15 zł.
05-05-2019 15:37
A czy taka bezgotówkowa operacja obciążana jest jakąś prowizją ze strony banku?
06-05-2019 15:04
Tak, jak wspomniał @Konto usunięte - po przewalutowaniu na złotówki zarówno płatności gotówkowej (wypłaty z bankomatu) jak i bezgotówkowej (płatności kartą w sklepie, internecie) pobierzemy prowizję 3%.
Jak słusznie zauważyłeś, gdy wykupisz pakiet wypłat poza granicami - nie będziesz miał prowizji 3%
Pamiętaj, aby przed wyjazdem sprawdzić limity na karcie.
Zgłoś nam go również na czacie lub telefonicznie
06-05-2019 21:12
Już ostatnie pytanie . Czy karty kredytowe ING również obciążone są takimi prowizjami a kurs przewalutowania jest po stronie organizacji płatniczej?
07-05-2019 21:39
Jeśli zapłacisz kartą kredytową będziesz miał do czynienia z podwójnym przewalutowaniem. Z waluty transakcji po kursie organizacji płatniczej na EUR, a potem z EUR na złotówki po kursie naszego banku. W tym przypadku bierzemy pod uwagę kurs z dnia roboczego przed rozliczeniem transakcji. Jeśli zrobisz transakcję w EUR, przeliczymy ją bezpośrednio na złotówki. W przypadku płatności kartą kredytową za granicą, nie naliczamy prowizji za przewalutowanie.
Witam. Robiłam już kilka nadpłat, w różnych kwotach i dniach. Jak skrócić okres kredytowania? Niestety za każdym razem otrzymuje informację „Nie możesz teraz skrócić okresu kredytowania”. Nie chce mni
... 16-11-2024Dzień dobry,
na początek kilka słów wstępu: mam w ING kredyt hipoteczny, który zaciągnęliśmy wspólnie z żoną. Ja nie mam i nigdy nie miałem w ING żadnego konta, ale teraz z racji kredytu mam podgląd ra
... 16-11-2024No nieeeeee no, faktycznie znowu nie działa. Czy ING nie może wysłać przynajmniej części swoich informatyków na jakiś dodatkowy urlop, żeby przestali w końcu psuć coś co działa?
16-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
4 | |
3 | |
3 | |
1 | |
1 |