06-12-2022 20:13
Witam,
Czy ktoś z Państwa miał podobną sytuację?
Jestem klientką ING od ponad 15 lat. Od ponad 10 lat na moje konto wpływa wynagrodzenie od tego samego pracodawcy. Z dniem 1 grudnia 2022 roku moje konto zostalo z dnia na dzień zablokowane. Na infolinii poinformowano mnie, że powinnam przedłożyć oświadczenie na temat źródła moich dochodów, co zrobiłam 1 grudnia, jednocześnie składając reklamację do banku o bezprawne zablokowanie moich środków. W odpowiedzi otrzymałam informację, że "W tej sprawie wysłaliśmy do Pani wiadomość w Moim ING 30 listopada 2022 roku." - czyli dokładnie dzień przed blokadą, na dodatek za pośrednictwem bankowości elektronicznej, do której nie miałam tego dnia dostępu. Blokada ta może potrwać do 31.12.2022 - czyli zostałam na miesiąc bez żadnych środków do życia, ponieważ wszystkie rachunki miałam w banku ING, nie wspominając o konieczności opłacenia rachunków i innych comiesięcznych zobowiązań. Zarówno w banku jak też na infolinii nikt nie wie jak moge uwolnić swoje środki. Czy możliwe jest wyciągnięcie konsekwencji prawnych wobec ING w związku z dzialaniami, które naraziły mnie na problemy finansowe? Jutro będe rozmawiać w tej sprawie dodatkowo z prawnikiem, natomiast jeśli jest więcej podobnych przypadków, uważam że mogłoby się to kwalifikować pod pozew zbiorowy. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
07-12-2022 20:28
Zgodnie z regulacjami prawnymi możemy poprosić naszych klientów dostarczanie oświadczeń o źródle pochodzenia pieniędzy.
W przypadku braku oświadczeń musimy zastosować się do przepisów. W konsekwencji możemy ograniczyć dostęp do usług, ograniczyć transakcje, a nawet wypowiedzieć umowę.
Więcej informacji udostępniamy tutaj: https://www.ing.pl/o-banku/kyc-poznaj-swojego-klienta#pytania=1
Trudno odnieść nam się tutaj do konkretnej sprawy, ponieważ nie mamy dostępu do danych w systemie. Jeśli nie zgadza się Pani z otrzymaną odpowiedzią, to może Pani się od niej odwołać na czacie po zalogowaniu do bankowości internetowej lub na infolinii pod numerem 32 357 00 69.
07-12-2022 21:55
Czy standardowym działaniem banku ING jest informowanie klienta (w wiadomości widocznej tylko po zalogowaniu się na konto bankowe) jednego dnia, a następnego dnia blokada tego konta? Nie otrzymałam wcześniej takiej informacji, jak również nie było kontaktu z ING o konieczności przedłożenia takiego oświadczenia. Stosowne oświadczenie wysłałam dzień po otrzymaniu tej wiadomości. Moje konto w dalszym ciągu jest zablokowane, a oświadczenie "analizowane", co może potrwać (zgodnie z informacją z ING) do 31.12.22! Jako stała (zaraz była) klientka Państwa banku, brałam pożyczki w ING, w których informacja o źródle dochodów była wymagana. Dodatkowo proszę napisać, na jakiej podstawie prawnej wymagają Państwo przekazania oświadczenia o źródle dochodów?
08-12-2022 22:16 | Edytowano: 08-12-2022 22:30
Obowiązek zbierania informacji na temat pochodzenia środków nakładają na nas przepisy prawa. Między innymi ustawa z 1 marca 2018 roku o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu. Przed blokadą konta powinniśmy jednak poinformować z wyprzedzeniem o maksymalnym terminie na złożenie oświadczenia. Prosimy o kontakt pod numerem 32 357 00 69 lub na czacie w Moim ING. Sprawdzimy to.
09-12-2022 20:42
Podczas rozmowy z Waszym konsultantem otrzymałam informację, że "Jak już pisałem na czacie nie mam dostępu do dokładnych informacji z jakiego powodu Pani konto zostało zablokowane. Przykro mi jednak na tą chwilę mogę jednie przyjąć reklamację w tej sprawie" oraz że "Specjaliści powinni przekazać Pani informację o powiedzie Pani blokady. Ciężko jest mi określić jak będzie brzmieć odpowiedź na Pani zgłoszenie" - zgłoszenie reklamacyjne było już raz składane, o czym pisałam w poprzednich wiadomościach. Dodatkowo na rozpatrzenie nowej reklamacji mam czekać do 08.01.2023. Przed blokadą nie zostałam poinformowana w żaden sposób o konieczności przedłożenia oświadczenia, dodatkowo w połowie listopada konsolidowałam swoją pożyczkę, podczas konsolidacji w ING było weryfikowane moje źródło dochodów jak również informacja o miesięcznych przychodach.
10-12-2022 17:35
Rozumiemy, że zależy Pani na szybkim wyjaśnieniu sprawy. Podany czas to maksymalny termin rozpatrzenia zgłoszenia. Proszę, aby poczekała Pani na odpowiedź na zgłoszenie.
17-03-2023 17:05
17-03-2023 17:06
Omijać bank ING szerokim łukiem. Blokują kąta bez powodu. Zaznaczam że nie mam żadnej egzekucji ani nie przeprowadzam upadłości. Bank zablokował mi konta bez żadnego powodu i w żaden sposób mnie o tym nie poinformował. Konta mam zablokowane od dwóch tygodni. W oddziale banku nic nie wiedzą każą dzwonić na infolinię a na infolini to samo. Tylko każą składać reklamacje i na tym się kończy.
Więc radzę omijać szerokim łukiem ING.
17-03-2023 17:07
Omijać bank ING szerokim łukiem. Blokują kąta bez powodu. Zaznaczam że nie mam żadnej egzekucji ani nie przeprowadzam upadłości. Bank zablokował mi konta bez żadnego powodu i w żaden sposób mnie o tym nie poinformował. Konta mam zablokowane od dwóch tygodni. W oddziale banku nic nie wiedzą każą dzwonić na infolinię a na infolini to samo. Tylko każą składać reklamacje i na tym się kończy.
Więc radzę omijać szerokim łukiem ING.
18-03-2023 12:30
Na Twojego posta w tej sprawie odpowiedzieliśmy tutaj: https://spolecznosc.ing.pl/-/Konta-osobiste-i-firmowe/blokuj%C4%85-k%C4%85ta-baz-powodu/m-p/40829#M3...
mogli w jakiś sposób poinformować, niekiedy są komunikaty o ew. przerwach lub awariach
07-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
4 | |
3 | |
3 | |
1 | |
1 |