09-04-2020 15:04 | Edytowano: 09-04-2020 15:08
Hej, mam pytanie: czy w obecnej sytuacji koronowirusowej, kiedy wibor zmalał itp opłaca się brać kredyt ze stałym oprocentowaniem na 5 lat ( stopa procentowa 3,48) , czy teraz to tylko oprocentowanie zmienne?
10-04-2020 12:25
Dla każdego z nas różne rozwiązania okazują się korzystne. Zachęcam Cię do kontaktu z nami na czacie lub telefonicznego (32 357 00 65), przedstawimy Ci nasze oferty i pomożemy wybrać najlepszą dla Ciebie.
10-04-2020 13:01 | Edytowano: 10-04-2020 13:03
Zależy na jak długo bierzesz kredyt i jakie ryzyko jest dla Ciebie tolerancyjne. Jeśli masz dusze hazardzisty i wierzysz, że przez kolejne X lat nie wzrośnie WIBOR, to śmiało bym brał oprocentowanie zmienne.
Sam pod koniec ubiegłego roku wziąłem oprocentowanie stałe, zaraz po tym było dwukrotne obniżenie stóp ... ale nie żałuje. W internetach co rusz wróżą nam i straszą, że czeka nas scenariusz argentyński.. czy ma to coś wspólnego z prawdą czy nie - mojego kredytu przez 5 lat nie dotyczy.
10-04-2020 15:34
Oprocentowanie stałe jest zawsze lepsze, to oczywiste, ono będzie opłacalne najbardziej kiedy będzie stałe przez 10 lat. Na chwilę obecną jest możliwe, że RPP znów obniży jeszcze stopy. Na okres 5 lat to nie jest aż taki komfort życiowy ale też ma plusy.
12-04-2020 08:00
Biorąc oprocentowanie stałe, to tak jakbyś się zakładał sam ze sobą, że te stawki na pewno wzrosną w horyzoncie tych 5 lat. Oprocentowanie zmienne to hazard na utrzymanie się niskich stóp procentowych.
Według mnie na najbliższe 2-3 lata sytuacja utrzyma się na obecnym poziomie, potem może się zacząć odbijać (ludzie zaczną wydawać aktywnie pieniądze i RPP będzie stymulować budowanie oszczędności zwiększaniem oprocentowania).
17-04-2020 08:46
a jak Wam się wydaje, kiedy wibor wzrośnie? Myślicie , ze będzie to gwałtowny wzrost jak już epidemia się skończy?
17-04-2020 09:45
Ja szacuję co najmniej 1-2 lata zanim RPP zacznie podnosić stopy procentowe. Może nawet dłużej jeśli słuchać prognoz długoterminowych niezależnych instytucji o wpływie tego epidemicznego okresu zamknięcia na sytuację gospodarczą kraju.
Niskie stopy zachęcają ludzi do obracania pieniędzmi, a nie trzymania ich na lokatach czy kontach oszczędnościowych. Motywują też do zaciągania zobowiązań kredytowych. A to dwa elementy, które mają na celu napędzanie gospodarki poprzez obrót pieniądza.
Ale to oczywiście indywidualna opinia . Co się tak na prawdę wydarzy, nie wiadomo. Gdybyś zapytał kogokolwiek rok temu jak będą się układać stopy procentowe w latach 2020-2025, to powiedziałby, że po okresie niskich stóp muszą one wystrzelić w górę i zarysowywał się kryzys na rynku hipotecznym. I ten scenariusz na razie się na pewno nie zrealizuje.
Hej, korzystając z Vinted, olx czy innych portali w ramach bezpieczeństwa swoich danych nie podaje swoich prawdziwych danych, pojawił się problem pierwszy raz dopiero gdy założyłem konto w ING, przysz
... 22-11-2024