Odpowiedz

Zmiana celu kredytowania

Dzień dobry,

posiadam KH od 07.2021 na budowę domu do stanu wykończonego. Przy obecnych cenach i realiach nie ma szans na dokończenie w kwocie kredytu do stanu wykończonego.

Czy możliwa jest zmiana celu kredytowania na stan deweloperski, tak by móc spełnić warunki kredytu w tej kwocie ?

Rozumiem że trzeba wykonać nową wycenę. Ceny materiałów i koszt robocizny zmieniły się diametralnie. Czy nowa wycena, do stanu deweloperskiego, musi być na kwotę nie niższą niż wcześniejsza, do stanu wykończonego ?

Czy podpisując taki aneks, zmieniają się jeszcze jakieś parametry w umowie ?

Pozdrawiam

Jakub

Odpowiedz
0 Lajków
Dzaba85
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
4
0
06-08-2021
Wiadomość 1 z 5 (2 884 wyświetleń)

Re.: Zmiana celu kredytowania

Przy zmianie warunków dokonywana jest ponowna ocena zdolności kredytowej - musisz brać pod uwagę, że jeżeli kredyt pierwotnie był pod korek, to obecnie zdolność kredytowa będzie niższa.

Odpowiedz
0 Lajków
dalena
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
45
13
17-11-2020
Wiadomość 2 z 5 (2 869 wyświetleń)

Re: Re.: Zmiana celu kredytowania

Czy rozważałeś opcję dobrania dodatkowej kwoty? Jeśli posiadasz oprocentowanie zmienne Twojego kredytu, możesz taki wniosek złożyć w naszej placówce. Będziemy wtedy badać Twoją zdolność kredytową.

W sytuacji, gdybyś jednak pozostał przy zmianie celu kredytowania, będziemy potrzebować kosztorysu zamiennego i zrobimy nową wycenę.

Jednak nie zawsze taki aneks wymaga ponownego wyliczenia zdolności kredytowej. To już oceni analityk Emotikon: Szczęśliwy 

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
ŁukaszW
Były moderator
Były moderator icon
699
230
12-10-2015
Wiadomość 3 z 5 (2 824 wyświetleń)

Niestety dobranie dodatkowej kwoty prawdopodobnie nie wchodzi w grę, z racji tego że wniosek o zmianę na stałe oprocentowanie został odrzucony z powodu zdolności. Żona obecnie jest na urlopie wychowawczym więc nie zarabia.

Odpowiedz
0 Lajków
Dzaba85
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
4
0
06-08-2021
Wiadomość 4 z 5 (2 651 wyświetleń)

Rozumiem, ostateczna decyzja należy do Ciebie. Możesz porozmawiać z doradcą kredytowym w naszej placówce lub pod numerem 32 357 00 57,  na temat Twojej sytuacji. Mając więcej danych dotyczących Twoich dochodów i planowanych wydatków, będzie mógł znaleźć najlepsze rozwiązanie Emotikon: Szczęśliwy 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
NataliaKr
Moderator
Moderator icon
450
84
18-01-2021
Wiadomość 5 z 5 (2 549 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Xiaomi pay kiedy w końcu?

Ja tam migrowalem na mbank, na ing wyplata przychodzi i zostawiam tyle co na hipoteczny+rachunki i nic wiecej tu nie mam, reszta blikiem idzie na mbank. Nawet z karty zrezygnowalem, ten bank to porazk...

23-03-2025
Re.: Limit wejść Priority Pass (jak rozliczany okres roczny)

Dzień dobry,
wejście do saloniku dla użytkownika Platynowej karty kredytowej Mastercard (4 bezpłatne, każde kolejne wejście 32 USD) oraz osób towarzyszących (2 bezpłatne, każde kolejne wejście 32 USD z

...

23-03-2025
Re.: Usluga platnosci za parkowanie w Gdyni nie działa

Dzień dobry,
w tej chwili nie wyszukasz i nie opłacisz parkingów w Gdyni. Jeśli chcesz parkować w tym mieście, skorzystaj z tradycyjnego parkomatu. W pozostałych miastach nasza usługa działa prawidłowo

...

23-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy