30-09-2019 13:40
Czy istnieje cos takiego jak waznosc decyzji wstepnej? Ile dni?
W jakim czasie od wystawienia decyzji powinienem oplacic wycene za nieruchomosc?
Czy podajac we wniosku ze wycena jest po stronie banku po otrzymaniu decyzji wstepnej mozna to zmienic i dostarczyc swoj operat?
Jakie dokumenty nalezy jeszcze dostarczyc po decyzji wstepnej oprocz wykoania przelewu/dostarczenia operatu?
30-09-2019 13:48
Filip, decyzja wstępna jest tylko oceną wstępną po analizie finansowej na podstawie pierwotnie dostarczonych dokumentów. Nie jest ofertą, więc nie ma też terminu. Jej zapisy mogą się zmienić, na przykład w wyniku niekorzystnej wyceny nieruchomości.
Wycenę warto opłacić jak tylko otrzymasz informację o decyzji wstępnej - im szybciej to zrobisz tym szybciej Bank wykona tę wycenę i przejdzie do kolejnych etapów (decyzji ostatecznej). Co do dostarczenia operatu własnego po wskazaniu tego bankowego nie potrafię niestety pomóc.
W trakcie podejmowania decyzji ostatecznej Bank może oczywiście poprosić o dodatkowe dokumenty (np. wyciąg z konta czy dokumenty z ZUS). Mnie się to z małżonką przydarzyło i lekko wydłużyło proces. Wszystko bardzo zależy od tego na jaką nieruchomość zaciągasz kredyt, o jakiej wartości wobec wartości nieruchomości itd.
30-09-2019 16:53
@filipm Decyzja wstępna jest ważna do 30 dni od daty wydania, i w tym czasie powinna być dostarczona lub zlecona wycena nieruchomości.
Można zmienić zdanie i dostarczyć po decyzji wstępnej swój operat szacunkowy. Jeśli chodzi o resztę dokumentów jest to uzależnione od celu kredytowania i indywidualnej analizy.
18-10-2019 14:37
Hej,
wczoraj dostaliśmy decyzję wstępną. Operat zlecony przez Bank opłacony również w dniu wczorajszym. Czy może mi ktoś powiedzieć, jakie są kolejne kroki i czas oczekiwania na decyzję ostateczną?
18-10-2019 18:56
23-10-2019 14:32
Wczoraj (22.10.19) doradca złożył w moim imieniu wniosek o kredyt hipoteczny. Otrzymałam maila z banku z informacją o przetwarzaniu danych osobowych przez bank i BIK. W jakim terminie powinnam dostać informację o numerze wniosku? Ile aktualnie czeka się na rozpatrzenie wniosku? Mam już podpisana umowę deweloperską i określony termin wpłaty pieniędzy stąd moje obawy, czy zdążę...
23-10-2019 14:55
23-10-2019 15:36
23-10-2019 16:03
Nie, ale na pewno Twój pośrednik ma ten numer
23-10-2019 18:03