22-03-2018 20:35
Witam serdecznie, otrzymałam dziś pozytywną decyzję kredytową łącznie z załącznikami oraz umową kredytową jednak w załączniku do tejże umowy jest napisane że jest jedna transza na całą kwotę. Harmonogram spłaty też już uwzględnia wypłatę w formie jednej transzy. W umowie deweloperskiej oraz we wniosku składanym w banku informowałam, że będzie 5 transz. Pani doradca z banku twierdzi że to ja decyduje, jak wysoka ma być każda transza. Proszę o potwierdzenie, że to normalna praktyka banku. Nie chciałabym uruchamiać całej kwoty już teraz bo za 2 lata dopiero budowa się kończy. Odsetki byłyby bardzo duże. Proszę o poradę.
23-03-2018 08:15
Rzeczywiście w warunkach kredytu piszemy, że jest wypłacany w 1 transzy.
Natomiast, jeśli jest to developer to dzielimy ją na przelewy i uruchamiamy je zgodnie z harmonogramem prac, które założył developer.
Specjalista hipoteczny ma podgląd do tego jak te przelewy są rozpisane. Pod każdym uruchomieniem musisz złożyć podpis.
23-03-2018 09:38
Ja mam podobnie. Z tym, że w umowie o kredyt jest napisane: "Wysokość przelewów dokonywanych w ramach poszczególnych transz jest uzależniona od zapisów umowy z Deweloperem/Spółdzielnią mieszkaniową".
Oznacza to tylko tyle, że ta jedna duża kwota jest dzielona na transze wg harmonogramu, który dostałem od dewelopera.
Radzę przeczytać umowę o kredyt
23-03-2018 10:09
22-03-2019 07:21
Witam mam ten sam problem, lokal bedzie gotowy od spoldzielni za 1,5 roku a ja dostalem harmonogram w którym place juz od samego poczatku wysokie odsetki.
22-03-2019 08:51
@Kamral Najprawdopodobniej w Twoim planie spłaty uwzględniliśmy całą kwotę kredytu i planowane raty są kapitałowo odsetkowe.
Właściwy plan spłaty wystawimy po podpisaniu umowy i uruchomieniu transzy. Będziemy go aktualizować po każdym uruchomieniu
29-07-2020 18:34 | Edytowano: 29-07-2020 18:40
Wczoraj wraz z mężem podpisaliśmy umowę o kredyt hipoteczny. Kredyt formalnie w umowie został podzielony na dwie transze. Zostaliśmy jednak najprawdopodobniej wprowadzeni w błąd. Wszelkie formalności związane ze złożeniem wniosku do banku załatwialiśmy przez pośrednika, który twierdził, że nie mamy obowiązku uruchamiać od razu pełnej transzy, a możemy dzielić transze na mniejsze kwoty według naszego uznania. Niestety pracownik banku tego nie potwierdził, informując nas, że nie ma takiej praktyki i procedury. Dodał, że w drodze wyjątku może zapytać dział techniczny, czy wyrazi zgodę na, w najlepszym wypadku, podzielenie kwoty z transzy na trzy nazwijmy to "podtransze" i udzieli nam odpowiedzi po połowie sierpnia. Jest to dla nas bardzo istotna sprawa, bowiem przy budowie domu mogą wystąpić różne niedogodności. Zależy nam na uruchamianiu pieniędzy w sytuacji, gdy będzie to uzasadnione - wchodzi konkretna ekipa np. od dachu i my wypłacamy z banku kasę na ten dach - czyli nie prawie 300 000 zł (kwota pierwszej transzy z umowy), ale np. 90 000 zł. Jeżeli jakakolwiek kolejna ekipa spóźni się, coś pójdzie niezgodnie z naszym planem będziemy "w plecy" z konkretnymi pieniędzmi. Szczególnie nieuczciwe jest, że na etapie wniosku informacja była inna i teraz nagle jest też inaczej. Przyznam szczerze, że żałuję, iż podpisaliśmy umowę z tym bankiem (na szczęście mamy jeszcze 13 dni na decyzję o odstąpieniu od umowy). Na etapie wniosku Analityk miał problem z odczytaniem symbolu "EU" dot. materii stricte energetycznej, a nie dopilnował prozaicznej rzeczy - właściwego numeru księgi wieczystej na umowie oraz wszelkich pozostałych dokumentach. w tej sytuacji jesteśmy też "w plecy" z terminem wpisu hipoteki do księgi wieczystej. Ciekawe co jeszcze po drodze nas spotka.... W tej chwili nasz doradca finansowy twierdzi, że możemy jednak dzielić te transze. Dzisiaj dzwonił do mnie pracownik banku, który o dziwo, nagle w ciągu jednego dnia cudownie ustalił, tym razem "z centralą", a dokładniej - "wydziałem uruchomień", że możemy podzielić transzę na maksymalnie 3 części i od razu mamy zdeklarować jakiej wysokości. Coś tu ewidentnie nie gra... W przeszłości posiadałam zadłużenie hipoteczne w innym banku i przyznam szczerze, że trochę inny był standard obsługi klienta.
30-07-2020 18:42
ewasto, rzeczywiście - standardowo kredyt na budowę domu uruchamiamy w dwóch transzach. Przykro mi, że otrzymaliście sprzeczne informacje na etapie składania wniosku 😥
Jeśli nasz specjalista w oddziale, ustalił z Wami indywidualnie podzielenie transz na mniejsze, proponuję, abyście pozostali z nim w kontakcie. Mam nadzieję, że ta sytuacja, nie będzie miała wpływu na naszą współpracę 💪
Jeżeli rozwiązanie zaproponowane przez naszego specjalistę w oddziale, nie będzie dla Was wystarczające, możecie w tej sprawie złożyć reklamację.
08-03-2021 08:16
Jeżeli w umowie jest napisane jak było wspominane wyżej, że "Wysokość przelewów dokonywanych w ramach poszczególnych transz jest uzależniona od zapisów umowy z Deweloperem/Spółdzielnią mieszkaniową". to czy odsetki od początku liczą się tylko od kwot z już zrealizowanych przelewów czy od całości 1 transzy (która obejmuje całą kwotę kredytu na mieszkanie bez wykończenia). Czy te przelewy są dokonywane na podstawie naszych dyspozycji w systemie internetowym (po potwierdzeniu postępu prac) czy w jakiś inny sposób?
08-03-2021 09:46
Odsetki naliczają się od kwot faktycznie uruchomionych, czyli z każdą wypłaconą transzą płacisz większe odsetki.
Pierwsze uruchomienie kredytu zlecałam od razu przy podpisaniu umowy kredytowej (z datą dość odległą w przód, żeby nie musieć ponownie chodzić do banku), kolejne transze można uruchamiać poprzez bankowość internetową. W moim przypadku wypłata transzy zlecona została zgodnie z harmonogramem płatności z umowy deweloperskiej i nie musiałam potwierdzać postępu prac.
To przyglądajcie się i szybko wprowadzajcie Dzisiaj IKE, ETFy oraz zagraniczne rynki to podstawa. Jeśli się nie mylę, to dzisiaj każda wasza licząca się konkurencja ma wyżej wymienione usługi w swoic
... 27-11-2024Nie chce zakładać nowego wątku.
Naprawcie te bilety. Restart telefonu nie poprawia sytuacji. Zamknięcie całkowicie apki ING również.
Bilet zaraz po zakupie można podejrzeć. Natomiast później (np na żąda
... 27-11-2024