Odpowiedz

Odstapienie od kredytu

Witam. Tydzień temu podpisałam umowę kredytową, zostały już dopełnione wszystkie formalności do wypłaty pierwszej transzy, która muszę wpłacić do końca listopada. W poniedziałek dostałam lepsza decyzję kredytowa. I zastanawiam się czy nie zrezygnować z tamtej umowy i wziac te lepsza ofertę. Jak wyglądałoby rozwiązanie umowy i czy deweloper moze wypowiedzieć mi umowę za niedotrzymanie terminu?
Odpowiedz
0 Lajków
Kasia54
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
25-11-2020
Wiadomość 1 z 4 (4 652 wyświetleń)

Re.: Odstapienie od kredytu

[ Edytowane ]

@Kasia54, z umowy kredytowej możesz zrezygnować/odstąpić do 14 dni od jej podpisania więc tu raczej nie powinno być problemu, ale warto dopytać (Pośrednika Kredytowego lub ten nowy bank) czy będzie z tym jakiś problem, gdyż np: bank może wysłać dodatkowe zapytanie do BIK i jak zobaczy wpis kredytu to może Ciebie dopytywać o wyjaśnienie i procedura się przedłuży. Oczywiście wpis w BIK dotyczący udzielonego już kredytu powinien być chyba zaktualizowany w ciągu 5-7 dni więc tu raczej wszystko powinno być szybko OK.

Co do umowy z deweloperem to jeśli wpłaciłaś zaliczkę i wkład własny to raczej deweloper wyśle Ci żadanie do zapłaty, bo jest do tego zobowiązany, zanim z Tobą zerwie umowę, ale warto i jego o tym fakcie poinformować wcześniej.

Odpowiedz
0 Lajków
m365
Zaprawiony analityk III
Zaprawiony analityk III icon
185
84
18-04-2020
Wiadomość 2 z 4 (4 617 wyświetleń)

Re.: Odstapienie od kredytu

Deweloper w umowie na pewno zabezpieczył odsetkami nieterminową wpłatę którejkolwiek transzy. Rozwiązanie umowy to problem dla obu stron, więc sięga się po to rozwiązanie w ostateczności - jest to obwarowane ustawowo i też powinno w twojej umowie (prospekcie) się znajdować.
Odpowiedz
0 Lajków
dalena
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
45
13
17-11-2020
Wiadomość 3 z 4 (4 581 wyświetleń)

Re: Odstapienie od kredytu

Kasia54 przykro mi, że chcesz podjąć taką decyzję Emotikon: Smutny
Od umowy możesz odstąpić wyłącznie w oddziale banku i nie pobierzemy za to żadnej opłaty. W placówce poprosimy Cię o wypełnienie odpowiedniego dokumentu odstąpienia od umowy kredytowej. Możesz to zrobić do 14 dni od podpisania umowy.
Temat rozwiązania umowy deweloperskiej proszę, wyjaśnij z deweloperem. Nie wiemy jakie ma zasady.
Zachęcam Cię do przemyślenia jeszcze raz tej decyzji.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
IlonaU
Moderator
Moderator icon
1138
226
07-06-2017
Wiadomość 4 z 4 (4 533 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Zamknięcie IKZE bez wpłat

Dzień dobry,
czy za zamknięcie IKZE przed upływem 12 miesięcy na które nie zostały dokonane żadne wpłaty zostanie pobrana prowizja za zwrot?

13-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Dziękujemy za opinię. Przekazałem ją do zespołu odpowiedzialnego za naszą bankowość.

12-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Witam,

Proszę o powiększenie pola tekstowego "Tytuł" oraz "Nazwa i adres odbiorcy", tak jak to było w starej wersji, a najlepiej umożliwienie opcji powrotu do starego interfejsu. Ten jest nieintuicyjny

...

12-12-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy