Jeśli spodziewasz się wpływów pieniędzy na swoje konto z tytułu alimentów, prosimy żebyś wcześniej nam to zgłosiła razem z dokumentem potwierdzającym uprawnienie do takiego świadczenia. Skoro wpływ ma pochodzić od komornika to oznacza, że alimenty są stwierdzone tytułem wykonawczym (ugodą lub wyrokiem wraz z klauzulą wykonalności). W oparciu o taki dokument, będziemy mogli odznaczyć wpływ jako wolny spod zajęcia bez pomniejszenia kwoty wolnej zarówno w miesiącu, w którym pieniądze wpłyną na konto, jak i w kolejnych miesiącach – o ile nie zostaną one wykorzystane. W przypadku pieniędzy wolnych od zajęcia na koncie z mocy ustawy udostępnianych niezależnie od kwoty wolnej od zajęcia, np. alimentów, pieniądze te są na koncie wykorzystywane w pierwszej kolejności – przed pieniędzmi pochodzącymi z kwoty wolnej od zajęcia. Oznacza to, że jeśli w danym miesiącu wpłyną alimenty oraz 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę np. z tytułu wynagrodzenia z umowy o dzieło, to w pierwszej kolejności zlecane płatności będą realizowane z kwoty alimentów, a po ich wykorzystaniu kolejne transakcje realizowane będą z niezależnej od alimentów kwoty wolnej od zajęcia.
Komornicy różnie opisują przelewy, rzadko wskazując wprost, że jest to wpływ alimentów. Najczęściej powołują tylko sygnaturę sprawy rozpoczynającą się od oznaczenia Kmp. Z tego powodu złożenie dokumentu uprawniającego do alimentów i informacja o spodziewanym lub spodziewanych wpływach – jeśli miałoby być ich więcej, pozwoli zabezpieczyć możliwość korzystania z pieniędzy na koncie z zajęciem. W przypadku spodziewanych cyklicznych wpłatach wystarczy jedna informacja, że spodziewasz się cyklicznych wpłat z takiego tytułu w przyszłości.
Żebyśmy mogli udostępniać alimenty na kontach z zajęciem, musimy wiedzieć, że takie pieniądze wpływają lub mają na nie wpłynąć. Potrzebujemy też podstawy do ich zakwalifikowania jako alimenty. Gdybyśmy nie mieli dokumentacji i informacji o spodziewanym wpływie istnieje ryzyko, że posiadane przez nas dane nie pozwolą nam ustalić, z jakiego tytułu pochodzą pieniądze, czego wspólnie chcielibyśmy uniknąć.
-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.