Odpowiedz
Opcje
- Subskrybuj źródło RSS
- Oznacz temat jako nowy
- Oznacz temat jako przeczytany
- Przyklej wątek Wątek u bieżącego użytkownika
- Zakładka
- Subskrybuj
- Strona dopasowana do drukarki
Zajęcie egzekucyjne a wpływ środków ustawowo wolnych od egzekucji
03-08-2024 13:15
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Cześć,
mam na koncie zajęcie egzekucyjne i spodziewam się przelewu od komornika z tytułu alimentów na znaczną kwotę . Jak wygląda to w praktyce? Czy muszę zgłaszać taki fakt do banku czy nie jest to konieczne i „nadawca” i „tytuł” przelewu wystarczą do tego aby środki nie zostały zablokowane? Co jeżeli nie wykorzystam tych środków w danym miesiącu rozliczeniowym, czy muszę zgłosić ten fakt bankowi czy środki cały czas będą oflagowane jako wolne od zajęcia? Czy kwota wolna od zajęcia powiększy się o te środki i będzie wyglądać w taki sposób: x+y?
mam na koncie zajęcie egzekucyjne i spodziewam się przelewu od komornika z tytułu alimentów na znaczną kwotę . Jak wygląda to w praktyce? Czy muszę zgłaszać taki fakt do banku czy nie jest to konieczne i „nadawca” i „tytuł” przelewu wystarczą do tego aby środki nie zostały zablokowane? Co jeżeli nie wykorzystam tych środków w danym miesiącu rozliczeniowym, czy muszę zgłosić ten fakt bankowi czy środki cały czas będą oflagowane jako wolne od zajęcia? Czy kwota wolna od zajęcia powiększy się o te środki i będzie wyglądać w taki sposób: x+y?
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wiadomość 1 z 4
(2 099 wyświetleń)
05-08-2024 13:25
Re.: Zajęcie egzekucyjne a wpływ środków ustawowo wolnych od egzekucji
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Standardowo alimenty są zwolnione z zajęcia egzekucyjnego. Przez forum nie mamy jednak dostępu do systemu i Twojego konta, dlatego proszę, napisz do nas w tej sprawie na czacie w Moim ING. Specjaliści od zajęć są dostępni od poniedziałku do piątku w godzinach 8-18 i szczegółowo odpowiedzą na Twoje pytanie po przeanalizowaniu danych z systemu.
-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
05-08-2024 18:50
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zadane pytania mają charakter ogólny. Dostęp to konta nie jest potrzebny żeby na nie odpowiedzieć. Analiza danych z systemu również nie jest potrzebna. Opieramy się tutaj na obowiązujących (i abstrakcyjnych) przepisach prawa. Chcę się dowiedzieć jak ING Bank podchodzi do realizowania tychże przepisów. Główną wątpliwość dotyczy zachowanie Banku w przypadku kiedy wysokość takiego przelewu jest znaczna (dla przykładu przyjmijmy 200k+). Czy mam się przygotować na batalię z państwem i wykazywanie, że środki są ustawowo zwolnione z egzekucji czy „tytuł - alimenty” i „nadawca - komornik” przelewu w zupełności wystarczą? Ponadto interesuje mnie sytuacja w której takie środki zostają na koncie dłużej niż aktualny miesiąc rozliczeniowy, czy pracownik Banku ręcznie będziemy ściągać blokadę tychże środków czy są one oflagowane jako zwolnione spod egzekucji i nie będzie konieczności ich ponownego odblokowywania?
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wiadomość 3 z 4
(1 972 wyświetleń)
09-08-2024 17:06
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jeśli spodziewasz się wpływów pieniędzy na swoje konto z tytułu alimentów, prosimy żebyś wcześniej nam to zgłosiła razem z dokumentem potwierdzającym uprawnienie do takiego świadczenia. Skoro wpływ ma pochodzić od komornika to oznacza, że alimenty są stwierdzone tytułem wykonawczym (ugodą lub wyrokiem wraz z klauzulą wykonalności). W oparciu o taki dokument, będziemy mogli odznaczyć wpływ jako wolny spod zajęcia bez pomniejszenia kwoty wolnej zarówno w miesiącu, w którym pieniądze wpłyną na konto, jak i w kolejnych miesiącach – o ile nie zostaną one wykorzystane. W przypadku pieniędzy wolnych od zajęcia na koncie z mocy ustawy udostępnianych niezależnie od kwoty wolnej od zajęcia, np. alimentów, pieniądze te są na koncie wykorzystywane w pierwszej kolejności – przed pieniędzmi pochodzącymi z kwoty wolnej od zajęcia. Oznacza to, że jeśli w danym miesiącu wpłyną alimenty oraz 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę np. z tytułu wynagrodzenia z umowy o dzieło, to w pierwszej kolejności zlecane płatności będą realizowane z kwoty alimentów, a po ich wykorzystaniu kolejne transakcje realizowane będą z niezależnej od alimentów kwoty wolnej od zajęcia.
Komornicy różnie opisują przelewy, rzadko wskazując wprost, że jest to wpływ alimentów. Najczęściej powołują tylko sygnaturę sprawy rozpoczynającą się od oznaczenia Kmp. Z tego powodu złożenie dokumentu uprawniającego do alimentów i informacja o spodziewanym lub spodziewanych wpływach – jeśli miałoby być ich więcej, pozwoli zabezpieczyć możliwość korzystania z pieniędzy na koncie z zajęciem. W przypadku spodziewanych cyklicznych wpłatach wystarczy jedna informacja, że spodziewasz się cyklicznych wpłat z takiego tytułu w przyszłości.
Żebyśmy mogli udostępniać alimenty na kontach z zajęciem, musimy wiedzieć, że takie pieniądze wpływają lub mają na nie wpłynąć. Potrzebujemy też podstawy do ich zakwalifikowania jako alimenty. Gdybyśmy nie mieli dokumentacji i informacji o spodziewanym wpływie istnieje ryzyko, że posiadane przez nas dane nie pozwolą nam ustalić, z jakiego tytułu pochodzą pieniądze, czego wspólnie chcielibyśmy uniknąć.
-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Komornicy różnie opisują przelewy, rzadko wskazując wprost, że jest to wpływ alimentów. Najczęściej powołują tylko sygnaturę sprawy rozpoczynającą się od oznaczenia Kmp. Z tego powodu złożenie dokumentu uprawniającego do alimentów i informacja o spodziewanym lub spodziewanych wpływach – jeśli miałoby być ich więcej, pozwoli zabezpieczyć możliwość korzystania z pieniędzy na koncie z zajęciem. W przypadku spodziewanych cyklicznych wpłatach wystarczy jedna informacja, że spodziewasz się cyklicznych wpłat z takiego tytułu w przyszłości.
Żebyśmy mogli udostępniać alimenty na kontach z zajęciem, musimy wiedzieć, że takie pieniądze wpływają lub mają na nie wpłynąć. Potrzebujemy też podstawy do ich zakwalifikowania jako alimenty. Gdybyśmy nie mieli dokumentacji i informacji o spodziewanym wpływie istnieje ryzyko, że posiadane przez nas dane nie pozwolą nam ustalić, z jakiego tytułu pochodzą pieniądze, czego wspólnie chcielibyśmy uniknąć.
-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj