Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Konto walutowe - korzysta ktoś? Jak się spisuje? Ktoś może porównywał z innymi?

Cześć Emotikon: Szczęśliwy
Z racji na konieczność częstego robienia zakupów w dolarach uznałem, że czas założyć sobie konto walutowe. Czy ktoś korzysta z takiego konta do robienia zakupów, np. w Chinach? Jak to wygląda w porównaniu z kontami innych banków (ktoś może porównywał) ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Odpowiedz
0 Lajków
Tymcio
Zaprawiony analityk III
Zaprawiony analityk III icon
186
35
26-09-2016
Wiadomość 1 z 9 (16 549 wyświetleń)

Re.: Konto walutowe - korzysta ktoś? Jak się spisuje? Ktoś może porównywał z innymi?

W ofercie mamy bezpłatne konto w USD. Prowadzenie konta, jest bezpłatne. Do konta nie wydajemy karty, udostępniamy dostęp do bankowości internmetowej.  Dzięki niemu, masz stałą kontrlę swoich wydatkó i możesz zlecać przelewy walutowe ( np. do Chin). Więcej szczegółów na naszej stronie.

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaS
Były moderator
Były moderator icon
408
112
12-10-2015
Wiadomość 2 z 9 (16 498 wyświetleń)

Re.: Konto walutowe - korzysta ktoś? Jak się spisuje? Ktoś może porównywał z innymi?

Zamiast bawić się w konto walutowe w ING załóż sobie konto w kantorze Aliorze - dostaniesz kartę za darmo (wystarczy zrobić chociaż jedną płatność) i do tego masz normalne kursy (a nie takie dramatyczne jak w ING z gigantycznym spread) Emotikon: Bardzo szczęśliwy

Odpowiedz
0 Lajków
wojciech
Główny rachmistrz I
Główny rachmistrz I icon
246
89
02-03-2016
Wiadomość 3 z 9 (16 430 wyświetleń)

Ok, już dałem radę Emotikon: Szczęśliwy Dzięki za odpowiedzi.

Odpowiedz
0 Lajków
Tymcio
Zaprawiony analityk III
Zaprawiony analityk III icon
186
35
26-09-2016
Wiadomość 4 z 9 (16 463 wyświetleń)

przelicznik kursów w ING przy płatności kartą kredytową (np. wirtualną) jest całkiem przyzwoity.

Rzecz jasna konto w USD zasilane np. z internetowego kantoru będzie nieco tańsze.

Odpowiedz
0 Lajków
dawidt
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
59
36
04-10-2016
Wiadomość 5 z 9 (16 365 wyświetleń)

[ Edytowane ]

@dawidtWalutą rozliczeniową karty kredytowej jest EUR. Jak płacisz w USD to najpierw dokonamy przeliczenia na EUR z zastosowaniem kursu obowiązującego w organizacji płatniczej w dniu rozliczenia. A następnie z EUR na PLN przeliczymy według kursu sprzedaży dewiz w banku. Prościej jest, jak płacisz kartą kredytową w EUR, bo wtedy kwotę przeliczymy tylko raz po kurse banku.

Jeśli podoba ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
IwonaP
Były moderator
Były moderator icon
136
43
04-09-2015
Wiadomość 6 z 9 (16 323 wyświetleń)

IwonaP pisze:

@dawidtWalutą rozliczeniową karty kredytowej jest EUR. Jak płacisz w USD to najpierw dokonamy przeliczenia na EUR z zastosowaniem kursu obowiązującego w organizacji płatniczej w dniu rozliczenia. A następnie z EUR na PLN przeliczymy według kursu sprzedaży dewiz w banku. Prościej jest, jak płacisz kartą kredytową w EUR, bo wtedy kwotę przeliczymy tylko raz po kurse banku.

Eeee? od kiedy ING oferuje karty kredytowe w walucie? Już pomijam kuriozum w postaci podwójnego-potrójnego przewalutowania (USD-EUR-PLN-USD jeżeli to była karta do konta walutowego?!) ale:

* https://www.ingbank.pl/kursy-walut - spread na poziomie 6%

EU1 EUR (EUR)4,2887 PLN4,5539 PLN6,00 % 
USA1 USD (USD)4,1158 PLN4,3704 PLN6,00 %

gdzie "wiodące kantory internetowe" maja trochę niższy (najczęściej 2-3 grosze) (na przykład z dzisiaj: "4,2258/4,2618" przy czym w łeekend kurs jest zawsze gorszy)

* nie jestem pewien, ale ING ma chyba dodakową prowizję przy płatnościach w walucie więc sama radośc.

Dla przykładu przy kupowaniu czegoś za 1000USD oddajemy bankowi 1000*(4,3704-4,2618) = 1000*0,1086 = 100PLN, które mogłoby zostać w naszej keiszeni... no ale ktoś wciąż może uważać, że produkty walutowe ING są dobre i opłacalne Emotikon: Bardzo szczęśliwy

Ciekawe czy ta wiadomość też zostanie usunięta... wszak wytykam niedoskonałości banku i moderatorów... #dobrazmiana ;-)

Odpowiedz
0 Lajków
wojciech
Główny rachmistrz I
Główny rachmistrz I icon
246
89
02-03-2016
Wiadomość 7 z 9 (16 247 wyświetleń)

[ Edytowane ]

@wojciech  @dawidt Karty kedytowe prowadzimy w PLN. Walutą rozliczeniową kart kredytowych jest EUR.
W przypadku płatności w EUR kartą kredytową przewalutowanie jest jedno - z EUR na PLN. W przypadku płatności w innej walucie przewalutowania są dwa - z danej waluty na kwotę w EUR (według kursu organizacji płatniczej), potem z EUR na PLN (według naszego kursu). Nie ma potrójnego przewalutowania.

Karty wirtualne również prowadzimy w PLN. Jednak ich walutą rozliczeniową jest PLN.
Transakcje dokonane w innych walutach niż PLN przeliczane są na PLN z zastosowaniem kursu obowiązującego w systemie VISA w dniu przeliczenia transakcji przez VISA.

Przy płatnościach bezgotówkowych kartą kredytową lub wirtualną nie ma dodatkowych prowizji.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaBin
Moderator
Moderator icon
795
173
04-09-2015
Wiadomość 8 z 9 (16 219 wyświetleń)

Dobra. Cofam co napisałem o płaceniu karta ING w walucie. Chciałem po prostu coś dobrego powiedzieć o tym banku...

Odpowiedz
0 Lajków
dawidt
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
59
36
04-10-2016
Wiadomość 9 z 9 (16 153 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Re.: Limit zadłużenia

Skontaktuj się z nami przez czat w Moim ING. Specjaliści z tego zakresu są dostępni w dni robocze od 8:00 do 16:00. Dostępne opcje w tej sytuacji możemy sprawdzić również pod numerem 32 357 00 77 w dn

...

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy