Odpowiedz

Zamknięcie karty kredytowej a termin spłaty.

Czy zamykając w oddziale banku kartę kredytową (rozumiem, że tylko w ten sposób można zamknąć kartę kredytową i nie można tego zrobić poprzez infolinię lub bankowość internetową?) z 30 dniowym okresem wypowiedzenia, jestem zobowiązany spłacić całe zadłużenie w ciągu 30 dni?

Pytam, bo korzystając z okresu bezodsetkowego, może zdarzyć się tak, że jest np. jeszcze 40 dni okresu bezodsetkowego (czyli jednocześnie wymagany termin spłaty karty kredytowej) a okres wypowiedzenia wynosi 30 dni i w tym wypadku trzeba spłacić w ciągu 30 dni (ewentualnie tak wybrać dzień wypowiedzenia karty, żeby okres odsetkowy wynosił maksymalnie 30 dni?)?

Odpowiedz
0 Lajków
Kuba
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
46
8
02-08-2016
Wiadomość 1 z 4 (10 650 wyświetleń)

Re: Zamknięcie karty kredytowej a termin spłaty.

Karty kredytowej rzeczywiście nie zamkniesz w swojej bankowości internetowej ani telefonicznie. Możesz to zrobić w dowolnym oddziale banku. 30-dniowy okres wypowiedzenia jest jednocześnie maksymalnym terminem całkowitej spłaty tego zadłużenia. Jeżeli nie spłacisz swoich zobowiązań w tym czasie, to anulujemy wniosek o zamknięcie karty kredytowej. 

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
ŁukaszW
Były moderator
Były moderator icon
699
231
12-10-2015
Wiadomość 2 z 4 (10 575 wyświetleń)

a czy jest możliwość wysłania wypowiedzenia umowy KK mailem gdy pismo jest podpisane podpisem kwalifikowanym (czyli wg prawa równoważnym podpisowi odręcznemu)
Odpowiedz
0 Lajków
piotreq
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
29-03-2021
Wiadomość 3 z 4 (8 084 wyświetleń)

piotreq niestety w ten sposób nie przyjmiemy wypowiedzenia umowy.

Oprócz wizyty w oddziale, kartę kredytową możesz wypowiedzieć też poprzez przesłanie pisemnego oświadczenia na adres naszej siedziby (Katowice 40-086, ul. Sokolska 34). Wypowiedzenie powinno zawierać takie informacje jak: dane osobowe posiadacza karty (imię i nazwisko, pesel, rodzaj oraz seria i numer dokumentu tożsamości, numer telefonu kontaktowego) oraz numer rachunku karty.

W związku z wyjątkową sytuacją epidemiologiczną, umowę możesz wypowiedzieć też poprzez złożenie reklamacji lub przesłanie wiadomości w Moim ING.

W zgłoszeniu powinieneś zamieścić następującą treść: "Oświadczam, że rozwiązuję Umowę o kartę kredytową nr... (podajesz numer swojej umowy) ze skutkiem natychmiastowym i tym samym rezygnuję z karty kredytowej".

Dodatkowo, w zgłoszeniu powinieneś podać z jakich przyczyn nie jesteś w stanie działać zgodnie z umową (np. istnienie ograniczeń wynikających ze stanu epidemii).

Oświadczenie o rozwiązaniu umowy możesz też przygotować odręcznie i przesłać jego zdjęcie w Moim ING (Profil/Wiadomości/Napisz do nas/Prześlij dokumenty). Ważne, aby oświadczenie zawierało wskazaną wcześniej treść, przyczyny takiego działania oraz Twój odręczny podpis.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
KarolinaM
Moderator
Moderator icon
595
127
19-03-2018
Wiadomość 4 z 4 (8 034 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Konieczność ponownej aktywacji aplikacji

U mnie wystąpiła ta sama sytuacja co u AleKre1995. Otwierając aplikację z rana wszystko było w porządku, jednak kolejnym razem - około 10:45 pojawił się widok "Aktywuj aplikację lub załóż konto bankow

...

30-03-2025
Re: Brak możliwości wyboru konta głównego

A czy jest szansa zobaczyć obecną "ścieżkę rozwoju" aplikacji? kiedy nawet na kilka miesięcy do przodu można było zobaczyć co przed nami. 

Kto obecnie jest menadzerem spełeności? da się to jakoś reani

...

29-03-2025
Re: Brak możliwości wyboru konta głównego

Na ten moment nie planujemy zmian w tym zakresie, natomiast przekazałam Twoją sugestię do specjalistów 😊

29-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy