21-04-2018 12:02
Pracujemy nad pewnymi rozwiązaniami, które będą dostępne w najbliższym czasie. Na początku będą to rozwiązania dedykowane tylko w Księgowości.
06-03-2019 01:23 | Edytowano: 06-03-2019 01:32
Jak wygląda aktualny status dostępności API np. dla posiadaczy kont "Konto Direct dla Firmy"? W sumie to, na czym mi najbardziej zależy, to możliwość automatycznego pobierania uznań. W tej chwili mogę to "rzeźbić" np. własną aplikacją odczytującą na bieżąco statusy z aplikacji ING na Android, ale nie o to przecież chodzi, prawda? ;-)
07-03-2019 09:56
Ja bym się cudów nie spodziewał. W przypływie naiwności dodałem ten wątek, ale po zaczerpnięciu odrobiny realizmu przestałem wierzyć w szanse na wyposzczenie takiego API i najzwyczajniej zmigrowałem swoje płatności na pośrednika oferującego szybkie przelewy, karty i blika miimializując ilość bezpośrednich przelewów.
Wypuszczenie API dla detalistów jest mało realne bo popyt jest za mały, a bankom nie bardzo opłaca się wpuszczać detali do swoich systemów. W ramach PSD coś z pewnością powstanie, UE przymusi do tego wszystkie banki, ale to będzie dostępne dla podmiotów licencjonowanych przez KNF - jakoś nie widzę licencjonowania się w KNF, nawet jako MIP (mała instytucja płatnicza) po do, aby pobierać sobie swoje własne przelewy do rozliczenia dziennie 100 transakcji.
Jeśli masz na prawdę sporo przelewów, można próbować w kontomatik - przy czym u nich minimalna miesiączna opłata zaczyna się od 1k i tak na prawdę to usługa nakierowana na trochę inny model działania niż zwykłe pobieranie własnego salda.
07-03-2019 11:06 | Edytowano: 07-03-2019 11:06
A tak jeszcze w ramach dygresji - zakrawa na hipokryzję sytuacja w której ING organizuje corocznie hakatony kreując się na bank nowoczesny i otwarty równocześnie nie proponując w rzeczywistości żadnego rozwiązania, które by potwierdzały owe samo-nominacje.
07-03-2019 11:54
@websafe Dla certyfikowanych TPP w rozumieniu wytycznych PSD2 udostępnimy API w terminie określonym przez ustawodawcę. Interfejs testowy udostępnimy 14 marca 2019 roku, a produkcyjny uruchomimy nie później niż 14 września 2019 roku.
@ArekK Szanujemy Twoje zdanie. Twoje uwagi przekazałem do odpowiedniego zespołu.
07-03-2019 12:01
@MateuszF Chętnie zapoznałbym się z testowym interfejsem. Można się jakoś zapisać do testów?
07-03-2019 18:50
Dostęp nie będzie wymagał wcześniejszej rejestracji w serwisie. Do testów będziesz mógł przystąpić 14 marca, kiedy udostępnimy środowisko testowe razem z dokumentacją.
12-04-2020 21:17
Dzień dobry,
Jak wygląda kwestia api na dzień dzisiejszy dla osób prowadzących działalność gospodarczą posiadających w ING konto direct dla firmy?
13-04-2020 21:25
@roberto na dzień dzisiejszy nie udostępniamy go.
14-04-2020 14:01
A czy cokolwiek się pojawi w jakimś zdefiniowanym przedziale czasowym? Bo ten wątek powstał w 2017, po drodze padło kilka zapowiedzi, ale w sumie nikt do dzisiaj nie doczekał się żadnej rozsądnej odpowiedzi. No może poza propozycją certyfikacji PSD, która jest jest poza zasięgiem małych firm.
U mnie też wydłużyli,przed chwilą zobaczyłem w aplikacji
04-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
24 | |
13 | |
13 | |
7 | |
6 |