Sposoby na oszczędzanie

Odpowiedz

Wypłata transferowa z IKZE, czyli nie oddamy pańskich oszczędności emerytalnych i co nam pan zrobi

[ Edytowane ]

Dnia 21.05.2021 złożyłem u Państwa dyspozycję wypłaty transferowej z mojego rachunku IKZE. Mimo upływy ustawowego terminu 14 dni kalendarzowych ING wciąż przetrzymuje moje pieniądze.

Gdy spytałem co się dzieje konsultantka sama od razu zaproponowała przyjęcie reklamacji, ale na prośbę by mi pomogła, tj. żeby po prostu wykonała przelew lub poprosiła o to osobę, która ma takie uprawnienia, okazało się że proszę o zbyt wiele.

Dlaczego łamią zapis ustawy polskiego prawa (podałem konkretny ustęp)? - "bo regulamin banku jest niejasny i ING interpretuje go jak mu się podoba."

Co stoi na przeszkodzie, by przelew wykonać natychmiast (przecież to kilka kliknięć, a ustawowy termin i tak już minął)? - "bo sprawa została przekazana dalej i trzeba czekać na odpowiedź."

Nie wiem, czy Bareja by się z Was uśmiał, czy może załamał ręce, że po tylu latach wciąż można usłyszeć "nie oddamy pańskiego płaszcza (oszczędności emerytalnych) i co nam pan zrobi"?

Odpowiedz
0 Lajków
Łukasz1
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
12
1
18-02-2021
Wiadomość 1 z 5 (8 133 wyświetleń)

Re: Wypłata transferowa z IKZE, czyli nie oddamy pańskich oszczędności emerytalnych i co nam pan ...

Wypłata transferowa z IKZE powinna być do 14 dni, mogą być to dni robocze. Na infolinii nie możemy przyjmować i zlecać przelewów, dlatego specjalistka zaproponowała Panu zgłoszenie reklamacji. Na jej podstawie możemy sprawdzić i wyjaśnić Pana sytuację. Proszę Pana o numer zgłoszenia, przekażemy prośbę o przyspieszenie reklamacji.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MonikaC
Moderator
Moderator icon
649
122
04-09-2015
Wiadomość 2 z 5 (8 105 wyświetleń)

Re: Wypłata transferowa z IKZE, czyli nie oddamy pańskich oszczędności emerytalnych i co nam pan ...

Pani Moniko, przykro mi, ale zgodnie z przepisami polskiego prawa nie mogą to być dni robocze. Jeśli wyraża Pani oficjalne stanowisko Banku ING w tej sprawie, to chętnie przekażę je odpowiedniemu organowi sprawującemu kontrolę nad sektorem finansowym.

Odpowiedz
0 Lajków
Łukasz1
Doradca z ambicjami I
12
1
18-02-2021
Wiadomość 3 z 5 (8 095 wyświetleń)

Nie wiem, czy to wina publicznego upominania się o swoją własność, ale z rachunku IKZE pieniądze wyparowały, a transfer wciąż nie został zrealizowany.

Odpowiedz
0 Lajków
Łukasz1
Doradca z ambicjami I
12
1
18-02-2021
Wiadomość 4 z 5 (8 049 wyświetleń)

Ustawa a zarazem regulamin rzeczywiście mówi o 14 dniach, bez wskazania na dni kalendarzowe czy robocze.
Faktycznie są to dni kalendarzowe. Przepraszam za błędną odpowiedź w poprzednim wpisie oraz za czas oczekiwania na transfer.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
WiolettaS
Moderator
Moderator icon
546
122
04-09-2015
Wiadomość 5 z 5 (8 038 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Rezygnacja z transzy kredytu i spłata uruchomionej transzy.

Mam taką sytuację, że z uwagi na harmonogram 20/80 uruchamiam kredyt w kwocie 1000 zł, a pozostałą część (ok. 700.000 zł) kredytu po zakończeniu budowy przez dewelopera (za ok. 1,5 roku).

Kredyt wypła

...

17-12-2024
Re.: Nie polecam konta indywidualnego w ing

Przykro nam z powodu tej sytuacji. Tutaj nie mamy jednak dostępu do szczegółów Twojego konta. Jeśli złożyłeś reklamację, analityk dokładnie to sprawdzi. Mamy nadzieję, że sprawa szybko się wyjaśni

17-12-2024
Nie polecam konta indywidualnego w ing

Nie polecam banku ani konta Żenada. Bank nie respektuje własnych ustaleń konta promocyjnego klienta indywidualnego.Mimo spełnienia warunków brak wypłaty 500 zl za założenie konta.Reklamacja złożona

17-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy