Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

wakacje kredytowe w czasie karencji

Dzień dobry,

z tego co wyczytałem jest możliwość zawieszenia spłaty w okresie karencji (budowy domu), jednak mam jedno istotne pytanie.

W moim przypadku rata odsetkowa to 5 każdego miesiąca, zatem mam już "naliczone" widniejące w bankowości odsetki, które normalnie spłaciłbym 5 sierpnia.

Teraz pytanie, czy składając wniosek przed 05.08, odsetki zostaną "anulowane" i nie zapłacę ich nigdy, czy dopiero naliczanie odsetek zostanie wstrzymane i nie zapłacę ich 05.09? 

Ta druga opcja wydaje mi się sensowniejsza, ponieważ po wysłaniu wniosku, odsetki mógłby by się przestać naliczać, ale z drugiej strony wszędzie czytam - złóż wniosek przed płatnością to jej nie zapłacisz, więc zależy jak na to popatrzeć.

Trochę zamieszanie z tymi miesiącami, skoro okres mojego kredytu nie jest od 1 do 1.

Odpowiedz
0 Lajków
Paskur
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
6
0
05-10-2021
Wiadomość 1 z 5 (5 859 wyświetleń)

Re: wakacje kredytowe w czasie karencji

Jeśli złożyć wniosek przez terminem płatności raty - zadziała to na najbliższy termin pobrania. 

Np. jeśli wniosek złożysz 1 sierpnia, to nie pobierzemy już raty, którą masz ustaloną na 5.08. 

I tak, na wrzesień, możesz złożyć wniosek dopiero po 5.08 - po dniu pobrania raty. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
NataliaKr
Moderator
Moderator icon
439
82
18-01-2021
Wiadomość 2 z 5 (5 692 wyświetleń)

wakacje kredytowe nie wplywaja na okres karencji? czy wyplate ostatniej transzy?

Odpowiedz
0 Lajków
jarekniekrasz
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
15
10
09-07-2022
Wiadomość 3 z 5 (5 667 wyświetleń)

A co sytuacji gdy uruchomię kolejną transze (np. w sierpniu) i skorzystam z wakacji kredytowych przez 4 kolejne miesiące?

Żadne odsetki nie zostaną naliczone, i w grudniu nadal zapłacę sierpniową ratę?

Odpowiedz
0 Lajków
Paskur
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
6
0
05-10-2021
Wiadomość 4 z 5 (5 655 wyświetleń)

Przecież to są wakacje kredytowe zawieszające spłatę raty.  

W 2020 były wakacje kredytowe w związku z covidem i wtedy było ZAWIESZENIE WYKONYWANIA UMOWY KREDYTOWEJ, czyli prócz spłacania rat nie było możliwości wypłaty transz. W tej ustawie 2022r. jest mowa o zawieszeniu spłaty raty kredytu a wszystkie inne opłaty są normalnie pobierane (np ubezpieczenie na życie). Normalnie płacisz składkę ubezpieczeniową, więc transze też będą normalnie uruchamiane więc jedynie wzrośnie, wraz z wypłatą kolejnej transzy, składka na ubezpiecznenie.

Odpowiedz
0 Lajków
nokitoki
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
6
3
18-07-2022
Wiadomość 5 z 5 (5 597 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Re.: Limit zadłużenia

Skontaktuj się z nami przez czat w Moim ING. Specjaliści z tego zakresu są dostępni w dni robocze od 8:00 do 16:00. Dostępne opcje w tej sytuacji możemy sprawdzić również pod numerem 32 357 00 77 w dn

...

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy