17-07-2022 02:38
Dzień dobry,
z tego co wyczytałem jest możliwość zawieszenia spłaty w okresie karencji (budowy domu), jednak mam jedno istotne pytanie.
W moim przypadku rata odsetkowa to 5 każdego miesiąca, zatem mam już "naliczone" widniejące w bankowości odsetki, które normalnie spłaciłbym 5 sierpnia.
Teraz pytanie, czy składając wniosek przed 05.08, odsetki zostaną "anulowane" i nie zapłacę ich nigdy, czy dopiero naliczanie odsetek zostanie wstrzymane i nie zapłacę ich 05.09?
Ta druga opcja wydaje mi się sensowniejsza, ponieważ po wysłaniu wniosku, odsetki mógłby by się przestać naliczać, ale z drugiej strony wszędzie czytam - złóż wniosek przed płatnością to jej nie zapłacisz, więc zależy jak na to popatrzeć.
Trochę zamieszanie z tymi miesiącami, skoro okres mojego kredytu nie jest od 1 do 1.
18-07-2022 08:50
Jeśli złożyć wniosek przez terminem płatności raty - zadziała to na najbliższy termin pobrania.
Np. jeśli wniosek złożysz 1 sierpnia, to nie pobierzemy już raty, którą masz ustaloną na 5.08.
I tak, na wrzesień, możesz złożyć wniosek dopiero po 5.08 - po dniu pobrania raty.
18-07-2022 10:20
wakacje kredytowe nie wplywaja na okres karencji? czy wyplate ostatniej transzy?
18-07-2022 10:47
A co sytuacji gdy uruchomię kolejną transze (np. w sierpniu) i skorzystam z wakacji kredytowych przez 4 kolejne miesiące?
Żadne odsetki nie zostaną naliczone, i w grudniu nadal zapłacę sierpniową ratę?
18-07-2022 14:05
Przecież to są wakacje kredytowe zawieszające spłatę raty.
W 2020 były wakacje kredytowe w związku z covidem i wtedy było ZAWIESZENIE WYKONYWANIA UMOWY KREDYTOWEJ, czyli prócz spłacania rat nie było możliwości wypłaty transz. W tej ustawie 2022r. jest mowa o zawieszeniu spłaty raty kredytu a wszystkie inne opłaty są normalnie pobierane (np ubezpieczenie na życie). Normalnie płacisz składkę ubezpieczeniową, więc transze też będą normalnie uruchamiane więc jedynie wzrośnie, wraz z wypłatą kolejnej transzy, składka na ubezpiecznenie.
No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.
24-12-2024Skontaktuj się z nami przez czat w Moim ING. Specjaliści z tego zakresu są dostępni w dni robocze od 8:00 do 16:00. Dostępne opcje w tej sytuacji możemy sprawdzić również pod numerem 32 357 00 77 w dn
... 24-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |