Odpowiedz

okres karencji

Witam, przy kredycie hipotecznym 120 000 zł na budowę domu - wykończenie w decyzji watępnej mam zapisane, że karencja wynosi 12 m-cy.

Czy jest możliwość, abym normnalnie spłacała całą ratę, a nie tylko odsetki? Przecież przez tą karencje na pozostałe lata będę miała wyższą ratę.

Czy istnieje możliwośc spłacania pełnej raty - kapitał + odsetki - w okresie karencji?

lemon1982
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
1
27-03-2017
Wiadomość 1 z 8 (10 877 wyświetleń)

Re.: okres karencji

Możesz zrezygnować z okresu karencji i spłaty rat kapitałowo-odsetkowych. Warunkiem jest uruchomienie całego kredytu. Do momentu, w którym kredyt nie jest uruchomiony w całości możemy pobierać tylko raty odsetkowe.

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
ŁukaszW
Były moderator
Były moderator icon
699
228
12-10-2015
Wiadomość 2 z 8 (10 860 wyświetleń)

Co to znaczy uruchomienie całego kredytu? Kredyt będę miała wypłacony w jednej transzy.

Odpowiedz
0 Lajków
lemon1982
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
1
27-03-2017
Wiadomość 3 z 8 (10 856 wyświetleń)

Jeżeli kredyt jest uruchomiony w jednej transzy to od razu przy składaniu wniosku o jego uruchomienie możesz złożyć u doradcy rezygnację z okresu karencji i prośbę o przeliczenie rat kapitałowo odsetkowych.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
KamilaC
Moderator
Moderator icon
185
71
04-09-2015
Wiadomość 4 z 8 (10 830 wyświetleń)

Mam podobną sytuacje kredyt będzie w jednej transzy, w dniu podpisywania umowy o kredyt, będę wnioskował o rezygnację z karencji. W umowie jest że okres hipoteczny rozpoczyna się w następnym miesiącu po miesiącu, w którym został zaakceptowany przez bank wniosek o skrócenie karencji. Pierwsza rata będzie odsetkowa czy odsetkowo-kapitalowa?
Odpowiedz
0 Lajków
Mich
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
21-04-2020
Wiadomość 5 z 8 (6 121 wyświetleń)

Re: Re.: okres karencji

W opisanej przez Ciebie sytuacji, po rezygnacji z karencji- w następnym miesiącu rata będzie odsetkowo- kapitałowa.
Jeśli przykładowo zrezygnujesz w kwietniu, a rata przypada na 25 kwietnia- będzie to rata odsetkowa.
Dopiero w maju zapłacisz pełną ratę.

Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie :-)
PatrycjaT
Były moderator
Były moderator icon
307
69
29-01-2018
Wiadomość 6 z 8 (6 047 wyświetleń)

[ Edytowane ]
W moim przypadku podpisanie umowy będzie 28.04 1 transza - wypłata całości jeszcze w kwietniu, tego samego dnia zrezygnuje z karencji. Czyli pierwsza rata, która zostanie pobrana w maju będzie od razu kapitalowo-odsetkowa? Występują umowy bez karencji?
Odpowiedz
0 Lajków
Mich
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
21-04-2020
Wiadomość 7 z 8 (6 037 wyświetleń)

Tak, jeśli zrezygnujesz z okresu karencji w kwietniu, pierwsza rata, w maju będzie kapitałowo-odsetkowa. Podpisujemy również umowy bez okresu karencji. W tej sprawie, proszę, skontaktuj się ze specjalistą, u którego składasz wniosek o kredyt . Sprawdzimy, czy możemy podpisać z Tobą taką umowę 😉

Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
MartaK
Były moderator
Były moderator icon
672
177
04-09-2015
Wiadomość 8 z 8 (6 020 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Zakup bilety komunikacji miejskiech - ulubione

@DominikaW:

Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne. 

To chyba będz

...

18-11-2024
Rangi w społeczności

Dzień dobry, jestem tutaj nowa Emotikon: Szczęśliwy i nieco pogubiona Emotikon: Mrugający Chciałabym zrozumieć z kim sie tutaj rozmawia: czy ktoś, kto ma rangę "Zaprawiony analityk" to pracownik banku? Jak rozpoznać pracownika a jak kogoś,

...

18-11-2024
Re.: ING Księgowość - Działalność nierejestrowana

Obecnie usługi ING Księgowość dedykowane są wyłącznie dla działalności rejestrowanych, jednak analizujemy taką możliwość.

18-11-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy