26-07-2021 12:02
Witam, Partner zabrał kredyt hipoteczny na budowę domu do stanu deweloperskiego. Zabrał kredyt sam.
Moje pytanie brzmi , czy może mnie wciągnąć jako wspólwłaściciel domu , nieruchomości ? Czy dopiero może mnie wciągnąć jak kredyt będzie w pełni spłacony ?
Pozdrawiam
27-07-2021 12:25 | Edytowano: 27-07-2021 12:26
Kredyt hipoteczny może wziąć tylko jedna osoba, ale w domu lub mieszkaniu mogą być zameldowane inne osoby. Oznacza to, że bez przeszkód Twój partner może Cię wpisać jako współwłaściciela, np. aktem darowizny.
04-08-2021 15:39 | Edytowano: 04-08-2021 15:39
Ja mam podobne pytanie: Kredyt biore sama, czy po wejsciu w związek małżenski mogę dopisać męża jako współwłaściciela domu? W KW będą widniały dwie osoby, czy to jest jakiś problem dla banku? Kredyt zostałby i tak przypisany dalej na mnie czyli na jedną osobę.
05-08-2021 15:44
@hakunamatata oczywiście, możesz wpisać dodatkową osobę do księgi wieczystej. Nie jest to dla nas żadną przeszkodą. Dalej będziesz jedynym kredytobiorcą
09-08-2021 12:35
A co w przypadku gdy przy podpisywaniu Umowy przenoszącej własność u notariusza, wpisane będą dwie osoby jako właściciele (mąż i żona) a kredytobiorca jeden(np mąż). Czy trzeba wtedy aneksowac umowę kredytowa?
10-08-2021 13:04
@agaa55 Sytuacja, o której piszesz wymaga podpisania aneksu do umowy, ponieważ zmieniają się jej warunki. Proszę do nas zadzwonić (32 357 00 57), telefonicznie umówimy dla Was spotkanie w oddziale w dogodnym terminie.
-------------
Jeśli podoba ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
10-08-2021 16:11
CZy to się wiąże z dodatkowymi kosztami? Kredytobiorca pozostałby jeden - ten sam.
11-08-2021 16:14
W sytuacji dodania współwłaściciela do Księgi Wieczystej musisz nam dostarczyć dokument, na którego podstawie nastąpiła zmiana właścicieli np. akt darowizny.
Jak dostaniemy dokumenty, to będziemy się kontaktować z nowym właścicielem. Jest to konieczne w celu podpisania zgody na obciążenie hipoteki i dokumentów cesji ubezpieczenia nieruchomości.
Jeśli kredytobiorca zostanie tylko jeden — opłata jest tylko w sądzie za dokonanie zmiany w Księdze wieczystej. Jest to koszt około 150 zł.
My jednak żadnych opłat nie pobierzemy.
Powyższa rata brzmi jak informacja od laika dla laika.
Najem jest korzystniejszy finansowo na krótką metę. Płacisz za usługę korzystania z samochodu. Po zakończeniu najmu oddajesz auto i możesz wziąć n
... 29-01-2025Dzień dobry,
przez Społeczność nie mamy możliwości analizy tej sytuacji. Jest to ogólny kontakt.
Prosimy, napisz do nas na czacie w Moim ING od poniedziałku do piątku od 8:00 do 18:00. Specjalista od za
Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
13 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |