15-07-2021 15:51
Dzień dobry, czy po 1 lipca istnieje możliwość przekształcenia kredytu hipotecznego (umowę podpisałem w kwietniu 2021) z oprocentowana zmiennego na stałe ? W maju i czerwcu takiej możliwości nie było. Czy teraz jest. Bazuje na artykule https://www.money.pl/gospodarka/wazne-zmiany-w-przepisach-czy-bedzie-trudniej-o-kredyt-na-mieszkanie...
Jeśli tak - to jak to wygląd ?
Pozdrawiam
16-07-2021 17:14
Przepisy obowiązują także nas
Przekształcenie oprocentowania wiąże się z wizytą w oddziale banku, gdzie będziesz mógł złożyć taką dyspozycję. Przeanalizujemy możliwości i jeśli tylko wszystko będzie w porządku, podpiszesz aneks do umowy.
19-07-2021 09:54
Mile zaskoczony jestem, bo jeszcze w kwietniu kiedy podpisywałem umowę takiej możliwości nie było (była, ale dla osób, które kilka lat wcześniej zawierały umowę). Bardzo dobrze !
13-04-2022 20:20
14-04-2022 20:29
Nasze zapisy regulacyjne są zgodne z prawem. Dajemy możliwość zmiany formy oprocentowania kredytu, możemy przy tym badać zdolność kredytową klienta.
Jeśli będziesz w ciężkiej sytuacji ze spłatą bieżących rat, możesz skorzystać z naszej oferty restrukturyzacji swojego kredytu. Każdy taki wniosek rozpatrujemy indywidualnie.
23-04-2022 10:21
Mam sytuacje opisaną prze autorkę postu - odmowa zmiany na oprocentowanie stałe. Aneks był na 7,2%, obecnie znów poszybowało oprocentowanie w górę. Rozumiem że analitycy w banku stwierdzili że nie ma zdolności ale będzie zdolność na spłatę przy 10% ? Logiczne.
Moje sytuacja jest o tyle komfortowa że sobie poradzę, ale uważam że jest to zagranie poniżej pasa przez bank. ING miał być najlepszy wyborem do kredytu hipotecznego, tymczasem bank ten po czasie okazuje się najmniej otwarty na rozmowę a o traktowaniu lepszym wieloletnich swoich klientów nie ma mowy.
Z racji tego, że masz u nas kredyt hipoteczny wspólny z żoną, to macie również wskazane konto, z którego kredyt jest spłacany. W takiej sytuacji każdy ze współposiadaczy kredytu może zostać poproszony
... 21-11-2024