Odpowiedz

Wypłata 2 transzy

Hej, mam pytanie czy zdażyła Wam sie podobna sytuacja. Sprzedaję mieszkanie, kupująca dostała kredyt hipoteczny w Ing. Przedstawiła mi sytuacje, że pierwsza transza z jej kredytu zostanie przelana po podpisaniu aktu na moje konto techniczne w banku w celu spłaty kredytu na to mieszkanie. Natomiast druga transza zostanie mi przelana dopiero w momencie dostarczenia jej (a ona dostarczy do banku) wniosku o wykreslenie hipoteki, ktory sie sklada w sadzie. Troche dziwna sytuacja bo tak naprawde wyplata drugiej transzy zalezy od zlozenia dyspozycji przez kupujaca, my nie jestesmy tutaj w zaden sposob zabezpieczeni. Czy mieliscie podobna sytuacje i jezeli tak to jak sie zabezpieczyliscie zeby ta druga transza do Was doszla?
Odpowiedz
0 Lajków
Igaton1905
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
5
1
15-01-2021
Wiadomość 1 z 13 (10 542 wyświetleń)

Re.: Wypłata 2 transzy

Jestem w identycznej sytuacji tylko ja kupuję mieszkanie, kredyt mam również w ING. Zamiast isc do sadu skladac wniosek o wypis z hipoteki moze zrobic to notariusz, opłata jest dokladnie taka sama (100zl) a ma sie pewnosc ze zostanie to dobrze zrobione. W dzien podpisania aktu uiszcza sie u notariusza ta oplate i on w imieniu sprzedajacego to zalatwia. Ja ustalilam ze sprzedajacym ze tak wlasnie zrobimy i jestem umowiona na uruchomienie kredytu w dzien podpisania aktu. Z tym ze bank ma na przleanie pieniedzy 10 dni od momentu zlozenia dyspozycji przez kupujacego
Olka0212
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
22
6
24-11-2020
Wiadomość 2 z 13 (10 511 wyświetleń)

Dziekuje bardzo za odpowiedz. A czy moglaby mi Pani powiedziec w jakim banku sprzedajaca ma kredyt? Bo ja slyszalam ze do wniosku o wypisanie hipoteki potrzebne jest zaswiadczenie z banku ktore uzyska sie dopiero po calkowitej splacie kredytu wiec w tym przypadku notariusz tego nie moze zrobic?
Odpowiedz
0 Lajków
Igaton1905
Doradca z ambicjami I
5
1
15-01-2021
Wiadomość 3 z 13 (10 422 wyświetleń)

[ Edytowane ]
Sprzedajacy ma kredyt w PKO ale on sam go splaca, czekamy wlasnie na zaswiadczenie ze bank wyraza zgode na zwolnienie hipoteki. A nie pobierala Pani zaswiadczenia z banku o aktualnym stanie zadluzenia i zobowiazania do wykreslenia z hipoteki po calkowitej splacie kredytu, tzw. promesy? Osoba, ktora sprzedaje mi mieszkanie o ten dokument wnioskowala zanim ja jeszcze zlozylam swoj wniosek o kredyt (na poczatku nie bylo mowy o tym ze sam bedzie splacal kredyt) takze wydaje mi sie ze to o to moze chodzic. Ale nie chce wprowadzac Pani w blad, moze ktos z banku sie wypowie.
Edit: znalazlam w internetach taka instrukcje jak sprzedac mieszkanie z kredytem, wynika z niej ze taka promese faktycznie nalezy uzyskac wczesniej, a zgode na wykreslenie juz po przelaniu pieniedzy a nie przed jak to przedstawila Pani kupujaca.
Odpowiedz
0 Lajków
Olka0212
Doradca z ambicjami II
22
6
24-11-2020
Wiadomość 4 z 13 (10 396 wyświetleń)

Witam, promesa wydana przez bank jest dokumentem obowiazkowym do koncowego aktu notarialnego i juz go uzyskalam. Natomiast z tego co wiem to bank PKO nie wyrazi zgody na zwolnienie hipoteki przed calkowita splata kredytu. Czyli z tego co rozumiem w Panstwa sytuacji sprzedajca splaci kredyt z wlasnych srodkow przed aktem z Panstwem, uzyska pismo z banku i w ten o to sposob notariusz bedzie mogl zlozyc wniosek do sadu?
Odpowiedz
0 Lajków
Igaton1905
Doradca z ambicjami I
5
1
15-01-2021
Wiadomość 5 z 13 (10 379 wyświetleń)

Tak, dokladnie tak to wyglada.
Odpowiedz
0 Lajków
Olka0212
Doradca z ambicjami II
22
6
24-11-2020
Wiadomość 6 z 13 (10 373 wyświetleń)

[ Edytowane ]

@Igaton1905, zabezpiecz się u Notariusza wpisaem, że jeśli sprzedający pomimo dostarczenia jemu dokumentów zezwalających na wykreślenie hipoteki nie uruchomi drugiej transzy kredytu w ciągu kolejnych 30 dniu to poddaje się dobrowolnie egzekucji na brakującą kwotę wraz z kosztami dochodzenia Twoich wierzytelności. Dostarczenie dokumentów powinno odbyć się u Notariusza, aby było poświadczenie, że do niego faktycznie doszło. Ewenutalnie możesz się zabezpieczyć dodatkowo, że w przypadku gdy Kupujący nie uruchomi transzy kredytu, to że upoważnia Ciebie (bezwarunkowo i bezterminowo), abyś dostarczył dokumenty do jego banku ING, pozwalające na uruchomienie drugiej transzy i bank na podstawie na podstawie Twojej dyspozycji uruchomi drugą transzę bezwarunkowo, a Kupujący nie będzie mógł tej transzy zatrzymać itd. Ewenutalnie możesz też wydać lokal mieszkalny, który sprzdajesz dopiero po przelaniu obu transz i wówczas klucze do lokalu przekażesz w dniu kiedy otrzymasz środki pienieżne na swoje konto.

Skontaktuj się z Notariuszem u którego podpisujecie umowę i on na pewno przedstawi Ci najlepsze dla Ciebie rozwiązanie.

m365
Zaprawiony analityk III
Zaprawiony analityk III icon
185
84
18-04-2020
Wiadomość 7 z 13 (10 354 wyświetleń)

[ Edytowane ]

@Igaton1905, nie wiem czy mieszkanie które sprzedajesz było w Twoim posiadaniu 5 pełnych lat, ale jeśli nie to lepiej by Ci było pożyczyć pieniądze i spłacić hipotekę przed podpisaniem aktu notarialnego z Kupującym. Nawet zaciągnięcie pożyczki na te "kilka dni" było by dla Ciebie bardziej opłacalne, aby zoptymalizować poźniej wydatkowanie pieniędzy ze sprzedanego mieszkania. Chodzi tu o to, że jeśli będziesz chciał przeznaczyć pieniądze ze sprzdaży takiego mieszkania na inne własne cele mieszkaniowe to kwota spłaconej hipoteki/kredytu automatycznie pomniejszy Ci kwotę do wydatkowania i potecjalnie zapłacisz od tej kwoty podatek. A jeśli sprzedajesz mieszkanie, które miałeś więcej niż 5 pełnych lat to nie masz się co dodatkowo zastanawiać.

m365
Zaprawiony analityk III
185
84
18-04-2020
Wiadomość 8 z 13 (10 335 wyświetleń)

Dziekuje bardzo za porady. Takie wpisy faktycznie musza byc na akcie. Ciekawe tylko jak bank do tego podchodzi, czy w razie koniecznosci wystarczy przyniesc akt do Ing z tymi zapisami i czy transza zostanie wypłacona, i czy takie upoważnienie nie powinno byc wystawione przez kredytobiorcow 🤔
Odpowiedz
0 Lajków
Igaton1905
Doradca z ambicjami I
5
1
15-01-2021
Wiadomość 9 z 13 (10 285 wyświetleń)

[ Edytowane ]

@Igaton1905, co do udzielenia przez kredytobiorcę pełnomocnictwa dla Ciebie to właśnie Kupujący w akcie noterialnym udzieli Ci takiego pełnomocnictwa (nie musisz go miećna osobym akcie) - Notariusz Ci tu może doradzić na ile ono jest wykonalne, albo jak się zabezpieczyć na wypadek nie wpłacenia drugiej część pieniędzy w uzgodnionym terminie (max ilość dni od podpisania aktu sprzedaży nieruchomości).

Ważniejsze od pełnomocnictwa będzie poddanie się egzekucji (777 tzw "trzy strzały" Emotikon: Mrugający) jesli kupujący nie przeleje Ci drugiej części pieniędzy w ciągu 30 dni od momentu podpisania aktu notrialnego sprzedaży - kupujący nie powinien tego zapisu podważyć (uprzedź go, żeby wiedział po co on jest), gdyż nic tym zapisem kupujący nie straci o ile wywiąże się z przelania tej części pieniędzy.

Oczywiście ja bym nie wydał mieszkania (kluczy do niego) do momentu przelania całej kwoty, bo do uruchomienia kolejnej transzy bank nie ma takiego wymogu - wówczas kupującemu będzie zależało jeszcze bardziej, aby uruchomić drugą część pieniędzy. Oczywiście dopytaj Notariusza co się stanie gdy podpiszesz akt notarialny, a kupujący nie uruchomi transzy (ważny zapis ile mu dajesz na to czasu, żeby przystąpić do egzekucji) i będzie w posiadaniu mieszkania Emotikon: Mrugający

Nie wiem na ile zapis mówiący o tym, że jeśli kupujący nie wpłaci Ci pełnej kwoty (obie transze) w ciągu 60 dni od momentu podpisania aktu notrialnego to umowa wygasa/jest rozwiązana i Notariusz dokonuje korekty zapisów w KW (odwołuje wcześniejsze zapisy z umowy), a koszty tych czynności ponosi Kupujący w całkości - sprawdź taką opcję również, bo przyszła mi do głowy na gorąco.

Pamiętaj, że wszelkie umowy należy tworzyć na czarny scenariusz, bo jak wszystko pójdzie gładko to nigdy nie skorzystasz z przysługujących Ci praw.

Oczywiście najprostszą kwestią w Twoim przypadku było by spłacenie (nawet prywatną pożyczką) kwoty kredytu hipotecznego i poczekanie na dokumenty z banku zezwalające na wykreślenie hipoteki i dopiero później udanie się do Notariusza. Oczywiście jeśli kupujący ma kredyt w ING to otwórz sobie konto w ING i to konto podaj w akcie noterialnym na przelanie pieniędzy ze sprzedaży, bo pieniądze szybciej się na nim pojawią (ominiesz sesje elixir).

ps. gdyby kupujący miał kredyt w ING to ten bank nie wystawia Promesy. Inne banki różnie wydają takie zaświadczenia - PKO BP chyba wydaje je bez problemu.

ps2. oczywiście przed spotkaniem poproś swój bank, aby Ci wystawił dokument poświadczający obecne saldo zadłużenia wraz z ewentualną opłatą za spłatę kredytu. Taki dokument powinien być wystawiony stosunkowo blisko daty podpisania aktu sprzedaży mieszkania. Warto dopytać Notariusza czy ma jeszcze jakieś inne wymogi zarówno z Twojej strony jak i Kupującego (ten warto aby dosłał ksero swojej umowy kredytowej do Notariusza, aby ten sprawdził czy są w niej jeszcze jakieś inne warunki dot. wypłaty przez jego bank kredytu).

m365
Zaprawiony analityk III
185
84
18-04-2020
Wiadomość 10 z 13 (10 273 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Rozpatrzenie wniosku

Tak - wspaniale. Należy nadmienić, że proces weryfikacji dokumentów nie jest realizowany do zakończenia w jednym kroku. Kiedy znajdujecie państwo brak - podajecie wymaganie i wniosek trafia na koniec

...

31-03-2025
Re.: Długi proces decyzyjności

Dziękuje za odpowiedź Pani Natalio.
Niestety ale nie widzę sensu dla mnie składania reklamacji bo nic to nie zmieni. Termin minął.
Jeżeli to ma przysporzyć państwu źródła do poprawy procesu - to ja podz

...

31-03-2025
Re.: Elewacja - kredyt hipoteczny

Prosimy w tej sprawie skontaktuj się z naszymi doradcami hipotecznymi. Przez naszą stronę możesz się umówić na spotkanie wideo z dowolnego miejsca. Skorzystać z naszej strony www.ing.pl/kontakt : Spot...

31-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy