Odpowiedz

Rezygnacja z operatu

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie możliwość rezygnacji z operatu dla nieruchomości zleconego za pośrednictwem banku. Pierwszego lipca zrobiłam przelew za wycenę. Do dziś nie przeprowadzono nawet oględzin nieruchomości. Czy istnieje możliwość rezygnacji z przygotowania operatu z ramienia banku i zwrotu pieniędzy?
Odpowiedz
0 Lajków
Jojojo
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
04-07-2021
Wiadomość 1 z 7 (4 920 wyświetleń)

Re: Rezygnacja z operatu

@Jojojo Standardowo wycenę realizuje rzeczoznawca do 10 dni. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszF
Moderator
Moderator icon
646
133
12-04-2017
Wiadomość 2 z 7 (4 853 wyświetleń)

A czy w ten termin wlicza się czas 5 dni które ma bank na odpowiedź zwrotną dla rzeczoznawcy ,po otrzymaniu wstepnej wersji operatu aby ten przesłał ostateczną wersję do banku?
Odpowiedz
0 Lajków
Uyctcyvg
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
52
9
04-07-2021
Wiadomość 3 z 7 (4 848 wyświetleń)

No dobrze, ale czy skoro nie została wykonana to mogę wnosić o zwrot pieniędzy?
Odpowiedz
0 Lajków
Jojojo
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
04-07-2021
Wiadomość 4 z 7 (4 801 wyświetleń)

Uyctcyvg - jest to uśredniony czas, jaki ma rzeczoznawca na sporządzenie pełnej wersji operatu i odesłanie dokumentów do banku.

Oczywiście może to trwać krócej lub dłużej, głównie wpływ ma termin, w jaki uda się rzeczoznawcy umówić z właścicielem na zrobienie zdjęć nieruchomości.

Jojojo - jeżeli operat szacunkowy nie jest przygotowany i nie było jeszcze inspekcji nieruchomości, możesz wnosić o zwrot środków. W tym celu zwróć się do swojego doradcy 😉

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
DominikaW
Moderator
Moderator icon
263
48
11-02-2020
Wiadomość 5 z 7 (4 692 wyświetleń)

DominikaW
Tak sie składa że rzeczoznawca był w wizji lokalnej na działce 30 czerwca ( wiem to od sprzedającego) i do tej pory trwa wycena bo mam status wycena nieruchomosci. Osobiscie jestem zdziwiony bo działka którą kupuje jest jakoś niezbyt wyjątkowa pod względem problemów. Jest bez obciążeń i ma uregulowana służebnosc . Jej wartosc tez jest pewnie duza bo znajduje się ona na przedmiesciach duzego miasta a w sąsiedstwie znajdują sie działki podobne już zabudowane które rzeczoznawca szybko mógłby porównać z moją działką , wiec nie wiem gdzie rzeczoznawca moze mieć z nią problem ale cóż mogę to bank steruje rzeczoznawcą nie ja. Osobiście zawiodłem się na procedurach banku bo dzis mija 40 dzień roboczy ( bo kalendarzowych bank nie liczy nie wiedząc czemu) od momentu złożenia wniosku 24 maja i nadal jestem na wycenie. Sytuacja którą mam jest idealna dla banku pod względem finansowym a dokumenty potrzebne są dawno dostarczone ( nie licząc tego że bank pewnie poprosi odemnie zaświadczenie z pracy bo to które mu dałem 1,5 miesiaca temu bedzie nieaktualne - przez zwlekanie banku) Osobiscie chciałbym już mieć to za sobą i nie latac co chwile do oddziału bo patrzą tam na mnie jak na pomyleńca który przychodzi prawie codziennie i pyta sie o oczywiste kwestie -dla pracowników banku- dla mnie niestety nie są nie wiem jak dla innych. Wiec kończąc chcialbym się zapytać czy w miare możliwosci można określić mi termin wydania decyzji ostatecznej?
Odpowiedz
0 Lajków
Uyctcyvg
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
52
9
04-07-2021
Wiadomość 6 z 7 (4 688 wyświetleń)

Bardzo chcielibyśmy pomóc, ale tutaj nie mamy dostępu do Twojego wniosku, a sytuacja, którą opisujesz wymaga sprawdzenia. Dlatego proszę o kontakt ze specjalistą, u którego kompletowałeś dokumenty - wszystko Ci wyjaśni. 

Odpowiedz
0 Lajków
DamianB
Były moderator
Były moderator icon
108
21
14-12-2020
Wiadomość 7 z 7 (4 619 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Zamknięcie IKZE bez wpłat

Dzień dobry,
czy za zamknięcie IKZE przed upływem 12 miesięcy na które nie zostały dokonane żadne wpłaty zostanie pobrana prowizja za zwrot?

13-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Dziękujemy za opinię. Przekazałem ją do zespołu odpowiedzialnego za naszą bankowość.

12-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Witam,

Proszę o powiększenie pola tekstowego "Tytuł" oraz "Nazwa i adres odbiorcy", tak jak to było w starej wersji, a najlepiej umożliwienie opcji powrotu do starego interfejsu. Ten jest nieintuicyjny

...

12-12-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy