Odpowiedz

Nadpłata raty

Witam,
10.09 zapłaciłem pierwszą ratę (odestkową).
08.10 nadpłaciłem 4000zł
10.10 data płatności kolejnej raty, wykonana nadpłata pomniejszyła mi ratę o 25zł, a chciałem skrócić okres kredytowania, a nie zmniejszać raty.
Próbowałem skrócić okres kredytowania w aplikacji w obsludze kredytu i nie chce mnie przepuścić dalej. Dzwoniłem na infolinie i podobno aby zmniejszać okres kredytowania to trzeba robić nadpłaty po pierwszej, głownej racie odsetkowo-kapitałowej, czyli wychodzi, że jakbym zaczekał 2/3 dni i nadpłacił te 4000 to bym mógł skrócić okres kredytowania. Dziwne bo uważnie przeczytałem umowę i  nie mam nigdzie tego w umowie kredytowej zapisanego, że aby zmniejszyć okres kredytowania to pierwsza nadpłata musi być zrobiona po pierwszej racie odsetkowo-kapitałowe... Póki co zgłosiłem reklamacje o wypłatę nadpłaconego kapitału tak, abym mógł nadpłacić po tej pierwszej racie. Prośba czy ktoś miał podobną sytuacje i jakie było podejście banku w takiej sytuacji. 

Odpowiedz
0 Lajków
Siumkaj96
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
09-10-2025
Wiadomość 1 z 7 (2 297 wyświetleń)

Re.: Nadpłata raty

A próbowałeś ponownie, już po zapłaceniu raty odsetkowo-kapitałowej zrobić kolejną nadpłatę, nawet niewielką kwotą, i wtedy skrócić okres kredytowania?

Odpowiedz
0 Lajków
czarna666
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
160
57
01-04-2020
Wiadomość 2 z 7 (2 264 wyświetleń)

Re: Nadpłata raty

Prosimy skontaktuj się w tej sprawie z nami ponownie, przez kanały szyfrowane. Mając dostęp do Twojej umowy będziemy mogli się jednoznacznie odnieść do omawianej kwestii. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MonikaC
Moderator
Moderator icon
683
124
04-09-2015
Wiadomość 3 z 7 (2 263 wyświetleń)

Re.: Nadpłata raty

@czarna666 Tak, nadpłaciłem 100zł i poczekałem kilka dni, dalej się nie da.

Odpowiedz
0 Lajków
Siumkaj96
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
09-10-2025
Wiadomość 4 z 7 (2 052 wyświetleń)

Kontaktowalem się i panie na infolinii powiedziały, że albo aneks do umowy kredytowej blokuje skrócenie okresu albo nadpłata wykonana przed opłaceniem pierwszej raty kapitałowo-odsetkowej. Czekamy na rozpatrzenie reklamacji dotyczącej zwrotu nadpłaty. Ile to może potrwać? 

Odpowiedz
0 Lajków
Siumkaj96
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
09-10-2025
Wiadomość 5 z 7 (2 051 wyświetleń)

W potwierdzeniu złożonej reklamacji powinieneś znaleźć maksymalny termin rozpatrzenia. Status swojej reklamacji możesz też weryfikować w zakładce Pomoc i kontakt - Reklamacje i zgłoszenia w Moim ING

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
KarolinaM
Moderator
Moderator icon
621
129
19-03-2018
Wiadomość 6 z 7 (1 950 wyświetleń)

Mamy teraz podobną sytuację, niestety w umowie kredytowej nie ma informacji o tym że skrócić okres kredytowania można dopiero po pierwszej racie odsetkowo-kapitalowej. Czy mogę wiedzieć jak skończyła się Wasza sytuacja? Czy reklamacja została uwzględniona?
Odpowiedz
0 Lajków
Olapila
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
01-03-2026
Wiadomość 7 z 7 (367 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Naszą aplikację możesz zainstalować jedynie z autoryzowanego sklepu Google Play lub AppStore. Na ten moment nie planujemy zmian w tym temacie. 

12-03-2026
FWK a refinansowanie

Korzystam z FWK w innym banku. Czy mogę przenieść kredyt do ING?

12-03-2026
Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Dzień dobry, jak dziś wygląda podejście banku do sprawy?

Jest coraz większa nisza na telefony "degoogled" oraz telefony oparte na Linuksie, polski Mudita, fińska Jolla, holenderski Fairphone, niemiecki

...

12-03-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy