27-07-2022 10:04
Witam,
Czy okres obowiązywania stałego oprocentowania zostaje przedłużony czy zostaje ten sam podczas korzystania z wakacji kredytowych? Czy kredyt ze stałym oprocentowaniem można zawiesić na tych samych zasadach co ze zmiennym?
Pozdrawiam,
Mateusz
28-07-2022 06:14
Możesz zawiesić spłatę kredytu również ze stałym oprocentowaniem. Jednak ten okres stałego oprocentowania nie zostanie przedłużony o te zawieszone miesiące.
28-07-2022 07:10
Tak jak w przypadku wnioskowania na każdy miesiąc z osobna łamią Państwo prawo (UOKiK już to potwierdził) tak samo jest w powyższym przykładzie.
Ustawa mówi: art 73 ust 11. Okresu zawieszenia spłaty kredytu nie wlicza się do okresu kredytowania. Okres
kredytowania oraz terminy przewidziane w umowie ulegają przedłużeniu o okres
zawieszenia spłaty kredytu.
Takim terminem jest 5 letni okres obowiązywania stałej raty analogicznie jak wydłuża się okres kredytowania o zawieszone raty. Te okresy nie przepadają!
Ja jestem w takiej sytuacji i jak ustawa zacznie obowiązywać wystosuje do Państwa pismo z interpretacją, jeżeli odpowiedź będzie taka sama jak powyżej to jeszcze tego samego dnia wysyłam skargę do Rzecznika Finansowego i UOKiK.
Dziękuję miłego dnia
28-07-2022 07:49
Mam wrazenie, ze w tym konkretnym przypadku sprawa bedzie obijala sie o sądy.
28-07-2022 10:09
Proszę zobaczyć:
Czyli nie wszystkie banki mają wspólne stanowisko dotyczące wydłużenia okresu ze stałym oprocentowaniem.
28-07-2022 20:48
Przydałaby się jakaś grupa (poza stroną ING), która by zebrała wszystkich zainteresowanych sprawą. Wiadomo, w kupie siła
29-07-2022 06:01
Zgodnie z zapisami umowy okres stałej stopy jest na 60 miesięcy i nie ulega on przedłużeniu. Oczywiście okres kredytowania i terminy wskazane w umowie (dotyczące spłaty kredytu) ulegają przedłużeniu, czyli mówimy o przesunięciu terminu płatności raty, a nie innych terminach umownych, dlatego też terminy i monitoring warunków umownych zostaje bez zmian.
29-07-2022 06:14
art 73 ust 11. Okresu zawieszenia spłaty kredytu nie wlicza się do okresu kredytowania. Okres
kredytowania oraz terminy przewidziane w umowie ulegają przedłużeniu o okres
zawieszenia spłaty kredytu.
Nawet przyjmując, że stałe oprocentowanie jest na 60 miesięcy (nie 60 rat) to i tak okres nie wlicza się do okresu kredytowania, więc okres ze stałym oprocentowaniem będzie przedłużony. Jeśli zostaniecie przy swoim niesłusznym i nastawionym na własny zysk stanowisku, to czeka was fala pozwów. Ludzie ze stałym branym przy zerowych stopach tego nie odpuszczą.
29-07-2022 21:41
29-07-2022 22:01
piszcie do uokiku na ten temat, iz ing nie chce wydluzac stalej stopy
Cześć,
Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?
Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?
26-12-2024
No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.
24-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |