27-07-2022 10:04
Witam,
Czy okres obowiązywania stałego oprocentowania zostaje przedłużony czy zostaje ten sam podczas korzystania z wakacji kredytowych? Czy kredyt ze stałym oprocentowaniem można zawiesić na tych samych zasadach co ze zmiennym?
Pozdrawiam,
Mateusz
28-07-2022 06:14
Możesz zawiesić spłatę kredytu również ze stałym oprocentowaniem. Jednak ten okres stałego oprocentowania nie zostanie przedłużony o te zawieszone miesiące.
28-07-2022 07:10
Tak jak w przypadku wnioskowania na każdy miesiąc z osobna łamią Państwo prawo (UOKiK już to potwierdził) tak samo jest w powyższym przykładzie.
Ustawa mówi: art 73 ust 11. Okresu zawieszenia spłaty kredytu nie wlicza się do okresu kredytowania. Okres
kredytowania oraz terminy przewidziane w umowie ulegają przedłużeniu o okres
zawieszenia spłaty kredytu.
Takim terminem jest 5 letni okres obowiązywania stałej raty analogicznie jak wydłuża się okres kredytowania o zawieszone raty. Te okresy nie przepadają!
Ja jestem w takiej sytuacji i jak ustawa zacznie obowiązywać wystosuje do Państwa pismo z interpretacją, jeżeli odpowiedź będzie taka sama jak powyżej to jeszcze tego samego dnia wysyłam skargę do Rzecznika Finansowego i UOKiK.
Dziękuję miłego dnia
28-07-2022 07:49
Mam wrazenie, ze w tym konkretnym przypadku sprawa bedzie obijala sie o sądy.
28-07-2022 10:09
Proszę zobaczyć:
Czyli nie wszystkie banki mają wspólne stanowisko dotyczące wydłużenia okresu ze stałym oprocentowaniem.
28-07-2022 20:48
Przydałaby się jakaś grupa (poza stroną ING), która by zebrała wszystkich zainteresowanych sprawą. Wiadomo, w kupie siła
29-07-2022 06:01
Zgodnie z zapisami umowy okres stałej stopy jest na 60 miesięcy i nie ulega on przedłużeniu. Oczywiście okres kredytowania i terminy wskazane w umowie (dotyczące spłaty kredytu) ulegają przedłużeniu, czyli mówimy o przesunięciu terminu płatności raty, a nie innych terminach umownych, dlatego też terminy i monitoring warunków umownych zostaje bez zmian.
29-07-2022 06:14
art 73 ust 11. Okresu zawieszenia spłaty kredytu nie wlicza się do okresu kredytowania. Okres
kredytowania oraz terminy przewidziane w umowie ulegają przedłużeniu o okres
zawieszenia spłaty kredytu.
Nawet przyjmując, że stałe oprocentowanie jest na 60 miesięcy (nie 60 rat) to i tak okres nie wlicza się do okresu kredytowania, więc okres ze stałym oprocentowaniem będzie przedłużony. Jeśli zostaniecie przy swoim niesłusznym i nastawionym na własny zysk stanowisku, to czeka was fala pozwów. Ludzie ze stałym branym przy zerowych stopach tego nie odpuszczą.
29-07-2022 21:41
29-07-2022 22:01
piszcie do uokiku na ten temat, iz ing nie chce wydluzac stalej stopy
Patrzymy na to co robi konkurencja i dostrzegamy zainteresowanie IKE i rynkami zagranicznymi. Analizujemy możliwość wprowadzenia tych usług u nas. Rozumiemy, że chcielibyście skorzystać z nich już ter
... 19-11-2024