Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Fundusz Wsparcia Kredytobiorców - dochód z działalności

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie wniosku o wsparcie z Funduszu Wsparcia Kredytobiorców.
W jaki sposób ustalany jest dochód gospodarstwa, jeżeli jeden z małżonków na etat, a drugi prowadzi działalność gospodarczą. Z jakiego okresu jest liczony dochód z działalności. Czy przy wniosku składanym w styczniu 2023, może być uwzględniony dochód z całego roku 2022? Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam
Odpowiedz
0 Lajków
Z92
Z92
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
24-01-2023
Wiadomość 1 z 7 (8 131 wyświetleń)

Re: Fundusz Wsparcia Kredytobiorców - dochód z działalności

[ Edytowane ]

@Z92 Przy określaniu dochodu istotne są zapisy ustawy o pomocy społecznej. W przypadku dochodu z umów (m.in. o pracę, zlecenia, o dzieło) należy się odnosić do dochodu, który się uzyskało w miesiącu poprzedzającym składanie wniosku. Natomiast w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej kredytobiorca odnosi się do ostatniego złożonego rozliczenia rocznego, czyli teraz do dochodu wykazanego w rozliczeniu rocznym złożonym w 2022 r.

Przesyłam zapisy ustawy (art. 8, ust 5) dotyczące dochodu z prowadzonej działalności:
5. W stosunku do osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą:
1) opodatkowaną podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych – za dochód przyjmuje się przychód z tej działalności pomniejszony o koszty uzyskania przychodu, obciążenie podatkiem należnym określonym w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych i składkami na ubezpieczenie zdrowotne określonymi w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, związane z prowadzeniem tej działalności oraz odliczonymi od dochodu składkami na ubezpieczenia społeczne niezaliczonymi do kosztów uzyskania przychodów, określonymi w odrębnych przepisach, z tym że dochód ustala się, dzieląc kwotę dochodu z działalności gospodarczej wykazanego w zeznaniu podatkowym złożonym za poprzedni rok kalendarzowy przez liczbę miesięcy, w których podatnik prowadził działalność, a jeżeli nie prowadził działalności, za dochód przyjmuje się kwotę zadeklarowaną w oświadczeniu tej osoby;
2) opodatkowaną na zasadach określonych w przepisach o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne – za dochód przyjmuje się kwotę zadeklarowaną w oświadczeniu tej osoby

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaBin
Moderator
Moderator icon
803
173
04-09-2015
Wiadomość 2 z 7 (8 018 wyświetleń)

@AgnieszkaBin dziękuję za wyjaśnienie tematu. Pozdrawiam

Odpowiedz
0 Lajków
Z92
Z92
Doradca z ambicjami I
2
0
24-01-2023
Wiadomość 3 z 7 (7 945 wyświetleń)

[ Edytowane ]

A jak wygląda sytuacja w której prowadziłem działalność do 2022 a obecnie pracuje na etacie.Chciałbym złożyć wniosek już teraz. PIT mogę złożyć dopiero po 15 lutym 

Odpowiedz
0 Lajków
wolas99
Doradca z ambicjami I
2
0
31-01-2023
Wiadomość 4 z 7 (7 669 wyświetleń)

Jeśli działalność została zamknięta to nie bierze się jej pod uwagę przy składaniu wniosku, jeśli działalność jest teraz zawieszona, to bierze się pod uwagę dochód wykazany w zeznaniu rocznym za 2021 r. (czyli złożonym w US w 2022 r.). Jeśli składasz teraz wniosek, to podajesz dochód otrzymany w styczniu 2023 r. (a jeśli go nie otrzymałeś to możesz podać ten z lutego).

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszS
Moderator
Moderator icon
206
42
02-09-2021
Wiadomość 5 z 7 (7 564 wyświetleń)

Dzień Dobry,

Jeśli chodzi działalność na ryczałcie to widzę tutaj dwie sprzeczności i nie wiem jak to rozumieć.

5.  W stosunku do osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą:
1) ...
2) opodatkowaną na zasadach określonych w przepisach o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne - za dochód przyjmuje się kwotę zadeklarowaną w oświadczeniu tej osoby.

8.  Wysokość dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej w przypadku prowadzenia działalności na zasadach określonych w przepisach o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne ustala się na podstawie zaświadczenia wydanego przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego zawierającego informację o formie opodatkowania oraz na podstawie dowodu opłacenia składek w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych.

?

Odpowiedz
0 Lajków
piotr-krusinski
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
16-04-2025
Wiadomość 6 z 7 (1 903 wyświetleń)

Szczegóły dotyczące dochodu, jaki należy uwzględnić składając wniosek o wsparcie określa Ustawa o Pomocy Społecznej.
Nie świadczymy usług w zakresie interpretacji zapisów Ustawy.
W przypadku wątpliwości możesz się skontaktować np. z osobą, która prowadzi księgowość firmy.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
DominikaW
Moderator
Moderator icon
256
47
11-02-2020
Wiadomość 7 z 7 (1 799 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Bankomaty/ wpłatomaty

NIe rozumiem dopiero teraz do was dotarło ze wasze bankomaty w oddziale nie działają?

12-07-2025
Re: Bankomaty/ wpłatomaty

Dziękujemy za sygnał i zgłoszenie. Przekazaliśmy je do działu, zajmującego się naszymi urządzeniami. 

12-07-2025
Bankomaty/ wpłatomaty Elbląg

Witam, czy ING zmierza do powrotu zeby ludzie znowu chodzili do banków, zeby moc wplacic badz wypłacic pieniadze, bo duzo osob niechce trzymac pieniedzy na kontach. Dwa tygodnie temu mialem duzą ilość

...

12-07-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy