24-01-2023 23:34
25-01-2023 23:49 | Edytowano: 25-01-2023 23:51
@Z92 Przy określaniu dochodu istotne są zapisy ustawy o pomocy społecznej. W przypadku dochodu z umów (m.in. o pracę, zlecenia, o dzieło) należy się odnosić do dochodu, który się uzyskało w miesiącu poprzedzającym składanie wniosku. Natomiast w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej kredytobiorca odnosi się do ostatniego złożonego rozliczenia rocznego, czyli teraz do dochodu wykazanego w rozliczeniu rocznym złożonym w 2022 r.
Przesyłam zapisy ustawy (art. 8, ust 5) dotyczące dochodu z prowadzonej działalności:
5. W stosunku do osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą:
1) opodatkowaną podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych – za dochód przyjmuje się przychód z tej działalności pomniejszony o koszty uzyskania przychodu, obciążenie podatkiem należnym określonym w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych i składkami na ubezpieczenie zdrowotne określonymi w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, związane z prowadzeniem tej działalności oraz odliczonymi od dochodu składkami na ubezpieczenia społeczne niezaliczonymi do kosztów uzyskania przychodów, określonymi w odrębnych przepisach, z tym że dochód ustala się, dzieląc kwotę dochodu z działalności gospodarczej wykazanego w zeznaniu podatkowym złożonym za poprzedni rok kalendarzowy przez liczbę miesięcy, w których podatnik prowadził działalność, a jeżeli nie prowadził działalności, za dochód przyjmuje się kwotę zadeklarowaną w oświadczeniu tej osoby;
2) opodatkowaną na zasadach określonych w przepisach o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne – za dochód przyjmuje się kwotę zadeklarowaną w oświadczeniu tej osoby
26-01-2023 09:20
@AgnieszkaBin dziękuję za wyjaśnienie tematu. Pozdrawiam
01-02-2023 20:39 | Edytowano: 01-02-2023 20:40
A jak wygląda sytuacja w której prowadziłem działalność do 2022 a obecnie pracuje na etacie.Chciałbym złożyć wniosek już teraz. PIT mogę złożyć dopiero po 15 lutym
03-02-2023 23:24
Jeśli działalność została zamknięta to nie bierze się jej pod uwagę przy składaniu wniosku, jeśli działalność jest teraz zawieszona, to bierze się pod uwagę dochód wykazany w zeznaniu rocznym za 2021 r. (czyli złożonym w US w 2022 r.). Jeśli składasz teraz wniosek, to podajesz dochód otrzymany w styczniu 2023 r. (a jeśli go nie otrzymałeś to możesz podać ten z lutego).
16-04-2025 11:22
Dzień Dobry,
Jeśli chodzi działalność na ryczałcie to widzę tutaj dwie sprzeczności i nie wiem jak to rozumieć.
5. W stosunku do osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą:
1) ...
2) opodatkowaną na zasadach określonych w przepisach o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne - za dochód przyjmuje się kwotę zadeklarowaną w oświadczeniu tej osoby.
8. Wysokość dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej w przypadku prowadzenia działalności na zasadach określonych w przepisach o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne ustala się na podstawie zaświadczenia wydanego przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego zawierającego informację o formie opodatkowania oraz na podstawie dowodu opłacenia składek w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych.
?
17-04-2025 12:00
Szczegóły dotyczące dochodu, jaki należy uwzględnić składając wniosek o wsparcie określa Ustawa o Pomocy Społecznej.
Nie świadczymy usług w zakresie interpretacji zapisów Ustawy.
W przypadku wątpliwości możesz się skontaktować np. z osobą, która prowadzi księgowość firmy.
Witam serdecznie,
Otrzymałem pozytywną decyzję kredytową na kredyt hipoteczny, wszystkie sprawy do tego momentu załatwiłem online. Jestem już po spotkaniu online ze specjalistą gdzie omówiliśmy projek
... 22-04-2025Niedługo minie półtora roku od wprowadzenia funkcji CarPlay. Kiedy w końcu uczynicie ją użyteczną?
Sam pomysł i fakt, że to wprowadzono jest MEGA przydatny, ale funkcja ta musi działać bez konieczności
... 22-04-2025Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
14 | |
8 | |
7 | |
5 | |
5 |