Odpowiedz

Kredyt hipoteczny

Cześć,
Piszę z ciekawym tematem, bo mamy "przejścia" w ING... Staramy się z żoną o kredyt hipoteczny, chcieliśmy kredyt na 730k na mieszkanie (wkład 25%), kwota kredytu miała być przeznaczona na zakup + wykończenie. Ja prowadzę firmę od prawie 2 lat (wiem, że w ING należy mieć firmę 2 lata, żeby była poważnie rozpatrzona), niemniej żona ma UoP i zarabia na tyle, że sama powinna dostać taki kredyt hipoteczny (jak wyliczaliśmy u specjalisty zdolność, wychodziła nam łącznie koło 1,3 mln w jednym banku, w innych jeszcze więcej).
Po analizie (4 tygodnie) ING przyznało nam 715k kredytu, mieliśmy się zgodzić, ale był duży problem z wyceną naszej nieruchomości (Pani rzeczoznawca uznała, że w okolicach Tychów nie ma podobnych sprzedanych nieruchomości z wykończeniem, miejscami parkingowymi, nieistotne), niemniej uznaliśmy z żoną, że wykończymy mieszkanie za własne pieniądze i obniżyliśmy kwotę kredytu do 630k (bez wykończenia, sam zakup nieruchomości po prostu przy zachowaniu proporcji wkładu własnego). Po tygodniu analizy i wypełnieniu właściwych papierów i korekt, ING uznało, że teraz przyznają nam 566k kredytu... A samo ING nie chce powiedzieć jaki jest powód takiego obniżenia kredytu... 
Czy ktoś coś może podpowiedzieć dlaczego tak się stało? Ogólnie jestem bardzo zniesmaczony całą sytuacją, żenujące zachowanie ze strony banku IMO.

Odpowiedz
0 Lajków
MacJag96
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
17-04-2025
Wiadomość 1 z 2 (1 059 wyświetleń)

Re.: Kredyt hipoteczny

Skontaktuj się w tej sprawie ze specjalistą, który przyjmował Twój wniosek.
**
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie!
Odpowiedz
0 Lajków
SebastianM
Moderator
Moderator icon
132
20
03-03-2023
Wiadomość 2 z 2 (958 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Niezadowolenie z powodu wycofania paczek przelewów

To jest jakiś totalny skandal i nieporozumienie, żeby wycofywać takie funkcjonalności. Robimy dziesiątki transakcji z tą funkcjonalnością każdego miesiąca od lat, jakim trzeba być ignorantem, żeby nag

...

21-05-2025

@Franiu To konto mam jako rezerwowe i raczej niezbyt często z niego korzystam. Konto jest darmowe więc najprościej potestować. Z tego co widzę to emSZMAL powinien wspierać ten bank. Ewentualnie zawsze

...

21-05-2025

@cougar napisałem "teoretycznie", bo to że bank coś piszę w ofercie nie musi być prawdą, ale nawet półprawdą Emotikon: Szczęśliwy Aż nie mam jeszcze konta w NEST to nie mogłem tego jak przetestować. Dzięki w takim razie

...

21-05-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy