10-07-2022 21:25
11-07-2022 21:27
Chcielibyśmy również znać odpowiedzi na pytania dotyczące nowego projektu ustawy. Musimy jednak poczekać na jej ostateczny kształt. Jak tylko ustawa wejdzie w życie, będziemy informować o szczegółach na naszej stronie.
17-07-2022 18:24
18-07-2022 19:47
W przypadku korzystania z Funduszu wsparcia kredytobiorców, możesz zawiesić raty kredytu.
Po zawnioskowaniu o zawieszenie spłaty kredytu, środki z funduszu zostaną rozksięgowane na spłatę rat po okresie zawieszenia.
20-07-2022 09:54
Co to znaczy "na spłatę rat po okresie zawieszenia", mam przez to rozumieć, że Bank Gospodarstwa Krajowego nadal będzie pożyczał pieniądze w kwocie 2 000 PLN miesięcznie w chwili zawieszenia rata w związku z Wakacjami Kredytowymi? Czyli jeżeli skorzystam z 4 miesięcy wakacji to Bank pożyczy w tym czasie 8 000 PLN. Te pieniądze mam rozumieć zostaną potraktowane jako nadpłata kredytu, w związku z czym w grudniu saldo mojego kredytu zmniejszy się o 8 tys. zł ? A na czas korzystania z Wakacji Kredytowych saldo jak również okres pozostały do spłaty nie ulegnie żadnej zmianie?
20-07-2022 23:11
Jeśli korzystasz obecnie z Funduszu Wsparcia Kredytobiorców nic się nie zmieni. Po okresie zawieszenia raty, w kolejnych miesiącach otrzymasz takie wsparcie.
Nie będzie to w formie nadpłaty Twojego zobowiązania, a pomocy w regulowaniu bieżących rat.
21-07-2022 06:23 | Edytowano: 21-07-2022 06:27
Czyli reasumując: za miesiące w których skorzystam z Wakacji Kredytowych, Bank Gospodarstwa Krajowego nie wpłaci do ING Banku Śląskiego żadnych pieniędzy, a ich wypłatę wznowi w miesiącach w których z Wakacji nie skorzystam? Osobiście rozmawiałem z konsultantem z "BGK" który oświadczył mi, że "BGK" nie zaprzestaje wypłaty świadczenia w trakcie korzystania z Wakacji Kredytowych gdyż może to uczynić tylko w przypadku rezygnacji z Funduszu. Jeżeli jest inaczej proszę mi wyjaśnić jak to wygląda po to aby nie okazało się, że skorzystam z Wakacji Kredytowych a pieniądze z "BGK" (których nie widzę) i tak był przekazywane na Saldo ING Banku Śląskiego.
25-07-2022 15:20
Potwierdziliśmy informacje, w sprawie wypłaty środków z Funduszu Wsparcia Kredytobiorców. Z ich strony środki będziemy otrzymywać jak do tej pory zgodnie z umową. W tych miesiącach, w których nie będziesz korzystać z zawieszenia kredytu zaksięgujemy gotówkę na poczet raty.
26-07-2022 09:01
Rozumiem. Proszę o wyjaśnienie. Skoro będziecie otrzymywać pieniądze z BGK zgodnie z umową to co się z tymi pieniędzmi stanie? Jeżeli skorzystam z zawieszenia raty to te pieniądze zostaną zaksięgowane jako nadpłata kredytu?
27-07-2022 06:04
@nsleczek nie będziemy nadpłacać kredytu. Zaksięgujemy te środki w kolejnych miesiącach, kiedy nie będziesz korzystać z zawieszenia raty.
Dziękujemy za zgłoszenie. Przekazałem Twoje uwagi do odpowiedniego zespołu i to sprawdzimy.
08-11-2024Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024