Odpowiedz

Druga transza

Czy do wypłaty drugiej transzy kredytu hipotecznego muszę rozliczyć się w całości z pierwszej? Doradca wspominał, że wnioskować o wypłatę środków mogę już przy wykorzystaniu 70% z pierwszej transzy ale nie widzę takiego zapisu w umowie.
Odpowiedz
0 Lajków
Bonns
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
3
0
22-01-2021
Wiadomość 1 z 5 (9 982 wyświetleń)

Re.: Druga transza

[ Edytowane ]
@Bonns, ja miałem 4 transze kredytu hipotecznego i z pierwszej transzu uruchomiłem mała część/kwoty tej transzy (5000zł), gdyż tych pieniędzy nie potrzebowałem z uwagi ma gotówkę, która akurat mi wpadła.

W drugiej transzy uruchomiłem połowę transzy bez problemu.

Z uwagi, że mieszkanie było w trakcie budowy, dopiero po uruchomieniu ostatniej transzy albo mogłem zmniejszyć kwotę przyznanego kredytu o niewypłacone pieniądze z danych transz, albo mogłem poprosić o wypłatę tych pieniędzy ma moje konto bez zmiany kwoty kredytu, co dawało mi duże pole do manewru przy uruchamianiu transz Emotikon: Mrugający a na końcu gdybym potrzebował to kwotę której nie uruchomiłem to miałem taką opcję.

Zatem po uruchomieniu ostatniej transzy (mogłem z niej również zrezygnować, gdybym miał gotówkę) następowało rozliczenie kwoty kredytu vs wypłaconych kwot z transz.
Odpowiedz
0 Lajków
m365
Zaprawiony analityk III
Zaprawiony analityk III icon
185
84
18-04-2020
Wiadomość 2 z 5 (9 972 wyświetleń)

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Sprecyzuję Emotikon: Szczęśliwy Chciałabym zawnioskować o wypłatę drugiej transzy kredytu ale według kosztorysu mogę wykazać około 70% wykorzystania środków z pierwszej transzy. Po prostu prace wyszły nam drożej niż jest to rozpisane w kosztorysie. Moje pytanie to - czy bank będzie wymagał ode mnie rozliczenia się z prac wartych 100% wysokości pierwszej transzy przed wypłatą drugiej czy wystarczy wykazać te 70%? 

Odpowiedz
0 Lajków
Bonns
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
3
0
22-01-2021
Wiadomość 3 z 5 (9 942 wyświetleń)

@Bonns, w przypadku rozliczenia transzy na budowę domu nie pomogę, bo nie brałem jeszcze takiego kredytu hipotecznego. Wierzę, że ktoś inny udzieli Ci odpowiedzi. Z przyjemnością rozwinę swoją wiedzę w tym kierunku więc fajnie, że doprecyzowałeś pytanie.
Odpowiedz
0 Lajków
m365
Zaprawiony analityk III
Zaprawiony analityk III icon
185
84
18-04-2020
Wiadomość 4 z 5 (9 934 wyświetleń)

Re: Druga transza

@Bonns W przypadku budowy domu powinieneś rozliczyć się w całości z pierwszej transzy. Dopiero wtedy będziesz mógł zawnioskować o kolejną. 

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
MartaK
Były moderator
Były moderator icon
672
177
04-09-2015
Wiadomość 5 z 5 (9 789 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Rozpatrzenie wniosku

Tak - wspaniale. Należy nadmienić, że proces weryfikacji dokumentów nie jest realizowany do zakończenia w jednym kroku. Kiedy znajdujecie państwo brak - podajecie wymaganie i wniosek trafia na koniec

...

31-03-2025
Re.: Długi proces decyzyjności

Dziękuje za odpowiedź Pani Natalio.
Niestety ale nie widzę sensu dla mnie składania reklamacji bo nic to nie zmieni. Termin minął.
Jeżeli to ma przysporzyć państwu źródła do poprawy procesu - to ja podz

...

31-03-2025
Re.: Elewacja - kredyt hipoteczny

Prosimy w tej sprawie skontaktuj się z naszymi doradcami hipotecznymi. Przez naszą stronę możesz się umówić na spotkanie wideo z dowolnego miejsca. Skorzystać z naszej strony www.ing.pl/kontakt : Spot...

31-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy