Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Decyzja ostateczna a umowa deweloperska

Witam. Staram się o kredyt hipoteczny na nieruchomość od dewelopera która jest w trakcie budowy. Decyzję wstępną dostałem pozytywną z rata 1400 zł. Żeby była decyzja ostateczna bank prosi o umowę deweloperska. I tutaj mam pytanie.. czy po podpisaniu deweloperki i dostarczeniu umowy do banku moga zmienić się warunki z decyzji wstępnej np bank w decyzji ostatecznej podniesie ratę kredytu na 1500zl?? Bo moim zdaniem jest to chore że najpierw podpisuje umowę deweloperska a dopiero wtedy dostaje decyzję ostateczna.. czy nie powinno być tak że najpierw decyzja ostateczna a dopiero potem umowa deweloperska która po dostarczeniu uruchamia kredyt?
Odpowiedz
0 Lajków
Piotrek2
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
8
0
25-05-2021
Wiadomość 1 z 4 (2 513 wyświetleń)

Re.: Decyzja ostateczna a umowa deweloperska

Piszesz decyzja z rata 1400, a w wnioski składałeś jakaś inna opcje i zmienili?
Odpowiedz
0 Lajków
Anja_ak
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
28-03-2021
Wiadomość 2 z 4 (2 502 wyświetleń)

Re.: Decyzja ostateczna a umowa deweloperska

Tak, na decyzji wstępnej przyznali mi kredyt z rata miesięczna w wysokości 1400zl. Co masz na myśli "inna opcja i zmienili" bo nie rozumiem?? Złożyłem wniosek o 300 tys. W decyzji wstępnej przyznali mi kredyt z rata 1400zl. Czy po podpisaniu umowy deweloperskiej i dostarczeniu jej do banku warunki decyzji ostatecznej mogą być gorsze (w sensie wyższa rata kredytu) czy nie mogą się zmienić i pozostają jak w decyzji wstępnej?? Bo jeżeli mogą się zmienić to jest to chore że najpierw podpisuje umowę deweloperska. Bank wiedząc że jest podpisana deweloperka ma każdego klienta w szachu bo może podnieść ratę kredytu w decyzji ostatecznej (wiedząc że klient jest uwiązany umowa z deweloperem). I o ile klient moze nie zgodzić się na warunki decyzji ostatecznej to ma problem bo podpisał umowę deweloperska i w przypadku odstąpienia od umowy traci np wkład własny który został już wpłacony dla dewelopera.
Odpowiedz
0 Lajków
Piotrek2
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
8
0
25-05-2021
Wiadomość 3 z 4 (2 489 wyświetleń)

Re: Re.: Decyzja ostateczna a umowa deweloperska

Warunki decyzji się nie zmienią - marża i prowizja będą takie same. Jeśli zdecydowałeś się na kredyt z oprocentowaniem zmiennym, to w zależności od stawki wiboru, rata może się zmienić. Wibor aktualizujemy co 6 miesięcy.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
KarolinaM
Moderator
Moderator icon
588
125
19-03-2018
Wiadomość 4 z 4 (2 350 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Re.: Limit zadłużenia

Skontaktuj się z nami przez czat w Moim ING. Specjaliści z tego zakresu są dostępni w dni robocze od 8:00 do 16:00. Dostępne opcje w tej sytuacji możemy sprawdzić również pod numerem 32 357 00 77 w dn

...

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy