06-05-2022 14:27
Szanowni Państwo,
pod koniec roku 2021, na koncie w Moim Ing dostałem informację z propozycją podpisania aneksu do umowy kredytowej w sytuacji likwidacji wskaźnika WIBOR.
W wiadomości z Banku otrzymałem informację o następującej treści:
"Jeżeli nie zdecydują się Państwo na podpisanie aneksu, to w sytuacji, kiedy wskaźnik WIBOR nie będzie już publikowany, oprocentowanie Państwa kredytu będzie oparte o ostatnią dostępną wartość wskaźnika referencyjnego WIBOR 6M oraz wynikającą z umowy marżę banku."
Następnie po niecałych trzech tygodniach otrzymałem kolejną informację dot. aneksu o treści:
"Jeżeli klient nie zdecyduje się na podpisanie aneksu, a wskaźnik referencyjny stosowany w umowie przestanie być opracowywany, to Komisja Europejska, krajowy organ nadzorczy lub przepisy prawa mogą wyznaczyć zamienny wskaźnik referencyjny, który zastąpi aktualny wskaźnik określony w umowie klienta. Jeżeli zamienny wskaźnik referencyjny nie zostanie wyznaczony w ten sposób, to oprocentowanie kredytu będzie ustalane zgodnie z przepisami prawa lub wskazaniami regulatora (w sytuacji kiedy wskaźnik stosowany w umowie klienta będzie zmieniony lub nie będzie już opracowywany)."
Jakie jest zatem stanowisko ING w tej sprawie? Co w sytuacji nie podpisania aneksu i wyznaczenia nowego wskaźnika zamiast WIBOR - z medialnych doniesień wynika, że może to mieć miejsce w w 2023 r. - czy oprocentowanie automatycznie zostanie zmienione wg nowego wskaźnika, czy też zastąpione zostanie ostatnią wartością WIBORU (nie widzę jednak takich zapisów w umowie, gdzie figurują postanowienia:
"W kolejnych okresach oprocentowanie jest zmienne i ustalane jako suma stawki indeksu WIBOR 6M obowiązującej w dniu zmiany oprocentowania, zaokrąglonej do drugiego miejsca po przecinku oraz marży Banku (...)" oraz
09-05-2022 00:08
no ciekawe
09-05-2022 11:37
Bardzo ciekawe - skierowałem oficjalne zapytanie do ING i czekam na odpowiedź, niemniej jednak mam nadzieję, że również na forum ktoś podzieli się wiedzą w tej sprawie.
10-05-2022 09:51 | Edytowano: 10-05-2022 09:52
Jeżeli z mocy prawa (według zapowiedzi rządu w 2023 roku) WIBOR zostanie zastąpiony innym wskaźnikiem, to wykorzystamy ten inny wskaźnik do konstrukcji oprocentowania.
10-05-2022 11:57
Skoro automatycznie "wskoczy" nowy wskaźnik, po co tym samym ING przeprowadza "akcję aneksową"?
10-05-2022 12:19
Ciekawe masz źródło informacji - "doniesienia medialne " - polecam dodatkowo kolejne - "obietnice polityków " - podejmujesz decyzję na podstawie tych źródeł ?
10-05-2022 12:20
Jeśli zmiana Wibor na np. Polonię będzie wymagana przez prawo, to rozumiem, że bank nie może sobie wypłacać z tego tytułu rekompensaty za różnicę między tymi wskaźnikami?
10-05-2022 14:16
Nie podejmuję, zadałem jedynie pytanie co w sytuacji zaprzestania publikacji WIBOR i nie podpisania aneksu. Kiedy, a jeżeli w ogóle to nastąpi, to oczywiście na razie wróżenie z fusów.
11-05-2022 14:21
Bank na podstawie Rozporządzenia BMR ma obowiązek przygotowania rozwiązania, dzięki któremu możliwe będzie zastąpienie obecnego wskaźnika, musi być to odzwierciedlone w umowach z konsumentami dlatego też kontaktujemy się z klientami w celu podpisania aneksów do umowy.
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
11-05-2022 17:01
Czy w tych aneksach kryje się jakiś dodatkowy koszt dla klienta w przypadku zastąpienia Wiboru innym wskaźnikiem, jakaś "rekompensata"?
Patrzymy na to co robi konkurencja i dostrzegamy zainteresowanie IKE i rynkami zagranicznymi. Analizujemy możliwość wprowadzenia tych usług u nas. Rozumiemy, że chcielibyście skorzystać z nich już ter
... 19-11-2024
@DominikaW:Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
To chyba będz
... 18-11-2024Dzień dobry, jestem tutaj nowa i nieco pogubiona Chciałabym zrozumieć z kim sie tutaj rozmawia: czy ktoś, kto ma rangę "Zaprawiony analityk" to pracownik banku? Jak rozpoznać pracownika a jak kogoś,
... 18-11-2024