01-09-2021 09:37
Podpinam się pod pytanie, może ktoś wie lub był w takiej sytuacji?
01-09-2021 10:29
Dokładnie tak samo zrobiłem, dosłałem własny operat kilka dni po złożeniu wniosku. Nie daje to obecnie w ING od razu decyzji ostatecznej. Na decyzję wstępną czekałem 40 dni, ale roboczych (równe 2 miesiące) od złożenia wniosku. Po analizie wstępnej jest etap wyceny nieruchomości, który u mnie został pominięty ze względu właśnie mój operat. Niestety i tak od decyzji wstępnej minęło już 16 dni, a nadal nie mam decyzji ostatecznej. Mało tego, gdy już nadszedł termin, gdy mój wniosek powinien ją otrzymać zgodnie z datami na stronie, zażądano ode mnie dodatkowych dokumentów oraz ponownego oświadczenia o zarobkach. Na szczęście posłuchałem innych forumowiczów i zawczasu takie "świeże" oświadczenia miałem gotowe... Niestety chyba mimo ponad 3 miesięcy terminu na znalezienie kredytu od umowy przedwstępnej, nie wyrobie się w ING i będę musiał wybrać wyjście awaryjne w mniej ciekawym banku.
01-09-2021 10:53 | Edytowano: 01-09-2021 10:54
Rozumiem, to na którym etapie jest teraz Twój wniosek, po wejściu w link do sprawdzenia statusu? Czy decyzję wstepna dostałeś zgodnie z czasem podanym na stronie dot. czasów procesowych? Bo jeśli tak to wychodzi, że wstępną decyzję powinnam mieć za dwa tygodnie i to też będzie 40 dni roboczych od złożenia wniosku. Dobrze wiedzieć o tym zaświadczeniu o zarobkach to też będę załatwiąc po wstepnej decyzji, o ile będzie pozytywna
01-09-2021 11:39
Jest na etapie 5 podejmujemy decyzję, tyle że wcześniej dodatkowy opis był "mamy wszystko podejmujemy decyzję". Obecnie jest, że "oczekują na dodatkowe dokumenty". Data wejścia na etap 5 nie jest równoznaczna z uzyskaniem statusu "oczekiwanie na decyzję ostateczną". Z informacji od doradcy wynika, że status oczekiwania na decyzję ostateczną uzyskałem dopiero tydzień po wejściu na etap 5... Niestety gdy nadszedł dzień, gdy powinni mi wydać decyzję ostateczną zgodnie z czasami na stronie, poprosili właśnie o dodatkowe dokumenty i nadal czekam po ich dosłaniu.
Tak decyzję wstępną uzyskałem zgodnie z tymi czasami na stronie. Ciężko powiedzieć za ile pojawi się "twoja data", bo czasem skoczy o 2 dni, czasem przez 3 dni jest na tej samej (chociaż teraz i tak chyba jest już nieco lepiej niż jeszcze miesiąc temu).
Powodzenia i cierpliwości życzę
01-09-2021 12:06
Taak to już zauważylem Niestety oczekiwanie na decyzję ostateczną, po wstepnej, jest dłuuuuugie, tym bardziej, że chcę zmienić pracę, jak tylko uda się otrzymać pozytywną. Dzięki i życzę jak najszybszego otrzymania ostatecznej decyzji - pozytywnej
01-09-2021 22:09
@brx123 Jeśli umowę będziesz już miał podpisaną i zmienisz pracę, to zgodnie z warunkami umowy, pamiętaj o poinformowaniu nas o tym. Nie zmieni to warunków wydanej decyzji.
02-09-2021 11:22
A co dokładnie trzeba dostarczyć? I co będzie w przypadku gdy przed podpisaniem umowy zmienię pracę, ale już otrzymam decyzję ostateczną?
03-09-2021 11:25
@brx123 jeśli będziemy mieć już wydaną decyzję kredytową - również nie wpłynie to na jej warunki Wystarczy, że poinformujesz nas o tym w oddziale banku lub przez Moje ING.
03-09-2021 11:44
Rozumiem, dziekuję. Czy wtedy będzie potrzebne zaświadczenie o zatrudnieniu? Czy po prostu sama informacja o zmianie pracodawcy z X na Y?
04-09-2021 11:52
Wystarczy wysłać nam taką informację Nie powinniśmy prosić już o żadne dodatkowe dokumenty.
@DominikaW:Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
To chyba będz
... 18-11-2024Dzień dobry, jestem tutaj nowa i nieco pogubiona Chciałabym zrozumieć z kim sie tutaj rozmawia: czy ktoś, kto ma rangę "Zaprawiony analityk" to pracownik banku? Jak rozpoznać pracownika a jak kogoś,
... 18-11-2024