01-09-2021 09:37
Podpinam się pod pytanie, może ktoś wie lub był w takiej sytuacji?
01-09-2021 10:29
Dokładnie tak samo zrobiłem, dosłałem własny operat kilka dni po złożeniu wniosku. Nie daje to obecnie w ING od razu decyzji ostatecznej. Na decyzję wstępną czekałem 40 dni, ale roboczych (równe 2 miesiące) od złożenia wniosku. Po analizie wstępnej jest etap wyceny nieruchomości, który u mnie został pominięty ze względu właśnie mój operat. Niestety i tak od decyzji wstępnej minęło już 16 dni, a nadal nie mam decyzji ostatecznej. Mało tego, gdy już nadszedł termin, gdy mój wniosek powinien ją otrzymać zgodnie z datami na stronie, zażądano ode mnie dodatkowych dokumentów oraz ponownego oświadczenia o zarobkach. Na szczęście posłuchałem innych forumowiczów i zawczasu takie "świeże" oświadczenia miałem gotowe... Niestety chyba mimo ponad 3 miesięcy terminu na znalezienie kredytu od umowy przedwstępnej, nie wyrobie się w ING i będę musiał wybrać wyjście awaryjne w mniej ciekawym banku.
01-09-2021 10:53 | Edytowano: 01-09-2021 10:54
Rozumiem, to na którym etapie jest teraz Twój wniosek, po wejściu w link do sprawdzenia statusu? Czy decyzję wstepna dostałeś zgodnie z czasem podanym na stronie dot. czasów procesowych? Bo jeśli tak to wychodzi, że wstępną decyzję powinnam mieć za dwa tygodnie i to też będzie 40 dni roboczych od złożenia wniosku. Dobrze wiedzieć o tym zaświadczeniu o zarobkach to też będę załatwiąc po wstepnej decyzji, o ile będzie pozytywna
01-09-2021 11:39
Jest na etapie 5 podejmujemy decyzję, tyle że wcześniej dodatkowy opis był "mamy wszystko podejmujemy decyzję". Obecnie jest, że "oczekują na dodatkowe dokumenty". Data wejścia na etap 5 nie jest równoznaczna z uzyskaniem statusu "oczekiwanie na decyzję ostateczną". Z informacji od doradcy wynika, że status oczekiwania na decyzję ostateczną uzyskałem dopiero tydzień po wejściu na etap 5... Niestety gdy nadszedł dzień, gdy powinni mi wydać decyzję ostateczną zgodnie z czasami na stronie, poprosili właśnie o dodatkowe dokumenty i nadal czekam po ich dosłaniu.
Tak decyzję wstępną uzyskałem zgodnie z tymi czasami na stronie. Ciężko powiedzieć za ile pojawi się "twoja data", bo czasem skoczy o 2 dni, czasem przez 3 dni jest na tej samej (chociaż teraz i tak chyba jest już nieco lepiej niż jeszcze miesiąc temu).
Powodzenia i cierpliwości życzę
01-09-2021 12:06
Taak to już zauważylem Niestety oczekiwanie na decyzję ostateczną, po wstepnej, jest dłuuuuugie, tym bardziej, że chcę zmienić pracę, jak tylko uda się otrzymać pozytywną. Dzięki i życzę jak najszybszego otrzymania ostatecznej decyzji - pozytywnej
01-09-2021 22:09
@brx123 Jeśli umowę będziesz już miał podpisaną i zmienisz pracę, to zgodnie z warunkami umowy, pamiętaj o poinformowaniu nas o tym. Nie zmieni to warunków wydanej decyzji.
02-09-2021 11:22
A co dokładnie trzeba dostarczyć? I co będzie w przypadku gdy przed podpisaniem umowy zmienię pracę, ale już otrzymam decyzję ostateczną?
03-09-2021 11:25
@brx123 jeśli będziemy mieć już wydaną decyzję kredytową - również nie wpłynie to na jej warunki Wystarczy, że poinformujesz nas o tym w oddziale banku lub przez Moje ING.
03-09-2021 11:44
Rozumiem, dziekuję. Czy wtedy będzie potrzebne zaświadczenie o zatrudnieniu? Czy po prostu sama informacja o zmianie pracodawcy z X na Y?
04-09-2021 11:52
Wystarczy wysłać nam taką informację Nie powinniśmy prosić już o żadne dodatkowe dokumenty.
No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.
24-12-2024Skontaktuj się z nami przez czat w Moim ING. Specjaliści z tego zakresu są dostępni w dni robocze od 8:00 do 16:00. Dostępne opcje w tej sytuacji możemy sprawdzić również pod numerem 32 357 00 77 w dn
... 24-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |