21-05-2026 23:26
Dzień dobry,
zdecydowałem się napisać na forum, ponieważ standardowa ścieżka wsparcia zapętliła się w procedurach, a mi bardzo zależy na wypracowaniu z Państwem sensownego rozwiązania i kontynuowaniu współpracy. Prowadzę zautomatyzowaną sprzedaż i zmagam się z poważnym blokerem systemowym, który wstrzymał moje rozliczenia.
Znalazłem się w sytuacji bez dobrego wyjścia ze względu na dwa nakładające się na siebie problemy:
1. Ograniczenia bezpośredniej integracji z systemem BASE
Zalecono mi powrót do bezpośredniej integracji, jednak to rozwiązanie posiada krytyczny mankament: Państwa system nadpisuje datę sprzedaży datą wystawienia faktury. Z punktu widzenia przepisów podatkowych jest to błąd. Wymusza to generowanie faktur zaraz po sprzedaży, a nie po faktycznej dostawie towaru. W przypadku anulowanych czy nieodebranych zamówień trzeba ręcznie wystawiać korekty. Dodatkowo API bywało na tyle niestabilne (faktury się nie generowały), że każdorazowo wymagało to ręcznych interwencji Państwa wsparcia technicznego.
2. KSeF i problem limitu dokumentów w pakiecie Premium
Aby ominąć ten problem i poprawnie procesować sprzedaż na Allegro, zintegrowałem mój system bezpośrednio z KSeF. Działa to świetnie, ale pojawił się problem bilingowy. System ING traktuje te całkowicie zautomatyzowane faktury sprzedażowe jako "dokumenty zewnętrzne", przez co błyskawicznie wyczerpują one limit 40 dokumentów i blokują księgowanie.
Dokupowanie dodatkowych pakietów tylko po to, by przetworzyć sprzedaż (która przecież nie wymaga weryfikacji przez księgową, tak jak faktury kosztowe), wygenerowałoby u mnie koszty rzędu 8 000 zł miesięcznie, co jest nieakceptowalne.
3. Procedura 30-dniowa i brak merytorycznej odpowiedzi
Złożyłem oficjalną reklamację (REK-1949). Po 30 dniach otrzymałem odpowiedź, że zmiana w limitach KSeF to "sugestia", a system opiera się na założeniach sprzed jego wdrożenia. Gdy złożyłem odwołanie wskazujące na błędy podatkowe i techniczne w podstawowej integracji, otrzymałem nowy numer zgłoszenia z kolejnym 30-dniowym terminem rozpatrzenia. Nie mogę czekać kolejnego miesiąca z zablokowaną księgowością.
4. Kwestia zaufania i podejścia do klienta
To, co w tej sytuacji jest dla mnie najbardziej rozczarowujące, to fakt, że jeszcze zaledwie dwa miesiące temu z pełnym przekonaniem poleciłem ING Księgowość innej firmie, która obecnie z Państwa usług korzysta. Zderzając się teraz z takim murem proceduralnym i brakiem merytorycznego wsparcia w krytycznej sytuacji, czuję ogromny zawód i zaczynam poważnie żałować tej rekomendacji. Naprawdę chciałbym móc nadal być ambasadorem Państwa rozwiązań, ale to wymaga partnerskiego traktowania.
Podsumowanie:
Z pewnością da się wypracować rozwiązanie systemowe (np. nielimitowany import faktur sprzedażowych z KSeF dla najwyższego pakietu), które będzie korzystne dla obu stron.
Proszę kogoś z zespołu decyzyjnego o przeanalizowanie tej sytuacji. Będę wdzięczny za pilny kontakt i pomoc – ostateczną decyzję o modelu mojej księgowości muszę podjąć w ciągu najbliższego tygodnia.
Pozdrawiam, Tomasz
Dzień dobry,
zdecydowałem się napisać na forum, ponieważ standardowa ścieżka wsparcia zapętliła się w procedurach, a mi bardzo zależy na wypracowaniu z Państwem sensownego rozwiązania i kontynuowaniu w
... 21-05-2026Parę dni temu rozmawiałem przez czat na temat dokumentów, które należy dostarczyć, aby zwiększyć limit na karcie kredytowej. Bardzo mnie zasmuciło, że wymagacie deklaracji PIT za poprzednie lata i bie
... 21-05-2026W pierwszej kolejności proszę zaznaczyć w zakładce dane i ustawienia -> Ustawienia księgowe tę opcję "dokonuję zakupu usług poza PL i/lub dokonuję WNT".
Następnie trzeba dodać dokument z META, na któr
... 20-05-2026| Użytkownik | Liczba Lajków |
|---|---|
| 1 | |
| 1 | |
| 1 | |
| 1 | |
| 1 |