Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Dodawanie faktury od Mety do ING Księgowość

Dzień dobry,

używam usługi ING Księgowość i mam problem. Zainwestowałam w reklamy na IG i chcę teraz dodać faktury od Mety jako kosztowe. Korzystam ze zwolnienia z VAT, jestem zarejestrowana do VAT UE. Wiem, że faktury od Maty mają być zaksięgowane jako import usług z UE, że muszę naliczyć VAT, wygenerować VAT-9M i zapłacić podatek do urzędu. Ale w praktyce nie potrafię tego zrobić w ING Księgowość. Mam w kategoriach księgowych import usług z UE, mimo to system cały czas traktuje kwotę z faktury jako netto + VAT, nie nalicza mi podatku. Jak powinnam ustawić kategorię księgową, by VAT został właściwie naliczony i wykazany w VAT-9M?. Może ktoś pomoże?

Odpowiedz
0 Lajków
Jaania
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
17-05-2026
Wiadomość 1 z 2 (810 wyświetleń)

Re: Dodawanie faktury od Mety do ING Księgowość

W pierwszej kolejności proszę zaznaczyć w zakładce dane i ustawienia -> Ustawienia księgowe tę opcję "dokonuję zakupu usług poza PL i/lub dokonuję WNT".

Następnie trzeba dodać dokument z META, na którym powinna być stawka VAT, „np.” produkt z listy powinien być dodany do bazy produktowej jako usługa, a na fakturze musi być wybrana kategoria księgowa Import usług z takimi ustawieniami: import usług z UE; Typ: koszty; kolumna kp/r: pozostałe wydatki; metoda rozliczenia podatku: koszt uzyskania przychodu; metoda rozliczenia vat: odliczenie vat 100%; odliczenie vat: wewnątrzwspólnotowy import usług; cel zakupu: sprzedaż opodatkowana; stawka vat: 23%.

W przypadku pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem 32 356 22 23 lub [email protected]. Specjaliści są dostępni w dni robocze w godzinach 8:00 - 18:00

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
WiolettaS
Moderator
Moderator icon
568
127
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (694 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Podpisanie umowy kredytowej po odstąpieniu od poprzedniej

W tej sprawie skontaktuj się z naszymi specjalistami hipotecznymi pod numerem 32 357 00 57 lub na czacie po zalogowaniu do Mojego ING w dni robocze od 8:00 do 18:00.

10-08-2026
Rodzice polecają

Chciałbym że ktoś podzielić się swoim kodem" rodzice polecają"..  chciałabym założyć konto dla trójki dzieci no i jeśli ktoś ma to prosiłabym jeśli to nie problem

10-08-2026
Re: promocja Mobili zyskują-nie zalicza płatności kartą

Konto zostało założone 21 maja ,karta przyszła dopiero 29 maja wiec nie wiem czy oni licza do końca maja jako jeden miesiąc czy od 21 maja do 21 czerwca - miesiąc od 22 czerwca do 22 lipca drugi miesi

...

09-08-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy