Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Dodawanie faktury od Mety do ING Księgowość

Dzień dobry,

używam usługi ING Księgowość i mam problem. Zainwestowałam w reklamy na IG i chcę teraz dodać faktury od Mety jako kosztowe. Korzystam ze zwolnienia z VAT, jestem zarejestrowana do VAT UE. Wiem, że faktury od Maty mają być zaksięgowane jako import usług z UE, że muszę naliczyć VAT, wygenerować VAT-9M i zapłacić podatek do urzędu. Ale w praktyce nie potrafię tego zrobić w ING Księgowość. Mam w kategoriach księgowych import usług z UE, mimo to system cały czas traktuje kwotę z faktury jako netto + VAT, nie nalicza mi podatku. Jak powinnam ustawić kategorię księgową, by VAT został właściwie naliczony i wykazany w VAT-9M?. Może ktoś pomoże?

Odpowiedz
0 Lajków
Jaania
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
17-05-2026
Wiadomość 1 z 2 (125 wyświetleń)

Re: Dodawanie faktury od Mety do ING Księgowość

W pierwszej kolejności proszę zaznaczyć w zakładce dane i ustawienia -> Ustawienia księgowe tę opcję "dokonuję zakupu usług poza PL i/lub dokonuję WNT".

Następnie trzeba dodać dokument z META, na którym powinna być stawka VAT, „np.” produkt z listy powinien być dodany do bazy produktowej jako usługa, a na fakturze musi być wybrana kategoria księgowa Import usług z takimi ustawieniami: import usług z UE; Typ: koszty; kolumna kp/r: pozostałe wydatki; metoda rozliczenia podatku: koszt uzyskania przychodu; metoda rozliczenia vat: odliczenie vat 100%; odliczenie vat: wewnątrzwspólnotowy import usług; cel zakupu: sprzedaż opodatkowana; stawka vat: 23%.

W przypadku pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem 32 356 22 23 lub wsparcie@ingksiegowosc.pl. Specjaliści są dostępni w dni robocze w godzinach 8:00 - 18:00

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
WiolettaS
Moderator
Moderator icon
568
126
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (9 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Dodawanie faktury od Mety do ING Księgowość

W pierwszej kolejności proszę zaznaczyć w zakładce dane i ustawienia -> Ustawienia księgowe tę opcję "dokonuję zakupu usług poza PL i/lub dokonuję WNT".

Następnie trzeba dodać dokument z META, na któr

...

20-05-2026
Re.: List mazalny z banku po spłacie kredytu hipotecznego

Ja zrobiłem PRINT SCRENA. Z racji tej, że spłaciłem w 5 lat - wszystko co szło na kredyt zapisałem w excelu (pobrałem z historii). 

Natomiast dziwi mnie, ze wchodząc w Usługi - Produkty zamknięte - mo

...

20-05-2026
Zwrot prowizji

Pytanie do osób, które ostatnio spłaciły kredyt hipoteczny. 

Ile dni realnie czekaliście na przelew ze zwrotem prowizji? 

Czekam z utęsknieniem i chciałabym jak najszybciej skończyć okropną przygodę z I

...

19-05-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy