06-01-2017 11:32
Witam,
jestem współwłaścicielem rachunku bankowego spółki cywilnej, która już nieistnieje 2 lata. Chciałbym zamknąć już to konto, a przynajmniej nie figurować jako jego współwłaściciel. Czy mogę samemu rozwiązać umowę i wówczas konto będzie należeć tylko do dawnego wspólnika? Jak wygląda tak procedura w przypadku banku ING?
07-01-2017 14:03
Konto firmowe dla spółki można zamknąć tylko w oddziale banku. W tym celu powinny zjawić się osoby wskazane, zgodnie z umową spółki, do jej reprezentacji.
09-01-2017 12:32
Co w przypadku kiedy nie ma takiej możliwości? Były wspólnik nie mieszka w kraju.
09-01-2017 19:59
Możesz załatwić formalności sam, jeżeli została ustalona jednoosobowa reprezentacja.
Jeżeli reprezentacja jest dwuosobowa to potrzebne będzie pełnomocnictwo notarialne zgodnie z regulaminem, potwierdzone:
1) w kraju przez notariusza;
2) za granicą przez polską placówkę dyplomatyczną, konsularną lub notariusza kraju, z którym Rzeczpospolita Polska podpisała umowę o pomocy prawnej w sprawach cywilnych lub potwierdzone urzędowo lub notarialnie wraz z dołączoną apostille w rozumieniu konwencji.
U mnie też wydłużyli,przed chwilą zobaczyłem w aplikacji
04-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
23 | |
12 | |
8 | |
7 | |
6 |